Експедиція Ukraїner подолала 50 тисяч кілометрів

Експедиція Ukraїner подолала 50 тисяч кілометрів

Півтора роки тому стартувала наймасштабніша подорож Україною у пошуках невідомих місць, унікальних героїв та звичаїв. Щойно команда повернулася із восьмої подорожі із запланованих шістнадцяти, тобто половина експедиції вже позаду! Це 50 тисяч кілометрів, 8 історичних регіонів, понад 150 населених пунктів та вже 18 опублікованих історій.

Ukraїner – проект, створений, щоб познайомити українців з невідомою історією та культурою регіонів, розповісти про локальних героїв та професії, що зникають. За півтора роки до Ukraїner долучилося більше 200 волонтерів, проект перекладається 6-ма мовами та був презентований у 10 країнах.

11 жовтня експедитори повернулись з останньої цьогорічної поїздки — Карпатами та Буковиною. Першою на маршруті стала Бойківщина — регіон, де команду приймали сестри-скрипальки, які змалечку вчаться бойківського співу — “вівкання” і “латкання”.

Далі команда Ukraїner рухалася Гуцульщиною, де на них чекали світанки з вівчарами на полонинах та ще чимало дивовижних знайомств. Майстер гуцульських музичних інструментів Михайло Тафійчук; родина скрипкових майстрів Пуцентела; родина пекарів та музикантів Романчуків; знавець українського костюму та консультант Vogue Богдан Петричук — це лише частина тих гуцулів, що зберігають крихкий баланс автентичного та модерного.

Буковина зустріла команду Ukraїner імлою та холодом. Тут, на горі Томнатик, знімали колишню радіолокаційну станцію “Памір”. Не лишилися поза кадром й найбільш знані пам’ятки Буковини, як то Чернівецький університет імені Юрія Федьковича та Хотинська фортеця. Та аби відшукати неповторні буковинські сюжети, експедиторам довелося неабияк попріти. Наприклад, мало хто знає, що на кордоні з Румунією розташоване унікальне село Біла Криниця, така собі Мекка старообрядництва. Або ж село Волока, що є одним з найбільших у світі замовників каменів “Сваровськи” і центром весільної моди: у кожному господарстві там шиють сукні. Чи то румунсько-українське село Красноїльск, де майстерно виготовляють маски та костюми для святкування Маланки.

І це — лише екватор експедиції Ukraїner. Попереду ще чимало відкриттів!


Читати також