Науково-популярні відео тижня. Добірка від 4.12.2022

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі. 4 грудня 2022 року

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

49 випуск передачі Подкаст терапія. Цей проект - діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є. 

Розпочинаємо серію лексичних уроків з Вікторією Тюдор. Цього разу поговоримо про зовнішність та характер. Вчимо нові слова, виконуємо домашні завдання та обов'язково читаємо скрипт на порталі Експеримент.

Чому люди вірять в привидів? Які механізми наштовхують людей на цю віру? Кому вигідно, щоб ми вірили в привидів? Про все це у першому випуску рубрики "Критика нечистого розуму".

Кожна країна має не лише прапор, герб та столицю, а й пантеон геніїв, якими прийнято пишатися. Важко уявити собі Британію без Шекспіра, а Італію без Мікеланджело. Але буває так, що людина міняла країни проживання, паспорти та ідентичності - або поєднувала кілька одночасно. У новому випуску WAS ми поговоримо про тих великих діячів минулого, за яких змагаються різні нації та держави. Ви дізнаєтеся, які 4 країни ввадають Ніколу Теслу своїм, чому Македонію перейменували в Північну Македонію, а аеропорт Александра Великого - в аеропорт Скоп’є, як постать Коперника зближує Польщу та Німеччину, та чому одну з дивізій СС вирішили назвати на честь Карла Великого.

Письменнники мусять страждати - переконували нас. Плакати про долю нещасної Батьківщини, помирати від нерозділеного кохання і таке інше. Утім виявляється, вони вміли бути щасливими. Комусь радість приносило натхнення, комусь таємні любовні історії. Про те, як були щасливими наші найвідоміші письменники - розповідає Степан Процюк. 

Цю частину професору Сапольскі продовжують допомогати асистенти. Які зроблять широкий огляд галузі нейронауки та її зв’язку з біологією людини. Вони обговорюють різні частки мозку та клітини всередині, а також нейрофармакологію. Роберт Сапольскі дивиться на біологію поведінки через етологічну призму: спостерігаючи за тваринами в різних природних середовищах. Він досліджує різноманітність поведінки, важливість взаємодії генного середовища, експериментальне тестування фіксованих патернів дій, вивільнення інформаційних стимулів і нейроетологію.

Пропонуємо Вашій увазі переказ лекцій Всесвітньовідомого курсу професора Тімоті Снайдера "Становлення сучасної України". Цього разу лекція про мову та віру. Ви розмовляєте мовою чи мова розмовляє вами?

Моральна сторона вбивства. Частина 1. Якби вам довелося вибирати між вбити одну людину, щоб врятувати життя п’ятьох інших, або нічого не робити, навіть якщо ви знали, що п’ятеро людей помруть прямо на ваших очах, якщо ви нічого не зробите - що б ти зробив? Що було б зробити правильно? Це гіпотетичний сценарій, який використовує професор Майкл Сандел, щоб розпочати свій курс моральних міркувань.

Напевне ви вже чули про когнітивні викривлення, ментальні пастки чи помилки мислення. А чи знаєте, у які ментальні пастки найчастіше потрапляєте ви самі? Про найчастіші помилки мислення та як вони працюють дивіться сьогодні у блозі психотерапевтки Мар'яни Франко.

Сяючі в темряві гриби, кажани вистежують жаб та інші фото.

Спроби знищити українців як народ здійснювалися і раніше, коли Україна опинялася під владою імперій. Наприклад Речі Посполитої, яка кількасот років намагалася асимілювати українців, перевчаючи їх на польську мову, польські закони, католицьку віру. До чого тут віра, запитаєте ви? Справа в тому, що іще двісті років тому релігія була частиною національної ідентичності, не менш важливою за мову. Ми розуміємо, що велика частина наших глядачів до релігій ставляться, м’яко кажучи, скептично, але до ХХ століття релігія була незамінною частиною цивілізації. Нагадаємо хоч би, що календар, який ми звемо григоріанським, був розроблений на замовлення римського папи Григорія ХІІІ, а один з його авторів Микола Коперник був не лише видатним астрономом, але й католицьким священиком. Більшість пам’яток давньої архітектури, що ними ми захоплюємося сьогодні, складають храми та інші культові споруди. Перші університети Європи були створені Церквою, і тут за прикладами далеко ходити не треба – Острозька академія, що її нині знає кожен українець, виникла саме як релігійний навчальний заклад, адже інших тоді практично не існувало. Філармонійна музика веде свій родовід від церковної, живопис – від іконопису, а європейський театр одним зі своїх коренів має християнські різдвяні вертепи.

3 грудня 2022-го минає рівно 300 років від народження Григорія Сковороди – найвидатнішого українського філософа. Якими були основні перипетії його життєвого шляху, що не так зі сковородинським міфом і чому росіяни хочуть присвоїти собі українського мислителя – розповідає поетка, перекладачка і філологиня Елла Євтушенко, співведуча каналу “Культуртригер”.

Чи справді вагітність можна перервати медикаментозним способом? І чи дійсно такі препарати небезпечні для здоров’я жінки? Дізнайтеся з відео від MinuteEarth.


Читати також