Науково-популярні відео тижня. Добірка від 29.04.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 29 квітня 2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Варшавський договір. Як Україна і Польща разом воювали проти Росії

21 квітня 1920 року у Варшаві голова дипломатичної місії міністр закордонних справ та юстиції Української Народної Республіки Андрій Лівицький та міністр закордонних справ Речі Посполитої Польської Ян Домбський підписали договір, за яким Українська Народна Республіка визнавалася незалежною державою на чолі з Симоном Петлюрою. 24 квітня генерал Володимир Сінклер від Армії УНР і представник польського генштабу Валерій Славек підписали військову конвенцію, інтегральну частину політичної, яка передбачала спільний похід проти більшовицьких військ на території України. Обидва документи, які згодом стали означатись як «Варшавський договір» або «Союз Пілсудського–Петлюри», були таємними, за винятком першого пункту політичної конвенції, де йшлось про визнання незалежності УНР, опублікованого в часописі «Монітор польський». Уже наступного дня розпочався польсько-український наступ на Київ, який через два тижні був звільнений від більшовиків. 

У цьому відео ви дізнаєтесь: що спільного між єгипетськими пірамідами та храмовим комплексом в Чичен-Іца в Мексиці? Яким чином примітивне суспільство мусливців-збирачів змогло збудувати неймовірні архітектурні споруди? Та що приховують за крижаними скелями Антарктиди?

Головні космічні новини минулого тижня.

Антоніу Салазар – португальський диктатор, який керував країною з початку 1930-х до кінця 1960-х, хоча весь цей час президентами були інші політики. Йому вдалося вивести Португалію з економічної кризи, забезпечити відносну стабільність та в 7 разів збільшити золотий запас країни за роки Другої світової війни. Водночас, здійснюючи репресії проти опозиції, організовуючи вбивства політичних конкурентів і взявши на озброєння досвід режиму Муссоліні. Як університетський професор, аскет і мізантроп став найтихішим диктатором Європи, який співпрацював одночасно з Гітлером, Франко, Черчиллем і Рузвельтом, що таке «Нова Держава», чи була Португалія фашистською, як їй вдалося стати співзасновницею НАТО й чому Салазар помер двічі – розповідаємо у відео.

Під час цієї розмови ми відправилися у подорож, у "минуле сучасності", коли слово "теле" використовувалось не лише для пояснення можливості комунікації на відстані (завдяки телефону чи телеграфу), але й для роздумів про можливості безконтактного впливу на інших людей (наприклад, телепатія) чи об'єкти (як от, телекінез). Ми згадували викладача Львівського університету, Юліана Охоровича, який після винаходу телефону, у 1878 році передбачав швидку появу технології передачі візуальних сигналів — телефотон або телефотоскоп. Зацікавлення фізикою, технічними винаходами, телебаченням та телефоном поєднувалися в Охоровича із зацікавленнями гіпнозом, медіумізмом і передачею сигналів за посередництвом людського тіла. І хоча поява механічного, а згодом електронного телебачення потребувала часу, — європейська уява малювала чудові образи майбутнього, в якому люди зможуть спілкуватися на віддалі. Під час лекції обдумували те, як кожна нова технологія змінює наше уявлення про світ і людей, як телебачення, що спочатку пропонувало "бачення на відстані", стало інструментом і для “зцілення”, і для маніпуляцій наприкінці існування радянської України.

У цьому відео Роберт Сапольскі ділиться своїм багаторічним дослідженням і глибоким переконанням, що концепція свободи волі — це не більше ніж ілюзія. Професор вважає, що наш вибір, поведінка, навіть доля заздалегідь визначені біологічними та екологічними факторами, які виходять далеко за межі нашого контролю. Сапольскі розглядає зворушливі та іноді тривожні аспекти того, як наше розуміння мозку і його роботи може кардинально змінити уявлення про вільний вибір. Його погляди можуть видаватися екстремальними, але вони викликають необхідність переосмислення того, як ми сприймаємо власну здатність керувати своїм життям. 


Читати також