Контрасти у Львові

​У Львові стартує XXIII Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти»

У Львові стартує XXIII Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти». Він триватиме 6-15 жовтня і збере музикантів та композиторів з України, США, Польщі, Болгарії, Норвегії, Великобританії, Італії, Франції, Японії, Азербайджану та ін.

Директор фестивалю Богдан Сегін розповів, що загалом відбудеться 22 події. «Програма формується на засадах поєднання поколінь: контрасти музики початку ХХ і початку ХХІ століть, монографічні концерти, присвячені українським композиторам, – зазначив Богдан Сегін. – Наприклад, ми знаємо Валентина Сильвестрова по його пізніх творах, натомість на фестивалі прозвучить його рання, фортепіанна музика, а вона дуже експериментальна. Щодо монотематичних проектів, то будуть заходи і українських, і закордонних гостей. Київський ансамбль Ensemble Nostri Temporis представить міні-моно-опери. Цей проект презентували минулоріч в Одесі. Ми реалізуємо його в рамках Ночі Констрастів. Міні-моно-опери від дев’яти українських композиторів, тривалістю від 1 до 5 хвилин, прозвучать у виконанні відомого австрійського бас-баритона Руперта Берґмана. Це не просто виконавець-вокаліст, він творить театральне дійство на сцені!».

Директор фестивалю виділив серед закордонних проектів «Графічні партитури польських композиторів». «Його привозить ансамбль Kwartludium. Цей проект буде представлений також у Києві і Тернополі, – розповів Богдан Сегін. – Прозвучать твори польських композиторів, написані в 60-70-их роках ХХ століття у напрямку графічних партитур. Інший незвичайний проект – від колективу Kwadrofonik. Requiem Ludowe – це поєднання сучасних способів гри на традиційних інструментах з народною творчістю».

7 жовтня до Львова приїде Ян Тобольський, редактор і засновник часопису Glissando. Гість презентуватиме, зокрема, номер присвячений Східній Європі та українській музиці. «Функція фестивалю – не лише концертні програми, а і спілкування з композиторами та виконавцями, – зазначив Богдан Сегін. – Тому відбудуться майстер-класи, лекції і презентації. Цього року менше денних подій у Львові, але тепер ми змістили акцент на розширення географії і матимемо заходи також Тернополі та Києві».

За словами директора фестивалю, «Контрасти» відвідає багато композиторів. Зокрема, Вірко Балей (Україна/США), композиторка мультимедійного напрямку Елізабет Шімана (Австрія), на завершенні буде присутній Євген Станкович. Приїдуть молоді композитори – учасники проекту міні-моно-опер. На прем’єру свого твору прилітає з Лондона Алла Сіренко. Загалом на фестивалі очікують 76 виконавців (включно з оркестрами), серед яких 48 – з України.

Координатор «Контрастів» Юрій Булка розповів, що протягом останніх років організатори намагаються розширювати мультимедійну програму, додавати до акустичної ще й електронну музику та відео. «Буде кілька подій такого характеру – 6 жовтня після концерту-відкриття відбудеться перформенс Івана небесного «Мегаполіс», який реалізує польський музикант Марек Холонєвський. На Ночі Контрастів запланована розлога програма електронної музики. Також буде окремий концерт електро-акустичної музики, а в процесі фестивалю в філармонії може з’явитися мультимедійна інсталяція, але наразі це сюрприз», – зазначив Юрій Булка.

Богдан Сегін розповів, що нещодавно презентація «Контрастів» відбулася на «Варшавській осені» в Польщі, а також організатори отримали запрошення до Великобританії. Координатор фестивалю Юрій Булка зазначив, що такі презентації для організаторських команд дуже корисні і приємно те, що Україною почали цікавитися та запрошувати на такі заходи.

© md-eksperiment.org


Читати також