Біографія Олеся Доріченка

Біографія Олеся Доріченка

Олесь Васильович Доріченко – письменник, мистецтвознавець, художник, член Київської міської організації НСПУ, член НСМНМУ – народився 20 вересня 1936 року в м. Києві.

Закінчив Київське державне хореографічне училище. Працював солістом балету в провідних творчих колективах України. Лауреат міжнародних конкурсів.

Олесь Доріченко належить до когорти поетів-шістдесятників, які своєю творчістю та високою громадянською позицією наближали час незалежності України.

Знайомство з численними музеями та митцями, особисті зустрічі з Катериною Білокур, Давидом Сікейросом, Іваном Гончаром крізь часи та відстані запалили в ньому несамовиту жагу до творчості.

Автор збірок поезій «Промені», «Контрасти», «Одностайність», «Круговиди», «Осягнення», «Вікно у вересень», «Назавше», «Майдан пам'яті», «Хрещатий яр», «Мандрівна брама».

Олесь Васильович довгий час тримав свою творчість у великому секреті. Навіть не зізнався про своє хобі приятелеві Івану Марчуку. Думав, критикуватиме. А той, коли випадково побачив «козацький» вернісаж, одразу почав дзвонити в різні галереї, щоб домовитися про виставку. Перша експозиція «І слава, і воля» відбулася в Музеї гетьманства у 2002, картини малює з 1996-го.

Живописець Василь Лопата, приміром, був ошелешений на його ювілейній виставці: «Треба час, щоб усе це осмислити. Мої козаки зовсім інші, традиційні, а Ваші — ренесансні. Це український Ботічеллі».

Олесь Доріченко отримав мистецьку премію «Київ» імені Сергія Колоса (2016) — за серію робіт «Козацьке плесо історії» (2013-2015).

Біографія

Твори

Критика


Читати також