Виставка «Анатолій Лупиніс: життя триває, точиться війна»

Виставковий проект «Анатолій Лупиніс: життя триває, точиться війна». ​Національний музей історії України. Афіша 2020

 

Національний музей історії України запрошує на відкриття виставкового проекту

5 лютого 2020 року в Національному музеї історії України відкриється виставковий проект «Анатолій Лупиніс: життя триває, точиться війна», присвячений пам’яті визначного українського дисидента, громадсько-політичного діяча, багаторічного в’язня радянських тюрем і таборів, фундатора Української націоналістичної самооборони – УНСО.

Матеріали з колекції Національного музею історії України висвітлять усі етапи та періоди боротьби Анатолія Лупиноса за волю України – від першого ув’язнення у 1956 р. до активної громадської діяльності у період боротьби за самостійність України на зламі 80–90 рр. XX ст. та дієвої протидії планам Кремля відновити імперію у добу Незалежності.

До огляду будуть представлені: відзнака УНСО «Пустельний Хрест» Анатолія Лупиноса; особисті речі (ручка, кухоль, попільниця, роман Валер'яна Підмогильного «Місто» із дарчим написом), які належали Лупиносу, коли він, повернувшись із першого ув’язнення у другій половині 60-х рр., активно долучився у Києві до національно-визвольного руху; милиця, спираючись на яку Лупиніс вчився ходити після того, як у в'язниці у нього паралізувало ноги; світлини; часописи з публікаціями його поезій; рукопис його статті; листівки із закликом звільнити його з ув’язнення; видання, присвячені Анатолію Лупиносу.

Усі експонати, представлені на виставці, демонструються вперше.

Після урочистого відкриття проекту відбудеться круглий стіл «Анатолій Лупиніс: історична постать у контексті епохи», на якому будуть обговорені питання актуальності політичної спадщини Анатолія Лупиноса як важливого чинника переможного завершення сучасної російсько-української війни. Перед присутніми виступить відомий український кінорежисер Олександр Муратов, який представить присвячений Анатолію Лупиносу документальний фільм «Славний лицар українського опору». Своїми споминами про відомого борця за волю України поділяться лідери УНСО.

Куратори проекту: Олександр Хоменко – молодший науковий співробітник відділу «Музей Української революції 1917–1921 років»; Богдан Скопненко – провідний науковий співробітник відділу «Історія України у XX ст.».

Початок заходу 5 лютого о 15:00 у залі № 28 на третьому поверсі музею.
Адреса Національного музею історії України: м. Київ, вул. Володимирська, 2.
Вхід на відкриття виставки вільний.

Національний музей історії України (НМІУ) — провідний історичний музей країни, який працює з 1899 року. Експозиція музею розташована на 4-х поверхах. Колекція налічує близько 800 тис. експонатів світового значення, які представляють історію України від палеоліту до ХХІ сторіччя.

Центральний корпус музею розташовується на Старокиївській горі за адресою вул. Володимирська, 2. Також у музею є філія - Музей історичних коштовностей України, який знаходиться на території Києво-Печерської Лаври (вул. Лаврська, 9), та окремий відділ «Музей Української революції 1917—1921 років» (вул, Володимирська, 57, Київський будинок вчителя).


Читати також