Розвиток індустрії квест кімнат

квести

Сьогодні ринок квестових розваг стає більш зрілим, публіка - більш вимогливою, з'являється більше претензій до антуражу, декорацій, складності загадок, технічного виконання, жанрів.

Від ніяк не пов'язаних між собою головоломок, пошуків ключів і замків сучасні квест кімнати kadroom прийшли до використання новітніх технологій і спецефектів, ставши повноцінним шоу, над створенням якого працює ціла команда сценаристів і інженерів.

Компанії намагаються перевершити самих себе в винахідливості. Хтось наймає акторів, хтось робить ставку на спортивну підготовку та витривалість. Кілька років тому людям доводилося підключати всю свою фантазію, щоб повірити, що вони виявилися в чарівному світі. Все навколо швидше говорило про зворотнє. Зараз, потрапляючи на космічний корабель, ти бачиш не офіс, стилізований під корабель. Антураж змушує повірити в те, що ти відправився в міжгалактичну подорож.

Перегони за оригінальною подачею привели до значного зростання вартості квестів

Іноді прагнення виділитися з натовпу конкурентів і здивувати відвідувача чимось новим доходить до абсурду. Нещодавно я була свідком розмови підприємців, які міркували: "Давай додамо в квест двох жінок, нехай вони один одного ріжуть і обмотують плівкою для антуражу".

Пряму залежність кількості клієнтів від погоди відзначають всі власники квестів. Дощ за вікном - гарантія того, що сьогодні буде вдалий для бізнесу день. У теплу пору року люди вважають за краще знаходитися на свіжому повітрі, їздити за місто.

Закриття квестів - природний відбір. Ще не так давно у споживача не було претензій до продукту, оскільки він був новим. Однак з розвитком індустрії люди стали більш розбірливими, зрозуміли, чого можна очікувати від добре зробленої гри. Компанії стали конкурувати за якість, тому дешевим проектам довелося закритися. На будівництво квесту, особливо першого, йде багато часу. Рік тому, коли цей бізнес виглядав дуже перспективним, а вартість входу на ринок була доступною, всі кинулися будувати кімнати, не обговоривши між собою сценарії. Зараз ми бачимо цілий ешелон квестів, що "запізнилися", які вже неактуальні. Однак великі компанії стверджують, що не відчули спаду інтересу.

Як зробити квест

Хороший квест починається з хорошого сценарію. Його написання, незалежно від рівня складності завдань, в середньому обходиться в 200 000 гривень. Ціна франшизи для регіонів в більшості компаній варіюється від 300 000 до 600 000 грн з 10% роялті. Навіть цей цінник багатьох відлякує. Якщо людина не може заплатити таку суму за вхідний квиток, квест у нього, швидше за все, вийде поганий, тому що він не готовий вкласти ще кілька мільйонів в дійсно хороший продукт.

У кожного міста - своя специфіка, попереджають підприємці. У Києві, наприклад, люблять надскладні квести. Творці пишаються, якщо вибратися з кімнати вдалося всього 17% гравців. У Дніпрі відповідають: ви з глузду з'їхали ?! Якщо люди будуть постійно програвати, вони не прийдуть до нас знову. У нашому місті в першу чергу цінуються складні завдання. Актори та спецефекти з'явилися в квестах набагато пізніше.

Оптимальна площа ігрової кімнати - 35 кв. м. Вартість оренди, ремонту приміщення, обладнання зони очікування і операторської із досвіду компаній, існуючих на ринку, обходиться в 3 млн гривень. Ще мінімум 1,5 млн йде на обладнання самої ігрової зони. Ця сума може доходити до 5-10 млн залежно від фантазії творців. Таким чином, на одну локацію йде мінімум 6 млн грн. Компанії, що пропонубть франшизу, прогнозують повернення цих коштів протягом року. Бувають випадки, коли інвестиції відбиваються швидше. Вигідніше будувати кілька квестів в одному місці. Вибравшись з першої кімнати, команда може відразу ж піти в другу. Один квест відбиває витрати, другий приносить прибуток.


Читати також