Останні новини у світі високих технологій. 26.11.2022

Останні новини у світі високих технологій. 26.11.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Google має секретний проект. Компанія працює над генератором, який зможе самостійно писати та виправляти код

Pitchfork

Проект називається Pitchfork.

Компанія Google працює над якимось секретним проектом, в рамках якого розробляє генератор програмного коду на основі нейромереж. За задумом Google, генератор зможе самостійно створювати новий код та виправляти існуючий. Проект став частиною більшої програми Google під назвою Generative Artificial Intelligence, в рамках якої фахівці працюють насамперед над ШІ для генерації зображень, відео та іншого.

Спочатку генератор коду під назвою Pitchfork був розроблений фахівцями лабораторії Alphabet X. Цього літа до проекту приєдналися інженери з команди Google Labs на чолі з Олівією Хатальськи, яка багато років є співробітником X Division і займається розробкою Google Glass та інших пристроїв.

Передбачається, що створений алгоритм зможе вивчати стилі програмування та самостійно писати код на основі вивченого. Перед проектом стояло завдання створити інструмент, який міг би оновлювати кодову базу мови програмування Python до нових версій без залучення живих програмістів. Згодом цілі проекту змістилися у бік створення системи загального призначення, яка б зменшила потребу у людях під час написання і оновлення коду за збереження його якості. Наразі невідомо, на якій стадії знаходиться розробка генератора коду Google.

До 2026 можуть закінчитися дані для навчання великих мовних моделей ШІ

ШІ

Великі мовні ШІ-моделі зараз використовують багато компаній. Адже з їхньою допомогою нейромережі навчаються генерувати зв'язковий текст або навіть програмний код. Ці моделі навчаються на даних із «Вікіпедії», наукових працях, книгах тощо. Тенденція останніх років полягає в тому, щоб навчати моделі на все більшому обсязі даних, сподіваючись, що це зробить їх більш точними. Проте постала проблема.

Як повідомляється, типи даних, які зазвичай використовуються для навчання мовних моделей, можуть закінчитися приблизно в 2026 році. Адже дослідники створюють потужніші моделі з дедалі більшими можливостями, і їм потрібно дедалі більше текстів.

Частково проблема випливає з того факту, що дослідники готують дані для навчання мовних моделей і попередньо фільтрують їх за якістю. Текстами високої якості можуть бути хороші статті, а низької — повідомлення у соціальних мережах чи коментарі на сайтах. Хоча межа між цими поняттями досить сильно розмита.

Дослідники зазвичай навчають моделі на текстах високої якості, що дало свої результати в системі GPT-3 та подібних до неї. Однак якщо проблема нестачі матеріалу виникне в найближчі роки, то нейромережам можна буде «годувати» менш якісні тексти.

Однак не всі експерти погоджуються з цим. Персі Лян, професор комп'ютерних наук у Стенфордському університеті, заявив, що є докази того, що невеликі моделі, навчені на якісних текстах, виявлялися кращими за великі, які навчали на неякісних.

Також можна навчати моделі на одних і тих же текстах кілька разів. Зараз великі мовні моделі навчаються на тих самих даних лише один раз. При цьому в навчанні нейромереж часто беруть участь і самі користувачі.

Маск оголосив «амністію» у Twitter

Маск оголосив «амністію» у Twitter

Ілон Маск продовжує перекроювати Twitter. Зараз він оголосив «амністію» у соціальній мережі: наступного тижня будуть відновлені раніше заблоковані облікові записи. Треба сказати, що Маск прийняв це рішення після проведеного опитування, в якому понад 70% користувачів висловилися за амністію.

«Народ сказав своє слово. Амністія розпочнеться наступного тижня», — написав він, маючи на увазі влаштоване ним у середу голосування. За добу в опитуванні взяли участь понад 3 млн користувачів, 72,4% з них висловилися за відновлення акаунтів «за умови, що вони не пов'язані з порушенням закону або розсилкою спаму». Vox populi, vox Dei, - підсумував Маск, що в перекладі з латині означає "Голос народу - голос Божий".

Ілон Маск анонсував кольорові галочки для Twitter

кольорові галочки для Twitter

Ілон Маск (Elon Musk) знову передумав про галочки в Twitter. На цей раз він планує не просто повернути їх, а збільшити кількість. Якщо раніше він хотів повернути підписку Twitter Blue із синіми галочками до 29 листопада, то тепер терміни зрушені до 2-го грудня. А самі галочки будуть такими: синя (для користувачів у рамках Twitter Blue), сіра (для держструктур) та золота (тільки для компаній).

Також Маск зазначив, що сині галочки будуть видавати всім, хто платитиме за них — як пересічним користувачам, так і знаменитостям. Крім цього, верифіковані користувачі зможуть відзначати свої облікові записи та розміщувати на них логотипи компаній, в яких працюють.

Зазначимо, що перша спроба повернути сині галочки всім передплатникам Twitter Blue за 8 доларів провалилася. Причиною стала сила-силенна «самозванців», яка платила всю суму і створювала фейкові акаунти. В результаті багато компаній зазнали репутаційних втрат.

Після цього проект припинили, але тепер знову планують запустити. Як зазначається, до появи самої галочки обліковий запис будуть верифікувати співробітники Twitter в ручному режимі. Інші подробиці Маск пообіцяв розповісти наступного тижня.

У крові кішок виявили універсальні антитіла від коронавірусів

кішка

Біологи з'ясували, що організм котячих при зараженні коронавірусом виробляє антитіла, здатні нейтралізувати не лише цей патоген (FCoV2), а й людський SARS-CoV-2. Вчені вважають, що це відкриття пришвидшить створення універсальних вакцин від коронавірусів. Препринт статті опубліковано в електронній бібліотеці bioRxiv.

Коронавірус SARS-CoV-2, збудник хвороби COVID-19, може проникати в організм не тільки людини, але й інших ссавців. До них входять макаки-резуси, норки, тхори та кішки. На них вірус діє майже так само сильно, як і на людину.

Група американських молекулярних біологів під керівництвом Джанет Ямамото, професора університету Флориди в Гейнсвіллі, зацікавилася тим, як зараження котячим коронавірусом FCoV2 впливає на їхню схильність до розвитку коронавірусної інфекції.

Інтерес дослідників до вірусу FCoV2 був пов'язан із структурою його RBD-блока, ключового фрагмента білкової оболонки патогена. Він на 40% збігається з аналогічною частиною людського коронавірусу SARS-CoV-2, незважаючи на різні способи їхнього проникнення в клітини.

"Експеримент показав, що антитіла до FCoV2 активно з'єднувалися не тільки з RBD-блоком та іншими білками оболонки патогену, але й з аналогічними сегментами, які присутні у частинках збудника людського COVID-19 та вірусу FCoV1. Антитела, витягнуті з плазми всіх шести вивчених нами кішок, не тільки з'єднувалися з білками оболонки вірусу FCoV2, але і нейтралізували їх аналоги, присутні в частках SARS-CoV-2. Це свідчить про те, що подібні антитіла і ті регіони, з якими вони зв'язуються, можуть стати основою для розробки вакцин, які пригнічують велику кількість коронавірусів", – повідомили дослідники.

Amazon має намір витрачати понад $1 млрд на рік на виробництво фільмів

Amazon

Компанія Amazon, найбільший у світі інтернет-ретейлер, планує виділяти понад $1 млрд на рік на власне кіновиробництво. При цьому йдеться про повноцінні фільми — з прем'єрами у кінотеатрах, прокатом тощо. Стверджується, що за ці гроші компанія зможе знімати 12–15 фільмів на рік.

Це дозволить Amazon вийти на рівень студії Paramount Pictures та подібних до неї. Принаймні це стосується кількості.

При цьому якщо Amazon хоче конкурувати з Netflix, то потрібні будуть ще інвестиції. Адже потоковий сервіс випускає близько сотні фільмів на рік, щоправда, це робить на власній платформі. Amazon виробляє близько 26 фільмів на рік, причому більшість з них йде не англійською мовою.

Ще в березні цього року Amazon купила голлівудську студію MGM за $8,45 млрд, що дозволить компанії задіяти її у своїх проектах.

Вчені змоделювали чорну діру в лабораторії. Вона почала випускати аналог випромінювання Гокінга

Гокінг

Вчені з Амстердамського університету в Нідерландах провели експеримент, який підтвердив існування теоретично можливого випромінювання Гокінга, яке випромінює чорна діра. Як виявилося, воно не просто існує, а ще має деякі особливості.

Для експерименту дослідники створили модель чорної діри у лабораторії. Вони задіяли лінійний ланцюжок атомів, яким рухаються електрони. На цьому ланцюжку є бар'єр — той обрій подій, який непрохідний для електронів. Однак при цьому датчики зафіксували підвищення температури середовища - свого часу це і передбачав Гокінг.

Інакше кажучи, у моделі ЧД справді генерується аналог випромінювання Гокінга. Проведений експеримент є одним із доказів на користь того, що випромінювання все ж таки може існувати. Також це може підтверджувати, що чорні діри дійсно випромінюють певні частинки та поступово випаровуються. У перспективі це відкриття дозволить вченим краще зрозуміти принципи Всесвіту.

Горизонтом подій ЧД називають певний кордон, через який не може вирватися навіть світло, не кажучи про речовину. Однак у 1974 році фізик Стівен Гокінг припустив, що горизонт подій перериває квантові флуктуації (це тимчасові зміни рівня енергії у певній точці простору), що призводить до появи специфічного випромінювання, схожого на теплове. До останнього моменту це випромінювання вважалося теоретичним, оскільки воно було надто слабким, щоб його зафіксували прилади.

Постачання Panasonic S5 Mark II розпочнеться у березні-квітні 2023 р.

 Panasonic S5 Mark II

Згідно інформації ресурсу TheNewCamera, що з'явилася в мережі, глобальні постачання Panasonic LUMIX S5 Mark II розпочнуться з березня-квітня 2023 року. Так що на презентацію камери можна очікувати приблизно в лютому-березні наступного року.

Можливі характеристики камери Sony a7000

Sony a7000

Ресурс PhotoRumors опублікував специфікації камери Sony a7000, які з'явилися на китайському Weibo кілька днів тому:

26,1-мегапіксельна матриця APS-C BSI CMOS,
BIONZ XR та чіп обробки AI,
Система слідкуючого автофокусування в реальному часі на основі ШІ,
4K 60p відео без кропу,
S-Cinetone/S-Log3,
8 ступенів стабілізації,
Видошукач EVF Quad-VGA OLED Tru-Finder 3690000 точок.


Читати також