28-12-2022 Все про кіно 299

Чому «Американська історія Х» вражаючий фільм?

Чому «Американська історія Х» вражаючий фільм

Зникаюча постіронія

Фільм «Американська історія Х» навчає гуманності та дозволяє переоцінити власні погляди на історичну расову сегрегацію в Америці. Водночас у Сполучених Штатах Америки вже бачимо наслідки від зворотного процесу, а саме: надмірної політкоректності як засилля акту миролюбства та хіпування. Це нагадує темний бік потуранню абсолютному лібералізму, тут можна згадати сучасного контраверсійного філософа Славоя Жижека і його пророчі слова про те, що сучасний лібералізм постане новим фашизмом; мова йде про культуру скасування – новий вид культурного терору голлівудських зірок, а також зникнення та, по суті, знищення постіронії як центрального запобіжника постмодерну. Останнім острівцем надії є одиниці-репери, як-от JPEG MAFIA або ж Denzel Curry. Ці хлопці вміють працювати з контекстами та сенсами. Відтепер Голлівуду подавай як гарячу страву щирий метамодерн. Якщо ти переодягнешся з підсвіченого трікстера у діловий костюм, як-от герой гри «Хітмен», матимеш більший успіх, про тебе не забудуть. Щирість і повна серйозність намірів, і ніякого блазнювання.   

Жорстокість, металічний присмак у роті та нечувана прикутість

У цього кіношедевру дві сторони медалі. Одна - коли головний герой бореться з навалою темного криміналу у своєму районі. Інша, прихована, – це поділ людей на касти, хоча з упевненістю можна сказати, що банди скінхедів, які персонаж очолює, нічим не відрізняються від темношкірих гангстерів. Вони грабують і тероризують «кольорове населення». Здавалось би, що Дерек Віньярд (головий бандюк, лідер скінхедів) віритиме до кінця в ідеологію нацизму, і ніщо його не зупинить… Однак все змінюється, після того як Дерек потрапить у в’язницю за скоєні вбивства грабіжників. Сцена злочину та затримання у кінострічці просто неймовірна. Дерек двічі стріляє у грабіжника, а згодом змушує його їсти бордюр, пізніше добиває його ногою з неймовірною жорстокістю. Ще згодом, коли приїздять копи, він стає на коліна і з божевільно-осмисленим виразом обличчя демонструє своєму молодшому брату: я твій месія – ти мій послідовник.

Якби на цю роль узяли когось іншого, а не Едварда Нортона, ми отримали б просто пластилінову, проте жорстоку драму з елементами дріб’язкової психології.

Щодо молодшого брата – то Денні таки дійсно перейняв естафету від брата. Він щиро вірить у відновлення неонацистського руху і ту всю «маячню», яку йому нав’язав його старший брат. Переосмислення трагедії та власної долі відбудеться після виходу Дерека з в’язниці.

Колір як символ внутрішнього звіра

Етап становлення нової особисті Дерека від старої відбувається за допомогою зображення - через похмурий чорно-білий колір (характерний для ранніх фільмів американського режисера Джима Джармуша). Крізь призму чорно-білого ми вловлюємо лють і агресію старого Віньярда, та нібито його філософію, а крізь колір – постає нова особистість, котра розуміє, що те, чим він жив, найімовірніше, було лише фікцією та рафінадом і навіть не заслуговувало хоч якогось духу авантюри.  

Якщо ж говорити про сучасну Америку, то вона могла б існувати в межах трампівської постправди. Думаю, що він спокійно міг би стати лідером усіх реднеків і адептів нової реформації з його обмеженими думками щодо побудови стіни на кордоні з Мексикою та абсолютного виселення всіх мігрантів. Це ще раз доводить, що «Американська історія Х» була створена на випередження. І чомусь практично зі сценою погрому крамниці Віньярдом старшим і його посіпаками згадується штурм Капітолію США 6 січня 2021 року, адже в чомусь ці випадки схожі. Насильство, нацизм і нескінченні теорії змов привели усіх сірих конформістів до Бастилії, проте кривавої революції не відбулося. На щастя. І добре. 

Автор рецензії Петрицький Роман 


Читати також