Відтворення фортепіанного акорду під час сну зменшило нічні кошмари

Відтворення фортепіанного акорду під час сну зменшило нічні кошмари

Відтворення звуку під час сну знижує не тільки кількість нічних кошмарів у тих, хто страждає на цей розлад, але й збільшує кількість приємніших сновидінь. Швейцарські дослідники на 36 піддослідних перевірили покращену за допомогою звуку процедуру образно-репетиційної терапії, яка дозволяє переписати поганий сценарій сну на позитивний. Результати опубліковані у Current Biology.

Під час жахів ми переживаємо сильні негативні емоції, такі як гнів, страх, смуток. При цьому вони можуть виникати самостійно або бути пов'язані з іншими психічними розладами, наприклад, ПТСР. І якщо для останніх характерне постійне переживання травматичної ситуації уві сні, то ідіопатичні кошмари можуть мати різні теми та сценарії. Коли кошмари сняться часто (понад один раз на тиждень), це провокує дистрес і впливає на різні сфери нашого життя, переростаючи в розлад сну. У середньому частими кошмарами за даними різних досліджень страждають близько чотирьох відсотків дорослого населення. За відсутності лікування розлад, пов'язаний із кошмарами, може зберігатися десятиліттями.

Жахи виникають у нас під час фази швидкого сну (REM). Хоча існує кілька практик боротьби з нічними кошмарами, включаючи медикаментозну та поведінкову терапію, переконливі докази ефективності показала лише образно-репетиційна терапія (IRT). Пацієнт згадує кошмар, змінює негативний сюжет сну на більш позитивний фінал і протягом дня повторює переписаний сценарій сновидіння, що дозволяє зменшити кількість нічних кошмарів. Однак цей метод має свої обмеження – приблизно 30 відсотків пацієнтів не реагують на таке лікування. Тому потрібні нові рішення для покращення терапевтичного ефекту.

Швейцарські вчені під керівництвом Лампроса Перогамвроса (Lampros Perogamvros) із Женевського університету вирішили доповнити протокол IRT цілеспрямованою реактивацією пам'яті (TMR) та подивитися, чи це прискорить терапію нічних кошмарів. Цілеспрямована реактивація пам'яті передбачає використання сигналів під час сну для маніпулювання обробкою пам'яті. Зазвичай цей метод використовують під час навчання вдень, у процесі якого включають сигнал, а потім відтворюють його під час сну. TMR дозволяє посилити консолідацію пам'яті (перехід інформації з короткочасної пам'яті в довготривалу) та покращує пам'ять на 35 відсотків порівняно з неспанням. При цьому про використання TMR у фазі швидкого сну відомо не так багато, хоча деякі дослідження також показали поліпшення пам'яті при використанні TMR в REM-фазі. У цьому дослідженні психіатри вивчали, чи зменшує частоту поганих снів відтворення у фазі швидкого сну звуку.

36 пацієнтів із кошмарами зазнали сеансів IRT, де вони повинні були протягом 5 хвилин представляти позитивний результат їхнього сну. При цьому половина учасників під час уяви нового сценарію кошмару чула в навушниках звук (фортепіанний акорд C69 тривалістю одна секунда), який повторювався кожні 10 секунд. Інша половина під час уяви сценарію звуку не чула — вони стали контрольною групою. Далі протягом двох тижнів під час сну всі учасники носили на голові спеціальний ЕЕГ-пристрій, який під час REM-фази відтворював звук через кожні 10 секунд. Носіння ЕЕГ-пристрою дозволило проводити вимірювання сну учасників дослідження. Весь цей час досліджувані продовжували проводити сеанси IRT та вели щоденники сновидінь. Оцінка результатів проводилася наприкінці другого тижня та через три місяці після експерименту.

(A) Кількість кошмарів на тиждень і (B) частка радості у сновидіннях. Дані включають показання до експерименту, відразу після закінчення та через три місяці

Парний t-критерій показав, що у групі TMR було значно менше нічних кошмарів на тиждень, ніж у контрольній групі відразу після втручання (p = 0,021, t(77,1) = −2,34, d Коена = 0,79) та через 3 місяці спостереження (p = 0,007, t(86,3) = -2,76, d Коена = 1,03). Результати показали, що, хоча в обох групах відзначалося зниження частоти нічних кошмарів через два тижні і три місяці після втручання порівняно з початком дослідження, найсильніше воно було виражено в експериментальної групи з TMR. Середня кількість кошмарів у контрольній групі знизилася з 2,94 до 1,02 нічних кошмарів на тиждень після 14 днів експерименту, а потім трохи збільшилася до 1,48 кошмарів на тиждень через три місяці. У групі, в якій під час IRT програвали звук, середня кількість кошмарів на тиждень впала з 2,58 до 0,19 відразу після завершення експерименту, а потім трохи підвищилася до 0,33 при вимірі через три місяці. Крім того, в експериментальній групі відзначили зростання радості уві сні після експериментів. Таким чином, використання звуків може викликати позитивні емоції уві сні та дозволяє позитивним снам витісняти кошмари як найпоширеніший тип сновидінь.

Дослідники відзначають низку обмежень, у тому числі й те, що в експерименті всі учасники зазнавали IRT, а це означає, що на результати могли вплинути позитивні очікування досліджуваних. Проте дослідження показує, що навіть двотижневий терапевтичний вплив здатний призводити до ремісії нічних кошмарів та давати довгострокові результати, зберігаючи ефект від лікування навіть через три місяці. Вчені продовжують боротися з розладами сну та кошмарами, зокрема медикаментозно. Наприклад, минулого року японські медики встановили, що препарат для терапії хвороби Паркінсона допомагає від кошмарів та флешбеків при ПТСР. 88 відсотків пацієнтів змогли позбутися нічних кошмарів, а 79 відсотків — тривожних флешбеків.


Читати також