Оптимізм покращує роботу мозку

Оптимізм покращує роботу мозку. наука

Джессіка Стілман, співробітниця, inc.com

Одне дослідження показало, що ви можете підвищити свій IQ на 13 пунктів, якщо матимете мислення достатку. Ось як його отримати.

У той час, коли на посаду кандидата в президенти від Демократичної партії претендувало близько 57 осіб, підприємець Ендрю Ян, який став кандидатом, вирізнявся з-поміж інших, просуваючи ідею універсального базового доходу (UBI). "Легкі" гроші від уряду мають очевидні політичні переваги, але, як пояснив тоді Ян у відеоролику Big Think, UBI має ще одну величезну перевагу – він робить людей розумнішими.

Оптимізм покращує роботу вашого мозку

Це може здатися божевільним, але Ян навів переконливе дослідження, щоб проілюструвати свою думку. Коли вчені провели тест на рівень інтелекту групи фермерів до збору врожаю, а потім провели той самий тест після збору врожаю, їхні результати зросли на 13 пунктів від одного тесту до іншого. Той самий тест, ті самі фермери. Єдина різниця полягала в тому, наскільки вони були стурбовані грошима.

Ян стверджує, що це яскраве нагадування про різницю між мисленням про дефіцит, яке створює стрес через речі, яких ми не маємо, і мисленням про достаток, яке звільняє наш мозок від постійного занепокоєння, що не вистачає. Оптимізм і відчуття можливості буквально роблять нас розумнішими.

Ось чому Ян вважав, що надання американцям 1000 доларів на місяць не просто принесе йому голоси виборців, але й фактично вивільнить творчу енергію країни. Ось чому підприємцям варто робити все можливе, щоб розвивати мислення достатку.

Як розвинути мислення достатку

Якщо не купувати виграшний лотерейний квиток, то як це зробити? Нещодавно на сторінках Forbes лайф-коуч Керолайн Кастріллон запропонувала захоплюючу відповідь з п'яти пунктів. Всю статтю варто прочитати, але ось її основна програма для отримання максимальної віддачі від вашого мозку.

  1. Зосередьтеся на тому, що у вас є. Наприклад, якщо ви перебуваєте на етапі кар'єрного переходу, Кастріллон пропонує стежити за своїм внутрішнім монологом, замінюючи думки, які фокусуються на дефіциті і нестачі, такі як: "Там недостатньо хороших робочих місць" або "У мене недостатньо навичок для передачі", на ті, які фокусуються на тому, що у вас є, наприклад, "Вау, у мене є 25-річний досвід роботи в маркетингу, а це буде величезною перевагою" або "За останні 10 років я налагодив контакт з багатьма людьми".
  2. Оточіть себе людьми, котрі мають мислення достатку. "Ви знаєте тих людей, які завжди здаються позитивними і бачать склянку наполовину повною, а не напівпорожньою? Знайдіть їх і почніть проводити з ними час", - радить Кастрільйон (та інші).
  3. Створюйте безпрограшні ситуації. "Мислення дефіциту передбачає, якщо одна людина виграє, то інша програє. Намагайтеся створювати безпрограшні умови у своєму житті, щоб боротися з цим способом мислення", - пише Кастріллон. "Це часто означає слухати без осуду або цензури, повністю розуміти, що означає безпрограшний варіант для вас обох, і обдумувати рішення, до тих пір, поки ви не знайдете те, яке задовольнить обидві сторони".
  4. Практикуйте вдячність. Кастріллон цитує слова Опри: "Якщо ви подивитеся на те, що ви маєте в житті, ви завжди будете мати більше. Якщо ви подивитеся на те, чого у вас немає в житті, у вас ніколи не буде достатньо".
  5. Тренуйте свій розум, щоб помічати можливості. Занадто велика зосередженість може фактично засліпити вас несподіваними можливостями. "Почніть тренувати свій розум, щоб послабити його фокус і створити розширене усвідомлення. Запитайте себе, якби у вас був весь час і гроші в світі, і ви знали, що не можете зазнати невдачі, що б ви робили? Такі питання допоможуть відкрити ваш розум для того, що є можливим", - радить Кастріллон.

Це може здатися не радикальним втручанням, але, як показує наука про дефіцитне мислення, здавалося б, невеликі зміни у світогляді можуть мати великий вплив на те, наскільки добре ми обмірковуємо проблеми і помічаємо можливості. Тож спробуйте зробити ці прості кроки. Ви можете просто стати обізнанішими, і для цього не знадобляться довгі години навчання.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Optimism Makes Your Brain Work Better» на сайті Inc

Переклала Діана Компанійченко


Читати також