Наступна еволюція цифрових грошей? Вона вже відбувається

еволюція цифрових грошей

Тобіас Адріан | Журнал Knowable

Слідом за криптоактивами хвиля цифрових валют центральних банків має перевернути наші уявлення про те, що таке гроші і як ними управляти.

У жовтні 2020 року на Багамських островах випустили новий вид цифрової валюти – sand dollars («пісочні долари»). Ці цифрові токени випускаються центральним банком країни і є законним платіжним засобом, з таким же правовим статусом, як і їхні старомодні гроші – паперові банкноти та монети. Пісочний долар – це готівка, просто він не має фізичної форми. Мешканці Багамських островів тепер можуть завантажити електронний гаманець на свій телефон, поповнити його піщаними доларами і витрачати їх простим дотиком.

Поки що лише дві країни офіційно запустили такі центральні банківські цифрові валюти (CBDC) – Багамські острови та Нігерія. Але багато інших активно проводять випробування CBDC, в тому числі Китай і країни Східно-карибського валютного союзу. Понад 100 країн вивчають цю ідею. У США Федеральна резервна система у січні цього року випустила дискусійний документ щодо CBDC, в якому розглядаються всі ризики та можливості.

Це хвилюючий момент в еволюції валюти. Останніми роками спостерігався бум криптоактивів (які нам більш відомі, як «криптовалюти»), таких як біткойн; зараз компанії впроваджують інновації з менш ризикованими альтернативами, включаючи так званий стейблкойн, а країни вивчають CBDC. Все це, ймовірно, буде існувати пліч-о-пліч в новому континуумі, в якому дві найпоширеніші форми грошей (готівка і банківські депозити) зіткнуться з жорсткою конкуренцією. Цей еволюціонуючий ландшафт обіцяє полегшити міжнародні платежі, покращити доступ до мікрокредитів і знизити операційні витрати. Але існують і великі ризики, яких слід уникати.

Не забуваймо, що гроші вже пройшли довгий шлях, еволюціонуючи від намистин до золотих монет, паперових банкнот і кредитних карток. На початку 1900-х років національні валюти, як правило, були забезпечені товарами; це вже не так. Долар США, наприклад, був відірваний від золотого стандарту на початку 1930-х років, ставши «фіатною» валютою, вартість якої підкріплена виключно словом уряду. Потім, у міру зростання потужності і використання комп'ютерів, електронні платежі стали повсюдними.

Останніми роками спостерігається бурхливий розвиток криптоактивів (хоча їх часто називають криптовалютами, насправді вони не є валютами, а скоріше активами зі спекулятивною вартістю та привабливістю). Це приватні емісії, захищені криптографією – децентралізовані активи, які дозволяють здійснювати однорангові транзакції без посередника, такого як банк. З моменту запуску біткоїна у 2009 році було випущено приблизно 14 000 різних видів криптоактивів, від лайткоїна до ефіріума, ринкова вартість яких на кінець 2021 року оцінюється у 2,3 трильйона доларів США. Вони мають високу волатильність, рідко приймаються і мають високу вартість транзакцій.

Волатильність криптоактивів викликала інтерес до стейблкоїнів, які, як правило, випускаються такими суб'єктами, як платіжний оператор або банк, і намагаються запропонувати цінову стабільність, прив'язуючи їхню вартість до фіксованого активу, такого як долари США або золото. Tether gold та PAX gold є двома найбільш ліквідними стейблкоїнами, забезпеченими золотом. Існує багато стейблкоїнів з різними відтінками стабільності, і їх зростання відбувається в геометричній прогресії. Стейблкоїни, на відміну від криптоактивів, мають потенціал стати глобальними платіжними інструментами.

CBDC можна розглядати як новий тип фіатних грошей, який розширює цифровий доступ до резервів центрального банку, роблячи їх доступними для широкої громадськості, а не лише для комерційних банків. CBDC поєднує в собі цифрову природу банківської справи з одноранговими операціями з готівкою. Але все ще залишається багато питань щодо того, як може працювати CBDC в будь-якій країні: чи будуть кошти існувати на рахунку в банку, чи вони наблизяться до готівки, матеріалізуючись у вигляді цифрових токенів? Чи будуть CBDC виплачувати відсотки, як за банківським депозитом, чи ні? На Бермудських островах пісочний долар проходить через центральний банк країни, має певні кількісні обмеження і не виплачує відсотки.

У CBDC є кілька важливих переваг: вони мають потенціал зробити платіжні системи більш рентабельними, конкурентоспроможними та стійкими. Наприклад, вони можуть зменшити витрати країни на управління фізичною готівкою, що є значними витратами для деяких країн, які мають велику територію або багато розрізнених островів.

CBDC можуть допомогти вдосконалити транскордонні платежі, які наразі покладаються на багаторівневі банківські відносини, створюючи довгі платіжні ланцюги, які є повільними, дорогими та важко відстежуваними. CBDC також можуть допомогти зробити платіжні системи більш стійкими шляхом створення децентралізованої платформи, по суті, зміцнивши платіжну інфраструктуру проти операційних ризиків і кібератак.

У багатьох країнах велика кількість людей не має банківських рахунків - «небанківські» часто не мають доступу до кредитів, відсотків або інших фінансових і платіжних послуг. CBDC можуть змінити їхнє життя, залучивши їх до фінансової системи.

Але існують і ризики. Один з них – якщо всі вирішать мати багато CBDC і раптом виведуть свої гроші з банків. Тоді банкам доведеться піднімати відсоткові ставки за депозитами, щоб утримати клієнтів, або встановлювати вищі відсоткові ставки за кредитами. Менше людей отримають кредити, а економіка може сповільнитись. Крім того, якщо CBDC знизять витрати на зберігання та проведення операцій в іноземній валюті, країни зі слабкими інституціями, високою інфляцією або нестабільними обмінними курсами можуть спостерігати, як споживачі та фірми відмовляються від оптових продажів національної валюти.

Існують способи обійти ці проблеми. Наприклад, центральні банки можуть пропонувати нижчі відсоткові ставки за авуарами CBDC (вони відображаються як зобов'язання на балансі центрального банку), ніж за іншими формами зобов'язань центрального банку, або розповсюджувати CBDC лише через існуючі фінансові установи.

Установи зараз поспішають розробити нові правила і положення, щоб покрити всі ці непередбачені обставини і з'ясувати, як слід розглядати нові форми грошей – як депозити, цінні папери або товари. Міжурядова наглядова група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force), наприклад, внесла зміни до стандартів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму з урахуванням віртуальних активів; Базельський комітет з банківського нагляду випустив документ про те, як банки можуть розумно обмежити свої ризики, пов'язані з криптоактивами. Міжнародний валютний фонд (де я працюю) займається цією справою, надаючи незалежний аналіз цих питань.

Всім доведеться думати швидко і на ногах. Центральним банкам доведеться стати більш схожими на Apple або Microsoft, щоб утримувати CBDC на межі технологій і в гаманцях користувачів. Гроші в майбутньому можуть переказуватися абсолютно новими способами, в тому числі автоматично за допомогою чіпів, вбудованих в повсякденні продукти. Це вимагатиме частої технологічної модернізації та різноманітності типів валют. Незалежно від того, в якій формі зараз знаходяться ваші гроші – в банку, гаманці чи телефоні – очікуйте, що в найближчому майбутньому вони будуть виглядати зовсім інакше.

Стаття раніше була опублікована англійською мовою під назвою «The next evolution of digital money? It’s happening now» в журналі Bigthink 17 листопада 2022 року.

Переклала Кузьменко Аліна


Читати також