21-02-2024 Історія 641

Дерев'яний скит Усіх Святих у Святогірську: від перлини зодчества до символу жорстокості

Дерев'яний скит Усіх Святих у Святогірську:  від перлини зодчества до символу жорстокості

Скит Усіх Святих, що розташовувався на Святій горі біля Святогірської Лаври, був справжньою перлиною українського дерев'яного зодчества. Зведений з масивних соснових колод, він вражав відвідувачів величчю та витонченою різьбою. Проте, 4 червня 2022 року, скит був зруйнований російськими обстрілами, ставши ще одним символом жорстокості та варварства війни.

Історія Скиту Усіх Святих

Скит Усіх Святих і місце, де він розташовувався, має давню та цікаву історію. Споруджений він був не так давно, з 2000 по 2009 роки. Але перший храм на честь Усіх Святих був освячений тут ще 1912 року. Тоді це була цегляна церква з дзвіницею неподалік цвинтаря.

Під час приходу більшовиків до влади в Україні храм став прихистком для монахів, яких вигнали зі Святогірської лаври. У період жорстокої боротьби радянської влади проти церкви, скит був перетворений на зерносховище. Хоча він вистояв під час Другої світової війни, але у 1947 році святиню підірвали залишками бойових снарядів, гранат і мін, які зібрали під час розмінування навколишніх полів. Разом із церквою зник і цвинтар, який тоді ж зрівняли з землею, а хрести та могильні камені вивезли на переробку.

Територія скиту стояла пусткою до відродження незалежності України 1991 року, коли обитель розпочала довгий шлях свого відновлення. Відродження Скиту Усіх Святих було розпочато у 2000-му. В основу майбутнього храму було покладено закладний камінь з пам'ятним написом, а також камні від різних стародавніх церков. Перший храм був зведений, як і інші будівлі комплексу, на місці колишнього кладовища. Через два роки після початку робіт дерев'яна святиня була готова, але митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон (Шукало) провів освячення лише 20 жовтня 2004 року.

2009 року на фундаменті підірваної церкви постав новий дерев’яний храм із 17 сріблястими маківками, увінчаними хрестами, побудований на пожертви численних вірян. 

Дерев'яний скит Усіх Святих у Святогірську

Храми скиту були збудовані місцевими майстрами з масивних соснових колод. Їхнє оздоблення, виконане в традиціях давньоруського дерев'яного зодчества XVI–XVII століть, зачаровувало витонченим різьбленням. Поряд із храмами розміщувалися дерев'яні келії, де жили ченці. Весь комплекс був оточений дерев'яним частоколом з тесовою брамою та кутовими вежами, що надавало йому затишного й усамітненого вигляду.

Скит Усіх Святих

Взагалі скит – це не просто чернеча обитель, а й відокремлене поселення для ченців, які прагнуть до більш суворого життя, ніж у монастирі. Тут панує атмосфера усамітнення та спокою, що сприятлива для духовної практики та молитви.

Життя ченців у скиті організоване за особливим уставом, який відрізняється від монастирського більшою строгістю. В ньому чітко регламентуються всі аспекти життя (від богослужінь та праці до харчування та спілкування).

Скит Усіх Святих був господарським подвір'ям Святогірської Лаври. Для монастиря було передано землі, на яких вирощували багато овочевих і плодових культур.

Особливості архітектури

Дзвони храму Усіх Святих у Святогірську

Як один із кращих зразків наслідування дерев’яного храмового зодчества Скит Усіх Святих о сімнадцяти головах-маківках з покриттям сріблястим осиковим лемешем являв собою соснову колодну будову шатрового типу восьмерик на четверику при об’ємному нашаруванні різнорівневих обсягів.

Окрасою ж святині, крім вище згаданих голівок на високих барабанах служив щипцевий пояс, орнаментовані обрамлення фронтонів, різьблені колони критого крильця, прості віконні лиштви, піддасся великого виносу, маківоподібний контур хрестових вісей нижнього обсягу. При цьому мінімальне використання декорового оформлення з лишком компенсувалося використанням двох видів деревини, які візуально відтіняли деталі.

В середині храму Усіх Святих

Знищення скиту

З роками Скит Усіх Святих розрісся до величного комплексу, до якого увійшли храми та келії для монахів, а також облаштовані сільськогосподарські угіддя. Сади на 600 дерев, ставки, теплиці, виноградник, стайня, корівник, погреби та пасіка на 150 вуликів – все це процвітало завдяки невтомній праці ченців та вірян. Та мирне життя раптово обірвалося весною 2022 року, коли на цю землю прийшли російські війська.

Протягом квітня та травня 2022 року Святогірська лавра зазнала жорстоких обстрілів з боку російських військ. Зокрема, ракетними ударами був зруйнований Свято-Георгіївський скит. 1 червня кілька снарядів поцілили в келії монахів. А 4 червня ворожа артилерія завдала остаточного удару, зруйнувавши Скит Усіх Святих. Полум'я пожежі вщент знищило головний храм комплексу – величний дерев'яний храм, що не мав аналогів в Україні.

Знищення скиту внаслідок ворожих обстрілів 4 червня 2022 року

Скит Усіх Святих - це втрачена перлина української культури. Його знищення - це не лише втрата архітектурної пам'ятки, але й втрата частини української історії та духовності. Сьогодні цей знищений храм став ще одним втіленням злочинів російської армії, у результаті яких Україна втратила тисячі життів та сотні об’єктів своєї культурної спадщини.


Читати також