«Про життє» Річарда Докінза

«Про життє» Річарда Докінза

Річард Докінз – англійський інтелектуал, еволюційний біолог, відомий як популяризатор науки атеїстичних поглядів.

Цікавий факт. Річард Докінз вигадав слово «мем» — як позначення для одиниці культурної інформації, яка реплікує сама себе, поширюючись у спільнотах людей. Мемом може бути не тільки кумедна картинка в інтернеті, а й, наприклад, релігія.

Сьогодні у рубриці «Про життє» згадуємо відомі цитати пана Докінза.

«Коли нав'язливі ілюзії виникають в однієї людини, це божевілля. Коли вони з'являються відразу у багатьох, це релігія».

«...дітей треба вчити не тому, що думати, а як думати».

«Згадайте щось із дитинства. Якийсь яскравий спогад, що-небудь, що ви можете побачити, відчути, можливо, навіть розрізнити запах, ніби ви все ще знаходитесь там. Адже ви були там, правда? Інакше звідки ви все це пам'ятаєте? Але, знаєте, в чому парадокс? Вас там не було. Жодного із складових теперішнього вашого тіла атомів не було там у той момент… Матерія перетікає з місця на місце і на мить збирається разом, щоб стати вами. Отже, ви - це не те, з чого ви зроблені. І якщо у вас від цього не пробігли по спині мурашки, перечитайте ще раз, бо це дуже важливо».

«... Варто довести, що ненависть має релігійний характер, і вона вже не розглядається як ненависть».

«Ми повинні навчати наших дітей альтруїзму, оскільки не можна очікувати, що він є частиною їхньої біологічної природи».

«Атеїсти мають інтелектуальну безстрашність, щоб прийняти реальність такою якою вона є».

«У Великій Британії демонстранти несли плакати з написами "Смерть образникам ісламу", "Зарубаємо насмішників над ісламом", "Європа, ти помреш: гроза наближається" і - мабуть, без навмисної іронії - "Обезголовим тих, хто вважає іслам релігією насильства"».

«Ніщо не заважає людині, будучи атеїстом, бути щасливим, врівноваженим, глибоко інтелігентним та високоморальним».

«Застосування протизаплідних засобів іноді критикують як протиприродне. Так, це так – дуже неприродньо. Біда в тому, що є протиприродний і загальний добробут».

«Разом із Джоном Ленноном уявіть світ без релігії". Уявіть: не було б терористів-самогубців, вибухів 11 вересня в Нью-Йорку, вибухів 7 липня в Лондоні, Хрестових походів, полювання на відьом, "порохової змови", розділу Індії, ізраїльсько-палестинських воєн, винищення сербів, хорватів, мусульман; переслідування євреїв за "христовбивство", північноірландського "конфлікту", "вбивств честі", немає одягнених у блискучі костюми, що трясуть гривами, телевізійних євангелістів, які спустошують кишені довірливих простаків ("Віддайте все до нитки для Господа"). Уявіть: не було б підриваючих древні статуї талібів, публічного відрубування голів богохульникам, батогів, що смугують жіночу плоть за те, що її вузька смужка відкрилася чужому погляду».

«Людський зародок, почуття якого перебувають на рівні амеби, користується значно більшою повагою та правовим захистом, ніж дорослий шимпанзе. Тим часом шимпанзе відчуває і думає, і можливо - згідно з найновішими експериментальними даними - здатний навіть освоїти якусь форму людської мови».

«Шляхи ДНК несповідні».

«...досить усвідомити, що це життя — єдине, щоб воно стало більш цінним».

«Живі тіла – це машини, запрограмовані генами, що вижили».

 «Я думаю, що всі релігії є безглуздими, але деякі ще й злоякісні. В ісламі, очевидно, є великий потенціал зла».

«Я – захисник правди та науки. І це автоматично перетворює мене на опонента ірраціональної віри у надприродне всіх видів, у тому числі релігії».

«У моїй роботі дуже багато поетичного, і я цим пишаюся. У ній багато пристрасті - пристрасного бажання дізнатися правду, пристрасного інтересу до природи».

«У мене таке почуття, що в політичному відношенні я з тими, хто програв, а в інтелектуальному - з переможцями».

«Наука може окупатися, але, як і велике мистецтво, не має цього робити».


Читати також