04-07-2021 Подкасти 573

Новинарня. 2 випуск. 4.07.2021

Новинарня. 4.07.2021 Огляд новин культури

Новинарня - це огляд новин культури за тиждень. Сідайте зручніше, підготуйте смаколики та чай, ми починаємо.


Розшифровка

Доброго дня. Сьогодні неділя, 4 липня. Це Новинарня і Герман Гошкадор з оглядом новин культури за цей тиждень.

Малиновий Хмельницький

І почнемо випуск сучасним мистецтвом. Гадаю, що всі вже побачили цього тижня гламурного Хмельницького. Коментатори у Фейсбуку розподілилися на тих, кого це обурює, і тих, хто вдячний за спробу відреставрувати пам’ятник.


Якщо ви досі не бачили ті легендарні фото, хоча мені важко в це повірити, то я зараз кажу про реставрацію пам’ятки архітектури, а саме: про пам’ятник Богданові Хмельницькому, що в Кунині. Пам’ятник розфарбували яскравими кольорами.

Ось, що про реставрацію каже представник громадської організації, яка поставила свій логотип на постаменті по завершенню своєї роботи:

«Ми просто побачили цей пам’ятник, який був у аварійному стані і вже починав хилитися. Ми зробили огляд, визначили, які потрібно матеріали, і відреставрували його власними силами: так, як могли і вміли».

Пізніше виявилося, що пам’ятник Богданові Хмельницькому є пам’яткою місцевого значення, а тому бідолашного Хмельницького відреставрують ще раз. Тому поспішайте до села Кунин, якщо хочете встигнути побачити малинового гетьмана. Недовго йому залишилося таким бути.

Йдемо далі.

Новий фільм Романа Балаяна виходить на великі екрани

8 липня в український прокат вийде мелодрама «Ми є Ми поруч» від метра українського кінематографа Романа Балаяна.

«Ми є Ми поруч» – перший фільм режисера після майже 12-річної творчої перерви, а також його перша українськомовна стрічка.


Картина розповідає про раптову зустріч хірурга та загадкової дівчини, яка перевертає їхні життя. Вони стають сенсом одне для одного та готові боротися за своє щастя проти всього світу.

Цікаво буде подивитися.

У Дніпрі на кінофестивалі ECO DNIPRO FILM FEST виграв фільм Людяність

На кінофестивалі ECO DNIPRO FILM FEST перемогла короткометражка про веганство «Людяність». Усього на конкурс подали близько 250 робіт на тему екології.

З усіх робіт журі відзначило 16 фільмів. Три з них отримали нагороди.

Однією з найбільш емоційних робіт виявилася короткометражка «Людяність». У ній автор спонукає людство відмовитися від експлуатації тварин.


Фільм можна знайти у вільному доступі, в Ютубі, він іде всього 5 хвилин. Я вже подивився. Подивіться і ви, можливо, це вас спонукатиме до зміни раціону.

У Бресті закривають незалежні театри

Ну що. У Білорусі трешак продовжується.

У Бресті за рішенням міської адміністрації практично одночасно ліквідовано два популярних культурних майданчика: "Театр Крила холопа" і "Грунт майбутнього". Чому це сталось? Вгадати нескладно.

Міська прокуратура Бреста вважає, що мета виставок та художніх презентацій творів в арт-просторі, який діє при театрі, – це “формувати у громадян схвальне ставлення до протиправних дій".

Що стосується культурно-просвітницького закладу "Грунт майбутнього", то в прокуратурі також визнали, що в останні роки замість надання культурно-просвітницьких послуг організація займалася іншою, не закріпленою статутом діяльністю.

Звичайно, ліквідацією "Театру Крила холопа" і "Грунту майбутнього" справа не обмежиться.

Компанія BBC Studios зняла фільм про екоактивістку Грету Тунберг

Документальний фільм з 3 частин має назву «Грета Тунберг. Рік, щоб змінити світ».

Його, до речі, ви вже можете подивитися в Ютубі.


Ось що вказано в описі до нього:

Поки світ кинув усі сили на боротьбу з пандемією, може здатися, що проблема зміни клімату відійшла на другий план. Але рекорди температури і природні катаклізми в різних частинах планети нагадують нам, що це не так.

Нагадаю, що у 2019 Грета Тунберг - найвідоміша в світі кліматична активістка - на рік покинула навчання в школі, щоб разом з провідними світовими кліматологами та іншими вченими на власні очі побачити вплив глобального потепління.

У фільмі Бі-бі-сі вона розповість, чи можуть сучасні технології допомогти врятувати наше майбутнє, а також спробує закликати світових лідерів до виконання вже досягнутих домовленостей.

Нагадаю, що Греті вже є 18, і про її малий вік більше жартувати не вийде, шановні ейджисти.

Особисто моє ставлення до кліматичної проблеми доволі чітке. Проблема існує, і треба якнайшвидше знайти її вирішення. Тому я тішуся, що такі документальні фільми знімають, оскільки починати треба з масового просвітництва.

У Дубаї відкривається центр цифрового мистецтва

Галерея запропонує відвідувачам занурення в шедеври світового живопису за допомогою відеопроекцій і відображення на екранах.

Я дивився ролики того, як це виглядає, виглядає досить прикольно.


Експозицію обслуговують 130 відеопроекторів і 58 динаміків, а також цифровий фасад із багатьох сотень екранів. Глядачів чекає 3 тисячі зображень із високою роздільною здатністю, в тому числі на стінах і на підлозі.

У числі робіт будуть представлені картини Ван Гога, Моне, Шагала і Далі, а також твори японського живопису 19 століття. Галерея розмістилася на території найбільшого торгово-розважального комплексу The Dubai Mall і є справжнім технологічним шедевром.

Було б круто, якби і в Україні така галерея теж відкрилася. Можливо, колись. Треба відкласти гроші і самому таке відкрити.

І знову про картини.

В Афінах знайшли картини Пікассо та Мондріана

Їх поцупили 9 років тому з Національної галереї.

Обидві картини викрали з Афінської національної галереї у 2012 році - тоді крадій або крадії за кілька хвилин зрізали полотна з їхніх рам і втекли.

В Афінах знайшли картини Пікассо та Мондріана

Давайте я спочатку розповім найцікавіше. Як було організовано пограбування. Все було, як у кіно.

Крадії навмисно діставали охоронців, вмикаючи сигналізацію, після чого знервована варта врешті її відключила. Це дозволило зловмисникам проникнути всередину приміщення через відчинені балконні двері, зняти витвори мистецтва з рам і забрати.

Третю картину Мондріана «Пейзаж з фермою» грабіжники упустили під час втечі.

Одразу після крадіжки заарештували двох підозрюваних албанців, але особа, яка придумала цей складний план крадіжки, залишалася загадкою.

Поліція відновила розслідування пограбування в лютому 2020 року після того, як стало очевидно, що вкрадені картини все ще не полишали меж країни. Чому? Бо їх виставили на незаконних торгах за 20 мільйонів доларів. Однак покупців не було.

І як результат - картини знайшли на околиці міста Кератеа (це 41 км від Афін), а під час операції було заарештовано одного чоловіка, ймовірно, громадянина Греції.

Власне саме він, 49-річний грек, вказав на місцезнаходження картин. Чоловік злякався, що за ним стежать, і скинув картини в яр. Згодом він про все зізнався слідчим.

Про картини

Полотно "Голова жінки" Пікассо подарував Греції 1949 року на знак визнання грецького опору нацистській Німеччині. На звороті роботи він написав: «Грецькому народу – повага Пікассо».

Роботу оцінюють у понад 16 мільйонів євро.

Картину з млином написав нідерландський художник Піт Мондріан. Цю роботу в 1963 році купив грецький колекціонер і подарував Національній галереї.

Картини знайшли, новина позитивна, переходимо до наступної.

Тарантіно заявив, що закінчує режисерську кар'єру

Ну як заявив, нагадав, бо ми вже про це знали, Квентін нас потроху до цього готував.

За словами Тарантіно, він покидає професію саме на піку кар'єри, оскільки знає, що після запаморочливого успіху завжди настає черга провалів.

І знову ж таки режисер нагадав нам, що планує зняти прощальний фільм, але поки не готовий про нього говорити.

Але я не думаю, що він скоро його зніме. Зараз Квентін зайнятий іншими справами.

А саме: написати книгу Cinema Speculation (про кінематограф 70-х років), написати п'єсу за фільмом «Одного разу в Голлівуді ...» і зняти серіал.

Стосовно ж письменницької кар’єри можна сказати, що Тарантіно робить великі успіхи.

29 червня в продаж надійшла новелізація фільму Квентіна Тарантіно «Одного разу ... в Голлівуді», яка одразу стала бестселером Amazon. Сам режисер представив книгу в своєму кінотеатрі Beverly Cinema, де її також швидко розкупили. Чи буде книга перекладена українською – невідомо, але сподіваюся, що так.

А про свою майбутню п’єсу режисер розповідає наступне:

«Я хотів написати п'єсу, включити в неї сцени, яких немає в книзі і фільмі ... Дія буде відбуватися в Італії».

Весь другий акт п'єси «Одного разу в Голлівуді ...» проходить в ресторані японської кухні в Римі. Актор Рік Далтон (персонаж Леонардо ДіКапріо) зустрічається з продюсером, сподіваючись отримати роль в спагетті-вестерні. Це сцена, якої не було в оригінальному фільмі.

Як ви гадаєте, що об'єднує наступні фільми

Фантомас розлютився, Той, хто біжить по лезу, П'ятий елемент, Назад у майбутнє? Га?

Подумайте добре. Ну-ну. Їх об'єднують літаючі автомобілі.

За сюжетом багатьох старих фантастичних фільмів більшість машин сьогодні, в липні 2021 року, мали б уже літати.

А Генрі Форд ще в 1940 році виголосив таку фразу: «Згадаєте моє слово: комбінація літака й автомобіля гряде. Можливо, ви будете сміятися, але вона має прийти". У той час до цих слів мало хто поставився серйозно. Але. Але. Яка новина з'явилася минулого тижня? Читаю.

Гібридний автомобіль-літак AirCar здійснив 35-хвилинний, 35-хвилинний ! тестовий переліт між словацькими аеропортами у Нітрі та Братиславі.

Автомобіль оснащений двигуном BMW і працює на звичайному бензиновому паливі.

Його розробник, професор Стефан Кляйн, стверджує, що він може пролетіти близько 1000 км, це просто неймовірно, на висоті 2500 м і вже має 40 годин нальоту.

AirCar перетворюється з автомобіля на літак за дві хвилини 15 секунд. А вузькі крила складаються з боків транспортного засобу. Ну просто як у Фантомасі.

Ось, друзі, Форд таки мав рацію.

За кермом прототипу був сам розробник Стефан Кляйн. Він доїхав на авто до злітної смуги міжнародного аеропорту у словацькій Нітрі, де воно злетіло і за 35 хвилин успішно приземлилося в аеропорту Братислави, а потім поїхав у центр міста.

У повітрі машина розвинула швидкість 170 км/год.

AirCar може перевозити двох людей, її максимальна вантажність - 200 кг.

Друзі, в Ютубу є 3-хвилинний ролик із цим польотом, його завантажили 30 червня. Я його подивився, це щось вражаюче, якщо цікаво, напишіть у пошуку Ютубу AirCar і знайдете його.


Справді, на ринок літаючих авто покладають великі надії, бо вважають це ймовірним рішенням проблеми навантаження сучасної транспортної інфраструктури.

Звучить це неймовірно, фантастично, головне тепер, щоб це все було безпечно та екологічно. Але, я вважаю, майбутнє з кіно вже настало.

На цьому в мене все, розшифровку випуску, а також ролики з Ютубу, про які я сьогодні згадував, ви можете знайти на порталі Експеримент в статті під назвою: “Новинарня. 4 липня 2021”

А новий випуск чекайте за тиждень.

Пауза

Ви ще тут? Не вимкнули подкаст? Ну тоді в мене для вас є бонус.

Я вже розповідав сьогодні про вихід стрічки Ми є, ми поруч.

А зараз розповім, що ще можна подивитися найближчими днями в кінотеатрі. Зауважу, що це не всі фільми, які зараз йдуть у прокаті, а тільки ті, які я сам порадив би подивитися. Отже, ось він, цей доволі суб’єктивний список.

Артхаус Трафік показує 2 цікаві стрічки.

Ну, по-перше, це Віктор-робот, я про нього вже розповідав у минулому випуску Новинарні, фантастична українська анімація для всієї сім’ї, не проґавте, з 24 червня вже у прокаті.

А по-друге, 1 липня не екранах з’явилася ШКОЛА ХОРОШИХ ДРУЖИН – французька комедія. Опис фільму такий:

У своїй школі для домогосподарок Полетта (Жульєт Бінош) вчить жінок бути вірними дружинами й берегинями сімейного затишку. Та напередодні травня 1968 року все йде шкереберть: її справа на межі банкрутства, а над Францією віє дух свободи, який от-от сколихне патріархальний світ.

Як на мене, подивитися нову роль Бінош – гарний привід піти до кінотеатру.

Рухаємося далі.

Планета кіно розпочинає з 2 липня показ фільму 79 року!

І мова йде про фільм «Апокаліпсис сьогодні». На нас чекає стрічка у версії Final Cut, тобто у розширеному режисерському монтажі та ще й відреставрованому під особистим контролем режисера - Френсіса Форда Копполи. Мартін Шин та Марлон Брандо знову разом на екранах. Фільм іде мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Переходимо до мережі MULTIPLEX

Тут я порадив би, по-перше, документалку System of a Down: сила правди. Вже з назви зрозуміло, що стрічка буде про музичний гурт та власне про фронтмена System of a Down.

Далі. Знову у прокаті буде «Дивовижний світ Ієроніма Босха». Це детальний кінопогляд на неймовірне життя художника. Цей фільм – свого роду екскурсія виставки під назвою «Ієронім Босх: бачення генія». Подивитися на картини геніального художника на великому екрані – чудова нагода, тому дуже раджу.

Далі, гадаю, цікаво буде піти на британську виставу «Трилогія братів Леман», яка також буде йти в кінотеатрах. Вистава з українськими субтитрами.

Вистава йде 3 години. Чому її треба дивитися?

Склад виконавців зовсім невеликий: історію довжиною майже в два століття з безліччю діючих осіб розігрують тільки три актори - Саймон Раселл Біл, Бен Майлз, Адам Годлі (останнього ви могли бачити в серіалах «Академія Амбрелла» та «Велика»).

Ці актори виконують всі ролі п'єси: від сексі красунь до юних нащадків сімейства Леман, від ділових партнерів до оповідача історії. Дія не припиняється ні на хвилину, актори говорять то від першої, то від третьої особи. На сцені знаходяться максимум три людини одночасно, а дійових осіб може виявитися в два рази більше. І це все - не змінюючи ні костюмів, ні декорацій. Цікаво? Раджу подивитися.

І останній фільм «Звук металу».

Стрічка про барабанщика, який втрачає слух. Він знаходиться у пошуках себе. «Звук металу» – це розкішна роль Риза Ахмеда, шість номінацій на «Оскар», дві статуетки - монтаж і власне звук. Подивіться трейлер - і, гадаю, одразу з’явиться бажання піти на цей фільм.

Ось такий великий список у мене вийшов. Сподіваюся, вас щось зацікавило. Не забудьте обов’язково взяти з собою в кіно маски. Безпека понад усе.

Ну тепер вже точно все. До нових зустрічей.


Читати також