Хвороби від кондиціонера. Що робити?

Як не захворіти від кондиціонера

Літня спека на вулиці змушує співробітників офісів рятуватися від високих температур за допомогою кондиціонера. Але одночасно з початком роботи цього агрегату зростає і кількість лікарняних листів з діагнозами: ГРВІ, запалення легенів, бронхіт.

- Різниця в температурах за вікном і в приміщенні не повинна бути вище 10 градусів.

- Кімнатна температура не повинна опускатися нижче 20 градусів.

- Більш різке температурне коливання послаблює здатності захисних сил організму, що провокує алергію і загострення хронічних хвороб.

- Не можна направляти повітря, яке надходить з кондиціонера прямо на людину. Краще пустити струмінь повітря уздовж стелі.

- Небезпечна зона при включеному кондиціонері - 2х3 метра перед ним. Там рухливість повітря велика, а температура нижче, ніж в решті зони. Краще не сідати там, особливо якщо ви змушені постійно перебувати в ній.

- У приміщенні з працюючим кондиціонером виникає нестача кисню, через те, що немає припливу свіжого повітря. У такій охолодженої кімнаті трохи виправить становище велика кількість квітів, наприклад фікусів.

- Кондиціонер, як відомо, сушить повітря. Для того щоб нейтралізувати цю шкоду для людини, рекомендується купувати зволожувачі повітря або зволожувати його за допомогою підручних засобів: акваріум, кімнатні фонтани або просто ємності з водой. Кожу від висихання зрошуєте термальною водою або захисним кремом.

- Вчасно міняйте фільтри на агрегаті, чистіть регулярно спліт-системи, інакше кондиціонер може стати розсадником вірусів. Термін служби такого фільтра близько 3 місяців, а чистити його потрібно раз на тиждень.

- Хоча твердження, що ця побутова техніка - джерело зарази, стосуються більше систем, які виготовляли 20 років назад. Тоді вони були оснащені змішувальними камерами, а тепер виробники встановлюють в кондиціонерах систему, за якими подається і видаляється з приміщення повітря не контактують.

- Уберегти м'язи спини і шиї від різкого переохолодження при працюючому кондиціонері допоможе одяг з натуральної тканини, яка може вбирати зайву вологу.

- Не користуйтесь таймером, який включає спліт-систему до вашого приходу з вулиці. Дозвольте організму адаптуватися до більш холодного повітря поступово.

- З цією ж метою, залишаючи приміщення, спочатку вимкніть кондиціонер, побудьте трохи в кімнаті, і тільки після цього виходьте на вулицю.


Читати також