Чому гарне почуття гумору є важливою життєвою навичкою

Що таке гумор?

Гарне почуття гумору може допомогти покращити багато аспектів життя – від здоров'я до лідерських якостей.

КЛЮЧОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Дослідження показали, що почуття гумору може поліпшити ваше психічне і фізичне здоров'я, підвищити вашу привабливість і покращити ваші лідерські навички. Існує безліч теорій і стилів гумору, кожна з яких може поліпшити ваше розуміння предмета. Гумор може бути критично важливою життєвою навичкою, але чи можна йому навчитися?

Марк Твен сказав, що "Гумор - це велика річ, рятівна річ, зрештою. Де є місце гумору, є місце твердості, всі наші роздратування і образи відлітають, а на їх місце приходить сонячний дух". І він, безумовно, не помиляється. Гумор - це справді велика річ.

Він торкається майже всіх аспектів життя. 90% чоловіків і 81% жінок вважають, що почуття гумору є найважливішою якістю в партнері, вирішальною якістю для лідера, і навіть доведено, що гумор покращує лікування раку.

Немає сумнівів, що гумор - це життєва навичка, яка потрібна кожному, але як ми її визначаємо? Чи можна цьому навчитися?

Що таке гумор?

Найкращий спосіб вбити жарт - це пояснити його, але психологи так чи інакше намагалися це зробити. Існує три основні теорії про те, що таке гумор і звідки він береться:

  1. Теорія розрядки стверджує, що сміх і гумор - це спосіб випустити психологічну пару, спосіб звільнити психічну енергію. Саме тому жарти на похованні часто зустрічають не мовчанням, як того заслуговує такий сумний випадок, а бурхливим сміхом.
  2. Теорія переваги була спочатку сформульована Платоном і Аристотелем для пояснення специфічного виду гумору: чому ми сміємося над чужими нещастями. Згідно з цією теорією, гумор є засобом заявити про свою перевагу над іншими. Якщо ви прагнете розвинути почуття гумору, щоб покращити свої лідерські навички, то це не той вид гумору, який вам потрібен.
  3. Теорія інконгруентності стверджує, що гумор виникає, коли змішуються дві контрастні, різні ідеї. Гумор часто підриває очікування, а кульмінаційні моменти часто є результатом несподіваного розвороту. Згадаймо фразу Оскара Уайльда "Робота - прокляття питущих класів". Вона смішна тим, що перевертає загальноприйняту фразу, а також тим, що підриває більш традиційний погляд на світ. (Слід визнати, що зараз це сухе пояснення, мабуть, не здається нітрохи смішним).

Яка користь від почуття гумору?

Бути смішним - це, можливо, одна з найкращих речей, які ви можете зробити для свого здоров'я. Можна сказати, що почуття гумору - це імунна система вашого розуму. Люди, котрі схильні до ризику депресії, схильні впадати в депресивні епізоди під впливом якихось негативних стимулів, і після цього їм стає все легше і легше повернутися в депресію. Однак переосмислення негативної події в гумористичному світлі діє як своєрідний емоційний фільтр, не даючи негативу спровокувати депресивний епізод.

Гумор не тільки захищає від депресії. Він також покращує загальну якість життя людей. Дослідники виявили, що люди, котрі мають високі показники в певних видах гумору, мають кращу самооцінку, більш позитивний вплив, більшу самокомпетентність, більший контроль над тривогою і кращі показники у соціальній взаємодії. Однак не всі види гумору є рівноцінними. У тому ж дослідженні було виділено чотири типи гумору: афіліативний гумор, або гумор, спрямований на зміцнення соціальних зв'язків; гумор, що підвищує самооцінку, який схожий на гумористичний погляд на життя в цілому; агресивний гумор, такий як висміювання інших; і самознищуючий гумор, в якому людина заохочує жарти, спрямовані на неї саму або на її знецінення.

Згадані вище позитивні впливи мали місце лише тоді, коли люди отримували високі бали в афіліативному та самопідвищувальному гуморі, тоді як агресивний і самознищувальний гумор асоціювався з гіршим загальним самопочуттям і вищим рівнем тривожності та депресії. Отже, розвиваючи своє почуття гумору, важливо прагнути до правильного гумору - до того ж висміювати інших, у будь-якому випадку, негарно.

Дослідження показали, що гумор не тільки працює як психічний імунітет, але й покращує фізичне самопочуття. Сміх також може покращити здоров'я серцево-судинної системи та знижує частоту серцевих скорочень, кров'яний тиск і м'язову напругу.

Окрім покращення здоров'я, сміх також може сприяти підвищенню творчого потенціалу та продуктивності. Дослідження Північно-Східного університету показало, що добровольці, котрі дивилися комедію, помітно краще розгадували головоломку, яка спиралася на творче мислення, порівняно з контрольними групами, котрі дивилися фільми жахів або лекції з квантової фізики. Це пояснюється тим, що сміх активізує передню поясну кору головного мозку - область мозку, пов'язану з увагою і прийняттям рішень.

В іншому дослідженні вимірювали продуктивність людей під час мозкового штурму і виявили, що учасники, котрих попросили придумати підпис у стилі New Yorker, згенерували на 20% більше ідей, ніж ті, хто цього не робив.

Чи можна навчитися гумору?

Переваги гарного почуття гумору настільки глибокі, що такі коледжі, як Стенфорд, пропонують бізнес-курси з гумору на робочому місці. Велика мета? Навчити студентів "досягати бізнес-цілей, будувати більш ефективні та інноваційні організації, культивувати більш міцні зв'язки і захоплювати більш тривалі спогади". Але на цьому не зупиняються. Викладачі вважають, що гумор має силу "створювати та масштабувати позитивні зміни у світі".

У програмі Big Think+ ми попросили актора Джона Кліза навчити глядачів, як відточувати своє почуття гумору для покращення якості життя і творчого інтелекту. Ви можете переглянути фрагмент курсу Кліз у відео нижче:

Звичайно, кожна людина має вроджене почуття гумору, але цілком очевидно, що не у всіх воно гарне. Вивчення теорій гумору, хоча і є цікавим і глибоким, не гарантує, що здатність людини донести свою думку до аудиторії покращиться в будь-якій вимірюваній мірі. Було б прикро дізнатися про численні переваги гумору, а потім виявити, що він є повністю генетичним продуктом. Безумовно, певна генетична складова принаймні існує; дослідники пов'язують почуття гумору з певними варіантами гена 5-HTTLPR.

Проте психологи розділилися в думках щодо того, чи є гумор вродженою рисою чи такою, якій можна навчитися. Не існує абсолютно позбавлених гумору людей - комедія є фундаментальною частиною людської природи. У минулому ми вважали, що гумор розвинений лише в деяких культурах, але це переконання змінилося, оскільки не було знайдено жодної культури, яка була б позбавлена сміху та комедії. Отже, якщо ви хочете покращити своє почуття гумору – спробувати подивитися на смішну сторону життя не зашкодить. У найгіршому випадку ви будете сміятися трохи більше.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Why a good sense of humor is an essential life skill» в журналі Big Think 14 листопада 2022 року.
Переклала Олександра Маслова


Читати також