16-07-2021 Мистецтво 271

Фернандель. Кращі фільми актора

Фернандель. Кращі фільми актора

Легендарний французький актор з найбільшою в світі посмішкою добре відомий нам завдяки фільму «Закон є закон», але його головне досягнення в тому, що він входить до числа артистів, фільми за участю яких у Франції подивилося найбільше число осіб. Нарівні зі своїм кращим другом Жаном Габеном, Луї де Фюнесом і Бурвілем, Фернандель зміг залучити в кінозали понад 200 мільйонів глядачів. Згадаймо його кращі фільми - і посміхнімося.

Донька землекопа (La fille du puisatier, 1940)

Донька землекопа (La fille du puisatier, 1940)

Дія картини, знятої відомим письменником і режисером Марселем Паньоля, відбувається в Провансі в 1939 році. Як це часто буває в його творах, в центрі сюжету опиняється любовна історія і сімейна драма - дочка всіма улюбленого землекопа стає об'єктом пристрасті його помічника (Фернандель) і заїжджого військового льотчика, в якого вона і закохується. Правда, той незабаром вирушає на війну, а родина дівчини, дізнавшись про її вагітність, виганяє її з дому. Мелодрама вельми слізлива, а Фернандель грає тут одну зі своїх зворушливих і драматичних ролей.

Червоний готель (L’auberge rouge, 1951)

Червоний готель (L’auberge rouge, 1951)

Класика чорної комедії, яка пережила не один рімейк. Франція, 19-е століття. Припізнілий диліжанс застигає негода, і його пасажирам доводиться провести ніч на заїжджому дворі, який утримують чоловік і дружина брутального виду. Одним з мандрівників є святий монах, якого грає Фернандель. Дружина власника готелю напрошується до нього на сповідь і відкриває страшну таємницю - вони з чоловіком вбили і поховали в саду вже більше ста постояльців! І вона благає ченця рятуватися втечею, бо інакше його чекає та ж доля. Однак мандрівники втомилися, і герою Фернанделя ніяк не вдається вмовити їх знову зібратися в дорогу вночі ...

Бонифацій-сомнамбула (Boniface somnambule, 1951)

Бонифацій-сомнамбула (Boniface somnambule, 1951)

Герой Фернанделя - заслужений і надійний охоронець у великому ювелірному магазині. Вдень він відважно і ретельно охороняє доручені йому коштовності, а ось вночі... Справа в тому, що він страждає на сомнамбулізм, в просторіччі - лунатизм - і вночі, не прокидаючись, повертається в магазин і краде те, що відважно стереже вдень. Награбоване він ховає у себе вдома, а прокинувшись, нічого не пам'ятає про нічні пригоди і знову вирушає на службу. Само собою, його нічні походеньки одного разу будуть розкриті, проте зовсім не поліцією, а зграєю злодіїв, які почнуть його цим шантажувати.

Такі різні долі (Le mouton à cinq pattes, 1954)

Такі різні долі (Le mouton à cinq pattes, 1954)

У цьому фільмі Фернандель зіграв цілих шість ролей - не тільки п'ятьох близнят, але і їх батька. Сюжет фільму невигадливий: в маленькому селі вирішують з розмахом відзначити 40-річчя п'ятеро близнят, які давно роз'їхалися по всій Франції і всьому світу, але не перестали бути місцевою знаменитістю. Тато не дуже прагне побачитися з ними, тому на розшуки близнюків вирушає їх хрещений батько. Правда, мета у свята цілком прозаїчна - треба підняти інтерес до містечка у туристів, і навіть власник похоронного бюро у виконанні Луї де Фюнеса очікує пожвавлення бізнесу.

Мадемуазель Нітуш (Mam’zelle Nitouche, 1954)

Мадемуазель Нітуш (Mam’zelle Nitouche, 1954)

Екранізацію цієї оперети з Андрієм Мироновим у нас знають під назвою «Небесні ластівки». У французькій версії також зібралися самі зірки - маестро Флорідора зіграв Фернандель, а коменданта пансіону шляхетних дівчат - Луї де Фюнес. Сюжет про композитора, який слугує відразу двом музам - опереточній і класичній - добре відомий усім глядачам. Однак, подивившись французький фільм, ви отримаєте відмінний шанс побачити не тільки знамениту усмішку актора, а й втішитися його музичним талантом.

Закон є закон (La loi c’est la loi, 1958)

Закон є закон (La loi c’est la loi, 1958)

Найвідоміший у нас в країні фільм Фернанделя, де він зіграв разом зі знаменитим італійським коміком Тото. Герой актора, французький митник, живе і працює в містечку Ассоль, через який проходить кордон між Францією та Італією. Він постійно намагається зловити місцевого спритного контрабандиста, якого грає Тото і який, за сумісництвом, є його найкращим другом. Більш того, він навіть одружений на першій дружині митника! Ідилія руйнується несподівано, коли раптом виявляється, що герой Фернанделя, насправді, народився в італійській частині містечка, а точніше - на кухні будинку, який кордон ділить рівно навпіл. Доведеться перекваліфіковуватися в італійці і йти з митниці ... Чи ні?

Дон Камілло в Росії (Don Camillo en Russie, 1965)

Дон Камілло в Росії (Don Camillo en Russie, 1965)

Одним з головних персонажів, зіграних актором в 1950-60-х роках, став священик Дон Камілло в серії однойменних фільмів за творами Джованніно Гуарескі. Ця серія була дуже популярна у Франції та Італії, де герою актора навіть поставили пам'ятник, проте до СРСР картини так і не дісталися. Це й не дивно, оскільки лейтмотив фільмів - дружба і протистояння Дона Камілло і мера міста Пеппоне, переконаного комуніста. Оскільки знімалися фільми в епоху холодної війни, а в Італії були дуже популярні ідеї комунізму, сюжет був цілком злободенним. В даному епізоді мер вмовляє односельчан зробити містечко побратимом радянського колгоспу. Вдячні колгоспники надсилають в подарунок італійцям радянський трактор, а Дон Камілло і Пеппоне вирушають до Радянського Союзу з візитом ввічливості.


Читати також