01-04-2023 Розваги 410

8 зворушливих аніме-ромкомів про шкільні будні

8 зворушливих аніме-ромкомів про шкільні будні

Шкільна пора - особливий період, який багато хто згадує з теплотою: пора становлення особистості, набуття орієнтирів і прийняття багатьох важливих рішень. А ще нерідко час першого кохання — наївного і по-своєму гарного. Аніме не оминає тему шкільної романтики стороною — відібрали для вас вісім яскравих прикладів.

Торадора! (серіал, 2008-2009) / Toradora!

Торадора! (серіал, 2008-2009) Toradora!

В одному класі старшої школи опинилися четверо: Рюдзі зі своїм найкращим другом Юсакою та Мінорі з Тайгою — теж добрі подруги. Тайга, за малий зріст і запеклий характер отримала прізвисько «кишеньковий тигр», відразу не злюбила Рюдзі, зате давно поклала око на Юсаку. Ну а Рюдзі сто років сохне по Мінорі. Так уже виходить, що школярі, які ледь не стали ворогами, укладають угоду і вирішують допомогти один одному домогтися бажаного.

"Торадора!" — нестаріюча класика: аніме побачило світ у 2008 році, проте досі ряди фанатів поповнюються. Багато в чому тому, що аналогів особливо і немає: начебто всі штампи на місці і повороти передбачувані, а переходи від комедії до драми все одно б'ють куди потрібно сильніше, ніж чекаєш. У цьому, мабуть, і є головна принадність серіалу: завдяки увазі до деталей та опрацюванню навіть стереотипні герої та ситуації грають свіжими фарбами та несподіваними гранями, закохуючи в себе та залишаючись на підкірці.

Пані Кагуя: В коханні як на війні (серіал, 2019-...) / Kaguya-sama wa kokurasetai ~ Tensai tachi no ren'ai zunô sen ~

Пані Кагуя: В коханні як на війні (серіал, 2019-...) / Kaguya-sama wa kokurasetai ~ Tensai tachi no ren'ai zunô sen ~

Міюкі Сірогане – голова шкільної ради. У нього чудові оцінки, бездоганна успішність та геніальний розум. Його заступниця Кагуя Синомія майже не поступається Міюкі за перерахованими пунктами. Вони давно працюють пліч-о-пліч і, здається, починають відчувати більше, ніж дружню прихильність. Однак почуття гордості не дозволяє зізнатися в цьому: сказати про кохання означає проявити слабкість, тому потрібно змусити іншого зробити перший крок. Тільки ось це не так просто, коли змагання проходить між двома геніями.

«Пані Кагуя» за розпалом пристрастей і вибудовування схем не поступається багатьом гостросюжетним детективам, з тією різницею, що тут усе це — основа комедії, а не трилера. Спостерігати за шаленими витівками двох геніальних школярів цікавіше, ніж, наприклад, за протистоянням L та Ягамі Лайта з «Зошита смерті», а плани «протистояння» часом виглядають навіть хитрішими, ніж у іменитому шоу. При цьому в серіалі багато справді смішних жартів та харизматичних персонажів, чого й чекаєш від гарного ромкому. До того ж, гра героїв дико захоплює і стає по-справжньому цікаво, хто ж у результаті переможе в гонці розумів і нарешті виб'є визнання.

Дівча не промах (серіал, 2018-2019) / Hai Sukoa Garu

Дівча не промах (серіал, 2018-2019) Hai Sukoa Garu

Харуо Ягуті – геймер. Найкращий канонічний: у нього і інтересів особливо немає, і друзів, і оцінки так собі. Натомість є приголомшливий скіл у грі в аркадах, які 1991-го ще були популярними. Він завжди був упевнений, що якщо в чомусь і хороший, то це у файтингах, тож коли він несподівано програє в Street Fighter II, то мимоволі придивляється до того, кого не зміг здолати. І яке ж здивування Хару, коли він розуміє, що програв однокласниці Акірі Воно! Звичайно, залишати поразку Харуо не готовий, з чого і починаються дивні відносини, що будуються навколо суперництва. За яким починають назрівати зовсім інші почуття.

Ромкоми зазвичай намагаються чимось виділитися. Місцева фішка — ностальгія за відеоіграми: мало того, що герої раз у раз проводять час за автоматами чи консолями, так ще й багато моментів буквально «гейміфіковані». Той самий Харуо часто спілкується з уявними героями ігор, щоб зрозуміти, як йому бути в тій чи іншій ситуації. І хоча іграм приділяється чимало уваги, зрештою значно важливішими стають стосунки. Дорослість у сюжеті в результаті супроводжується розвитком промисловості, що теж додає цікавого контексту подіям.

У Комі проблеми зі спілкуванням (серіал, 2021-...) / Komi-san wa, Komyushou Desu.

У Комі проблеми зі спілкуванням (серіал, 2021-...) Komi-san wa, Komyushou Desu.

Хітохіто Тадано — непоказний учень, якому пощастило сидіти поряд із Секо Комі — першою красунею школи. За прекрасною Комі-сан, здається, божеволіють навіть вчителі, але та відповідає холодом в очах і однаково неупереджено реагує на будь-які знаки уваги. Секрет у тому, що насправді у дівчини жахливі проблеми з комунікацією, про що випадково дізнається Тадано: Комі буквально не може вимовити жодного слова і вдається до зошита, щоб писати в ньому все, що не вдається висловити вголос. Незважаючи на це, дівчина мріє завести сто друзів та провести весело старшу школу, у чому й береться їй допомогти Тадано.

«Комі-сан» — приклад несподіваного хіта: здавалося б, ніхто особливо й не чекав на щось яскраве, а в результаті 2021-го, коли серіал побачив світ, багато хто записав шоу в улюбленці. Якихось секретів тут, природно, немає: вдалий гумор, харизматичні герої та все більш актуальна проблематика дозволили побачити в шоу віддушину, а ненав'язливий тон і повільний темп чудово спрацювали на те, аби остаточно розслабитися під час перегляду. Останнє, до речі, призводить до того, що романтика проявляється далеко не відразу, але варто почекати, і між героями природно виникають іскри.

Монстр, який сидить поруч (серіал, 2012-2012) / Tonari no kaibutsu-kun

Монстр, який сидить поруч (серіал, 2012-2012) Tonari no kaibutsu-kun

Старшокласницю Сідзуку Мідзутані хвилює лише успішність. Вона не особливо цікавиться іншими та вкрай холодна до оточуючих. Однак так виходить, що після того, як дівчину попросили передати записи пропущених занять однокласникові-хулігану Хару, той моментально вирішує, що вони друзі. А потім взагалі зізнається в коханні, чим зовсім ставить Сидзуку в ступор. Чи вийде у Хару, який насправді не стільки задира, скільки просто зайво наївний хлопець, розтопити крижане серце Сідзуку?

Легка і ненав'язлива комедія багато в чому працює як slice of life: незнайомому з подібним глядачеві може здатися, що події спочатку занадто стрімкі, а потім ніби навпаки застигають у бурштині. Насправді це, як кажуть, фішка: авторам і справді значно важливіше показати будні героїв і взаємодію один з одним, ніж призвести до однозначного фіналу. З останнім тут на жаль проблеми: сюжет досить різко обривається просто тому, що оригінальна манга на той момент ще не закінчилася. Серіал все одно вартий того, щоб подивитися — хоча б заради цікавих персонажів та живих діалогів. А якщо зацікавить, то можна і дочитати історію вже у форматі манги.

Крутий учитель Онідзука (серіал, 1999-2000) / GTO

Крутий учитель Онідзука (серіал, 1999-2000) GTO

У минулому Ейікіті Онідзука — роздовбай, гульвіса та голова банди байкерів, проте він вирішив змінитися. Нова сторінка починається з вибору професії, і вчорашній хуліган вирішує стати учителем. Не те, щоб з дуже благородних прагнень: він сподівається вчити гарних старшокласниць, а там, як кажуть, хто знає. Однак реальність з порога дає під дих: мало того, що єдина школа, готова прийняти нового педагога, поставила низку дивних умов, так ще й видала клас, через який регулярно звільняються вчителі! Однак, незважаючи на це, Онідзука все ж таки вирішує взятися за розум і стати по-справжньому крутим учителем, на якого рівнятимуться.

Зазвичай шкільні ромкоми обертаються довкола, власне, закоханих школярів. «Крутий вчитель Онідзука» з цього ряду вибивається щонайменше тим, що центральний герой — вчитель, та й почуття у нього зріють у результаті не до учениць, а до колеги. Якщо вже говорити зовсім чесно, то романтика тут займає не головне місце: набагато важливіші «педагогічні» неортодоксальні методи Онідзуки та повноцінна школа життя замість школи звичайної, проте не згадати, можливо, головну шкільну комедію було б якось неправильно. До того ж місцева романтика дуже відчутна і по-своєму гарна, а про гумор і говорити нічого.

Томо – дівчина! (серіал, 2023-...) / Tomo-chan Is a Girl!

Томо – дівчина! (серіал, 2023-...) Tomo-chan Is a Girl!

У старших класах Томо Аїдзава нарешті дозріла, щоб освідчитися у коханні другові дитинства Дзюн'їтіро Куботе. Та ось біда: хлопець її з дитинства сприймав як братана, так що визнання просто не вважав за серйозне. Але Томо сподівається на взаємність! Як дівчині переконати обранця, що вона — не лише найкращий друг та відмінний спаринг-партнер у караті, а й цілком тягне на любовний інтерес?

Навіть дивно, що популярна онкома (чотирипанельний комікс), яка виходила з 2015 року, дісталася екранізації лише 2023-го. Втім, результат вийшов очікувано успішний: «Томо» постійно потрапляє у всі рейтинги популярного аніме зимового сезону, персонажі майже повним складом перебувають у улюбленцях глядачів, а на нові серії з нетерпінням чекають багато любителів шкільної романтики. Секрет успіху простий: вийшла справді дотепна комедія з приємними персонажами та простою, але робочою формулою. А перехід від формату коротких замальовок до повноцінного зв'язкового наративу пішов лише на користь, зробивши історію більш цільною та захоплюючою. Загалом одні плюси!

Провокаторка Такаґі (серіал, 2018-...) / Karakai Jouzu no Takagi-san

Провокаторка Такаґі (серіал, 2018-...) Karakai Jouzu no Takagi-san

Такаги - перша красуня класу, в яку закохані всі хлопчики. Крім, можливо, Нісікати, який сидить за сусідньою партою. Все б нічого, та ось тільки Такагі — майстриня в плані підколок та розіграшів, метою яких постійно і стає Нісіката. Здавалося б, вигадав проблему — відплати тією ж монетою! Та на біду Такагі прораховує ходи вперед і замість того, щоб потрапити в пастку сама в черговий раз обводить навколо пальця хлопчика. Тому тільки й залишається, що біситися, тому що за малі роки він просто не розуміє, що Такагі, мабуть, не просто так обрала його метою і ніяк не відступиться.

У Японії особливою популярністю користується сюжет про «нетямущого» хлопця і закоханої в нього дівчину, яка замість того, щоб сказати все прямо, якось підколює хлопця і намагається зробити обранця кращим. «Провокаторка Такагі» діє рівно за цією формулою, але, проти звичаю, серіал залишається милим і обходиться без надмірних знущань. Чи то тому, що герої — учні середніх класів, чи то тому, що автори мають більш здоровий погляд на речі, ніж часто бувають у подібних історіях. У будь-якому випадку, результат вийшов яскравим і захоплюючим: начебто повторюється те саме, а в результаті чомусь неможливо не переживати за героїв усім серцем.


Читати також