04-04-2023 Розваги 316

Поп-культурний код: 11 фільмів, що сформували покоління міленіалів

Поп-культурний код: 11 фільмів, що сформували покоління міленіалів

Людей, що народилися приблизно в проміжку з 1981 по 1996 рік, прийнято називати міленіалами. Ще дітьми вони стали свідками експериментів у кіно, появи нових технологій та виникнення культових на сьогодні франшиз. На екрані народжувалися нові герої та історії, які згодом визначили поп-культурний код цієї групи людей. Ось 11 картин, які сформували покоління Y.

Історія іграшок (1995) / Toy Story

Історія іграшок (1995) / Toy Story

У 1995 році Pixar здійснили революцію у кіно. "Історія іграшок" - перший повнометражний мультфільм, який повністю складається з комп'ютерної анімації. Проте технічні можливості — не єдина причина, через яку картина підкорила світ. Глядачам-міленіалам було запропоновано оригінальну історію, яка разюче відрізнялася від більшості мультфільмів Disney, — нагадаємо, що в основі розповіді найчастіше лежали знайомі багатьом казки. Діти, які спостерігали за суперництвом Вуді та Базза Лайтера, мріяли, щоб їхні іграшки теж ожили. Кожному поколінню потрібна своя «Історія іграшок» — анімація, яку можна переглядати незліченну кількість разів.

Сам удома (1990) / Home Alone

Сам удома (1990) Home Alone

Джон Г'юз створив не один фільм – маркер доби. Але саме його співпраця з Крісом Коламбусом виразно закріпилася в пам'яті мільйонів. Чи тому, що кожен Новий рік по телевізору крутили одіссею Кевіна Макалістера, чи фільм і справді відображає фантазії та страхи дитинства, — так чи інакше, «Сам удома» перетворився на класичну комедію свого часу. Це також зразкове сімейне кіно, здатне зібрати разом батьків та дітей та створити святковий настрій. Чи серед покоління Y знайдеться людина, яка хоча б краєм ока не бачила сцени з фільму і не знає подробиці сюжету.

Джуманджі (1995) / Jumanji

Джуманджі (1995) / Jumanji

Історія хлопчика, який застряг у світі настільної гри, займає особливе місце у серцях мільйонів глядачів. Нехай новий ремейк набирає касу і натовп нових шанувальників, дітям 90-х не забути похмурий фільм з Робіном Вільямсом. Міленіали застали безліч барвистих фентезі, але саме дітище Джо Джонстона постає своєрідною капсулою часу. Варто включити картину, як знову поринаєш у містичний сюжет з величезними павуками, підлогою, що провалюється під ногами, і екзотичними тваринами на вулицях міста. Всі ці найдрібніші деталі та особливий настрій картини здатні по клацанню пальців перенести у дитинство.

Титанік (1997) / Titanic

Титанік (1997) / Titanic

У кожного покоління має бути своя солодко-гірка мелодрама з серцеїдом, відомою музикою та приголомшливим фіналом. У скарбничці спогадів міленіалів можна знайти десяток ромкомів і пронизливих драм, але саме «Титанік» Джеймса Кемерона став улюбленцем романтиків і наріжним каменем десятиліття. Фільм балансує між захоплюючою історією міжкласового кохання та історичною трагедією. Спільні сцени Джека і Роуз мають ні на що не схожу магію, через що можна ненароком забути про неминуче наближення катастрофи. «Титанік» відкрив Леонардо Ді Капріо та Кейт Вінслет двері до Голлівуду, збагатив Кемерона і досі змушує глядачів заливатися сльозами.

Людина-павук (2002) / Spider-Man

Людина-павук (2002) / Spider-Man

Ще до буму супергеройських фільмів Сем Реймі подарував міленіалам подарунок — історію юнака, який після укусу павука придбав набір надздібностей. «Людина-павук» з'явився в потрібний час:, коли індустрія не рясніла подібними сюжетами, на Реймі не особливо тиснула студія, а у головного героя практично не було конкурентів, яких потрібно було перевершити. Зрештою вийшла тепла історія про невпевненого в собі аутсайдера, який починає допомагати людям. Через деякий час і кілька поколінь нових Пітерів Паркерів саме франшизу з Тобі Магвайром прийнято вважати перлиною екранізацій коміксів. Принаймні прийнято міленіалами.

Матриця (1999) / The Matrix

Матриця (1999) / The Matrix

Розчарований у всьому хакер Томас Андерсон дізнається, що його реальність насправді є комп'ютерною симуляцією. Герой може стати тим, хто переможе машин та врятує людство. Втім, як і з рештою фільмів списку, немає сенсу переказувати сюжет — історія сестер Вачовські лежить на підкорці мозку. «Матриця» – виклик жанру, стовп поп-культури, причина одержимості людей шкіряними плащами та просто улюблене кіно покоління. Загалом бойовик моментально пішов у народ. Адже стильна стрічка з п'янкими візуальними ефектами не стирається з пам'яті через роки, а Кіану Рівз, незважаючи на багату фільмографію, залишається насамперед обраним героєм Нео, якого світ (не) заслуговує.

Безголові (1995) / Clueless

Безголові (1995) / Clueless

80-ті та 90-ті — час підліткових історій у кіно. Молодіжні комедії заполонили екрани переважно саме в цей період. «10 речей, які я в тобі ненавиджу», «Погані дівчиська» — кожній стрічці знайдеться особливе місце у серці міленіалу. Але ми вирішили згадати інший золотий стандарт — «Безголові» Емі Гекерлінг. Режисерка прошерстила запорошені сторінки «Емми» Джейн Остін і перенесла сюжет із англійського села XIX століття до американського міста 1990-х. Як виявилося, остіновські герої чудово почуваються в сучасних реаліях: Шер (Алісія Сільверстоун) — головна модниця школи та професійна сваха в одній особі, а містер Найтлі — найсексуальніший чоловік у світі Пол Радд.

Донні Дарко (2001) / Donnie Darko

Донні Дарко (2001) / Donnie Darko

Моторошний костюм кролика, подорожі в часі, філософські питання - інгредієнти, з яких складається трилер Річарда Келлі. Навіть через десятиліття після прем'єри «Донні Дарко» не піддається простому поясненню і має багато теорій у запасі. Мабуть, саме сюрреалістична інтонація робить фільм таким, що запам'ятовується і знаковим в історії кінематографа. На початку століття молодому поколінню потрібне було нове кіно про дорослішання, але замість легковажної комедії міленіали отримали фантастику з кінцем світу — ідеальне влучення, щоб передати почуття підлітка, що тоне в смутку.

Крик (1996) / Scream

Крик (1996) / Scream

З кінця 1970-х розпочався золотий період слешерів. До кінця століття жанр вже встигли поховати двічі чи тричі, поки на сцену знову не вийшов Вес Крейвен — майстер жахів, який змусив глядачів як слід злякатися і тим часом безповоротно закохатися у кровожерливе кіно. Всесвіт «Крика» виглядає сатирою на слешери та ідеальним прикладом жанру. Крейвен створив метахорор: персонажі знають правила гри завдяки популярності жанру та цитують «Хелловін». А хто, якщо не міленіали, небайдужий до постмодернізму? Наступні частини продовжили спадщину фільму, але саме «Крик» 1996 року став класикою, з якої все почалося.

Гаррі Поттер і філософський камінь (2001) / Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Гаррі Поттер і філософський камінь (2001) / Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Зараховувати Гаррі Поттера тільки до одного покоління справа ризикова. Зрештою, не важливо, в якому році ти народився, Гоґвортс може полонити магією людину будь-якого віку. Але міленіали, на відміну від тих самих зумерів, можуть похвалитися розповідями про те, як це було — вистояти чергу до книжкового чи кінотеатру в очікуванні нового розділу казки про чарівників. Багато хто з нас виріс разом з Гаррі, Герміоною та Роном, представляючи персонажів своїми старими добрими друзями. Франшиза слідом за серією книг стала феноменом, що об'єднує людей із різних куточків планети. Гаррі Поттер подарував людям ні з чим не порівнянне почуття причетності — в унісон з іншими шанувальниками чекати, як романи оживатимуть на очах.

Бійцівський клуб (1999) / Fight Club

Бійцівський клуб (1999) / Fight Club

У 1999 році вийшла низка фільмів, які вплинули не тільки на міленіалів, а й на кінематограф загалом. Трилер Девіда Фінчера є одним із таких скарбів. «Бійцівський клуб» бунтував проти споживацтва та породив чимало наслідувачів. Портрет суспільства, який представив режисер, був неприємним, гіперболізованим, але чесним: маскулінність у кризі, а консьюмеризм усіх поглинув. Міленіали-ідеалісти були захоплені зухвалою картиною Фінчера і перетворили її на своєрідний культ. Як відомо, перше правило Бійцівського клубу – не згадувати про Бійцівський клуб. Але за іронією долі довгий час серед молоді було тільки й розмов про цей фільм.


Читати також