Реставраційне християнство - що це?

Реставраційне християнство

Релігія багатьом з нас видається чимось абстрактним, далеким та незрозумілим, купою філософських концепцій та напрямків. Всі ніби опираються на одне й те ж, але висновки такі різні. Давайте спробуємо розібратись: реставраційні християни- хто вони і у що вірять?

Трохи передісторії. В 1054 році християнська Церква розділилась на православну та католицьку. 31 жовтня 1517 року Мартін Лютер зробив революційний крок- прибив свої «95 тез» до дверей храму у Віттенберзі, остаточно покінчивши з середньовіччям. (Відкриття та освоєння Нового світу, яке почалось у 1492 році, та реформація посприяли зміні парадигми- системи понять і уявлень, які властиві певному періодові розвитку науки, культури, цивілізації.) Лютер та Кальвін, ідеологи й головні ініціатори протестантизму, які, чи не перші, не лише запалили населення, а й переконали владу підтримати їх (або самі стали владою, через що Жан Кальвін отримав серед опонентів прізвисько «Женевський Папа»), вважали, що вони реформують християнство (католицизм), а не створюють щось нове.

(Нагадаю, що в 1506 році, за часів Папи Юлія ІІ, у Ватикані починається будівництво величної споруди- нового собору Святого Петра, який згодом стане центром католицизму. Він будувався 120 років, й для його спорудження використовували найкращі матеріали, а також запрошували найкращих архітекторів, художників, скульпторів, наприклад Мікеланджело, який створив неймовірну скульптуру "Оплакування Христа". Для спорудження такої монументальної культової споруди та її оздоблення потрібні були великі кошти, тож вирішено було зайнятись продажом індульгенцій- папірців, які мали відпускати гріхи за певну плату. Саме це й каталізувало протестних настроїв та спричинило релігійний вибух.)

 Пізніше почали оформлюватись нові протестантські деномінації, які розвивали ідеї реформації, але мали спільний корінь- більшість приймали тези перших Вселенських соборів. Наприклад, щодо Трійці (їх ще називають тринітаріями)- віру у те, що є три іпостасі Бога: Отець, Син та Святий Дух, проте не три боги, а один.

Свята Трійця, зображена Шимоном Чеховичем

Свята Трійця, зображена Шимоном Чеховичем

Однак в ХІХ сторіччі виникає дещо зовсім нове.

                Реставраційне християнство характеризується двома тезами:

  1. Вірою в те, що був період духовної темряви;
  2. Вірою в те, що Біблія була спотворена.

Найвідомішими представниками реставраційного християнства є: Церква Ісуса Христа Святих останніх днів (або просто мормони), храм яких був збудований в передмісті Києва в 2010 році

та Свідки Єгови. Вони вірять, що після смерті останнього апостола Христа Іоана Богослова, єдиного, хто помер ненасильницькою смертю, автор пророчої книги Нового Заповіту- «Апокаліпсису», на землі запанувала духовна темрява, а серед християн поширилось відступництво. Внаслідок цього Церква  припинила своє існування майже на 1800 років. Для цього, на їх думку, і була потрібна реставрація церкви, тобто її відновлення.

Ми віримо, що Біблія- це слово Боже настільки, наскільки правильно її перекладено

                «Ми віримо, що Біблія- це слово Боже настільки, наскільки правильно її перекладено»,- зазначено у восьмому пункті Символу віри мормонів. І це друга особливість світогляду реставраційних деномінацій. Керівний орган[1] Свідків Єгови, наприклад, здійснив у 1950-х роках свій переклад Святого Письма. Єговісти вважають, що в процесі переписування було вилучене Боже ім'я- Єгова (в єврейській традиції «יהוה»- тетраграматон, який передається латинськими літерами «JHWH». Але це окрема тема для розмови), яке лише в їхньому Новому Заповіті згадується близько 250 разів. Інші зміни видаються несуттєвими, але серйозно перевертають (спотворюють?) Біблію. Взагалі Свідки багато взяли від адвентистів сьомого дня, наприклад концепцію «смертної душі», яка помирає разом з тілом («Мертві нічого не знають»,- Екклезіаста 9:5), а потім її воскрешають, щоб судити на Страшному суді.

біблія

Важливо відзначити, що реставраційні деномінації не відносяться до протестантизму, вони утворюють окрему гілку християнства- постпротестантизм. Але саме на (американському) реформаційному ґрунті вони зросли, й без нього вони навряд би з'явились. На сьогоднішній день мормонів в Україні близько 11 тисяч, а Свідків Єгови- орієнтовно 125 тис. станом на 2019 рік, що зумовлено активною місіонерською роботою (хто не бачив людей, вдягнених по-діловому, біля візків із кольоровою літературою? Основні видання, які вони пропонують й використовують на своїх богослужіннях, це: «Пробудись» та «Вартова башта»).

Автор статті не ставив за мету вичерпно розкрити тему, а лише коротко її описати. Якщо у когось із шановних читачів виникне бажання глибше дослідити цю тему- це буде справжнім тріумфом. Досліджуйте, питайте, дискутуйте- істина в межах досяжного.

Для занурення в атмосферу слухайте трек:

  • 4 години духовної хорової музики для відпочинку, молитви, медитації та сну

29 липня 2023 року, стольний град Київ.

[1] Або «Вірний і розсудливий раб». Так спочатку дружина називала Чарльза Расселла (1852- 1916рр)- засновника «Руху Дослідників Біблії», частина з якого згодом перетвориться на Свідків Єгови.

Антон Орел


Читати також