В Україні незабаром пройде PRE!FEST

В Україні незабаром пройде PRE!FEST

У суботу, 16 вересня, у Києві вперше відбудеться гучний фестиваль PREfest. Цього вечора у клубі MonteRay Live Stage зберуться не просто шанувальники якісної української музики. Це будуть молоді тілом і духом хлопці й дівчата, які співатимуть разом із улюбленими виконавцями, не жаліючи своїх голосів, і танцюватимуть під запальні хіти. Докладніше про фестиваль нам розповіли його організатори.

- Цьогоріч ви стартуєте вперше? Звідки виникла така ідея?

Так, вперше. І виходячи з наших планів, сподіваємось, що не в останнє.

Ідея виникла доволі спонтанно. Думок було багато і спочатку PRE!FEST мав би бути дещо в іншому форматі та з іншою назвою, але от прийшли саме до того, що зараз маємо.

- Яка мета вашого фестивалю?

Наша мета – популяризація української музики. Також, можливо, відкриття для поціновувачів української музики нових виконавців, які до цього не мали місце в плейлисті меломанів. Навіть світові колективи слухають не всі, але дехто цього не робить просто через те, що не мали нагоди увімкнути в навушниках декілька композицій або почути наживо той чи інший гурт. Тому, якщо ви ще не чули когось із учасників нашого фестивалю – ласкаво просимо 16 вересня на PRE!FEST.

- Зараз багато молодих фестивалів, хотілося б дізнатися у чому особливість PREfest-у?

Ну, поки ми намагаємось бути унікальними. Цього разу на нашому фестивалі можна буде почути гурт «Борщ», який не тішив київських слухачів живими виступами вже дуже давно. Колектив іноді збирається, але, в основному, на фестивалях в інших регіонах країни.

Саме поняття «фестиваль» в більшості випадків сприймається, як open-air дійство, з потужним звуком та світлом і тисячними натовпами під сценою, але перший PRE!FEST ми проводимо саме в клубному форматі. Ні, ламати стереотипи не збираємось, скоріше бажаємо провести тест подібного роду заходу для висновків і максимального удосконалення на наступні рази.

- Як підходили до вибору учасників фестивалю, на що опиралися?

Якість і щирість! Всі команди нашого лайн-апу грають якісну музику і є максимально відвертими на сцені із слухачами.

Єдине що, ми не приймали заявок і не проводили відборів для музикантів, тому з моменту анонсу нашого заходу отримали вже декілька десятків листів від колективів із запитаннями: куди надсилати заявки і чи можна взяти участь у фестивалі. Не може не тішити, що писали не лише українські гурти, а й з інших країн. Тому, наступного разу все ж плануємо приймати заявки від бажаючих зіграти на нашому фестивалі, але в якому саме форматі це буде – вирішимо дещо згодом.

- Розкажіть трохи більше про одних з хедлайнерів фестивалю – гурт Борщ?

Борщ, без перебільшень, є культовим українським гуртом, до складу якого входять легендарні музиканти, які стояли біля витоків взагалі формування саме української музики у 80-90-х роках. У 2008 році колектив пішов у творчу відпустку і з тих пір про них мало що було чутно, саме через це зараз багато молоді майже нічого не знає про існування цього легендарного гурту. Але є і добра частина шанувальників, яка з нетерпінням чекає повернення культового гурту Борщ на київські майданчики. Тому саме в рамках фестивалю PRE!FEST Юрій Здоренко і Олександр Піпа підготують киянам свіжу порцію своєї смачної музики.

- На яку аудиторію розраховуєте і чого очікуєте від самого фестивалю?

Не проводимо ніякої градації щодо аудиторії. В нас гратимуть 5 гуртів, кожен з яких має свою фан-базу, а є і ті, хто слухають декілька гуртів нашого лайн-апу, якщо взагалі не всі. Звичайно, орієнтуємось на молодь, але і не виключаємо того, що будуть присутні і більш досвідчені цінителі української рок-музики. Та й взагалі, говорити про аудиторію присутніх на фестивалі, який відбувається вперше, не дуже хочеться. Ось після 16 вересня з радістю поспілкуємось на тему відвідувачів фестивалю PRE!FEST!:)

Щодо очікувань… Як і всі організатори, сподіваємось на успішне і якісне проведення фестивалю, але, звичайно, найголовніше аби людям сподобалось і кожний, хто знаходитиметься в стінах клубу MonteRay Live Stage, отримав максимальну дозу задоволення, адже емоції – це найголовніше для будь-якого музичного івенту!

- Чи маєте наміри продовжувати організацію подібних заходів?

Плануємо, звісно. Багато чого буде залежати від дебютного фестивалю, але певні думки на майбутнє вже народжуються. Це стосується, в першу чергу, масштабів. Але все по черзі, не будемо передчасно розкривати карти і, як то кажуть, бігти поперед батька в пекло. Що стосується майбутнього – поділимось вже після 16 вересня.


Читати також