Науково-популярні відео тижня. Добірка від 27.11.2022

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі. 27 листопада 2022 року

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

47 випуск передачі Подкаст терапія. Цей проект - діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є. 

У цій частині професору Сапольскі будуть допомогати Натан Вудлінг і Ентоні Чунг-Мінг Нґ. Які зроблять широкий огляд галузі нейронауки та її зв’язку з біологією людини. Вони обговорюють різні частки мозку та клітини всередині, а також нейрофармакологію. Роберт Сапольскі дивиться на біологію поведінки через етологічну призму: спостерігаючи за тваринами в різних природних середовищах. Він досліджує різноманітність поведінки, важливість взаємодії генного середовища, експериментальне тестування фіксованих патернів дій, вивільнення інформаційних стимулів і нейроетологію.

В психотерапії існує багато різних методів. Сьогодні поговоримо про гештальт-терапію з нашими експертами: Юліаною Собчук - психологинею, консультанткою у гештальт-терапевтичному напрямку та Мар'яною Франко - психотерапевткою, засновницею психологічної студії Сенс.

Марш свободи разом із Українською Вищою Медичною Школою продовжує публічну освітню програму щодо проблем психологічних та фізичних травм війни. Цього разу науковець Віктор Досенко та психіатр Петро Отрощенко будуть розбирати: що таке ПТСР, як розпізнається цей діагноз, та яку роль може зіграти медичний канабіс.

У 1930-50-і роки в совку щосили процвітало доносництво. Такими діями, по-перше, людина підносила себе, а, по-друге, могла претендувати на матеріальні "плюшки". В цілому, ніякої "особливої доброти" у радянських людей в ті роки не спостерігалося. Це було сіре і бідне суспільство, пронизане доносництвом і взаємною недовірою.

Хто такі палеонтологи? Чим вони займаються? Чому їх плутають з археологами? Які тварини минулого жили колись на території сучасної України? Де можна побачити їхні скам'янілості? ⠀ Ці питання цікаві не лише дітлахам, а й дорослим. З радістю на них дав відповіді Вадим Яненко, палеонтолог, кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу палеонтології ННПМ НАНУ та автор книги "Прикладна палеонтологія".

Країна, яка в обох світових війнах зазнала нищівної поразки. Під час Другої світової Угорщина – монархія без монарха, на чолі з адміралом без флоту – підтримала Гітлера з реваншистських міркувань. Спочатку угорцям вдалося переглянути положення “несправедливого” Тріанонського миру і загарбати Карпатську Україну, частину територій Словаччини, Румунії та Югославії. Проте вже з 1943 року справи пішли на гірше і регент Міклош Горті почав інтенсивно шукати виходи на країни антигітлерівської коаліції. За логікою подій, восени 1944-го Угорщина могла перейти на їхній бік вслід за Румунією, Болгарією та Фінляндією. Однак нацисти і “Схрещені стріли” Ференца Салаші з цього приводу мали зовсім інші плани.

Втрачений світ динозавтрів

Знайомимося з такими динозаврами, як акрокантозавр, ютараптор, трицератопс, нанотиран та археоптерикс.

Крим має репутацію гостинного курортного краю і насправді історія підтверджує цю його славу – землі Криму завжди були привабливими і притягували сусідні народи – як з континенту, так і з боку моря. Для багатьох з них український півострів став другою батьківщиною – вірмени навіть називали його морською Вірменією. Але це завжди стосувалося тільки тих, хто приїздив до Криму, щоб оселитися на його гостинній землі, жити і працювати там у мирі і згоді з місцевими жителями, а якщо і сваритися, то на місцевому рівні, по-сусідськи. Хоча були й такі, що хотіли по-імперськи підкорити півострів і зробити його власною колонією. Їх також гостинно приймала земля Криму, але вже у своїх надрах, ще й разом із їхніми імперіями, а часто-густо й імператорами. Найдавнішими жителями Криму, яких згадують давні історики були таври, які жили з городництва, рибальства та скотарства, а у степовій зоні з обох боків Керченської протоки мешкали хлібороби меоти. Їхні сучасники - кочовики кіммерійці забезпечували торговий зв’язок півострова з Малою Азією та багатою Месопотамією. У сьомому столітті до нашої ери до цієї трійці додалися конкуренти кіммерійців – скіфи, які водили валки до Персії через Кавказ долиною річки Кура. І майже одночасно на півострів з моря завітали мореплавці-греки, що зводили свої міста у бухтах, зручних для швартування кораблів.

У новому випуску WAS ми поговоримо про зміну стандартів чоловічої вроди. Ви дізнаєтеся, хто міг отримати звання найкрасивішого чоловіка в різні епохи, як вікінги зваблювали навіть знатних жінок, хто такі денді та япі, та чому Марлон Брандо став уособленням сексуальної революції в Голівуді.


Читати також