14-07-2021 Мистецтво 361

20 кращих фільмів про письменників

Що подивитися. Фільми про письменників. Добірка

Пропонуємо вам добірку найкращих фільмів про письменників. Напевно, багато з цих картин ви ще не дивилися, а деякі "все збиралися подивитися". Тож нехай цей список підштовхне вас до перегляду шедеврів світового кінематографа.

Мізері (англ. Misery) 1990

Фантазія Стівена Кінга перетворює мрію чи не кожного письменника на жахіття. Більшість авторів-початківців витрачають своє життя, ганяючись за вподобаннями читачів. Головний герой, письменник Пол Шелдон (його зіграв Джеймс Каан), не намагається таким способом досягти успіху, розуміючи, що може опинитися в персональному пеклі.

Режисер Роб Райнер, узявшись за адаптацію новели Кінга, розповідає про те, як Шелдона знайшли нерухомим після автомобільної аварії в снігову бурю. Спочатку Шелдон вважає себе щасливцем, якого врятувала медсестра Енні Вілкс (Кеті Бейтс), і це призводить до самопроголошення себе надлюдиною з особливим призначенням, але незабаром все стає на свої місця, і глядачі дізнаються правдиві мотиви Енні. У подіях, які розгортаються з садистським відтінком, Енні утримує Пола Шелдона у себе в будинку, як бранця, змушуючи його переписати частини трилогії так, як подобається їй. Після того, як він чинить опір, "покарання Шелдона" коливається між тілесними каліцтвами і наказами їсти мертвих щурів.

Шелдон пише з приставленим до горла ножем, щоб врятувати своє життя. Він опиняється в ситуації, коли повинен відповідати бажанням своєї шанувальниці і тим самим заточує себе в ідентичність, якої так намагався уникнути.

Кінець турне (англ. The End of the Tour) 2015

У 1996 році 34-річний письменник Девід Фостер Уоллес (Джейсон Сігел) випускає роман «Нескінченний жарт», який одразу визнають однією з вершин сучасної англомовної літератури. Девід Ліпскі (Джессі Айзенберг), теж молодий письменник, береться написати про Уоллеса текст в журнал Rolling Stone і проводить з ним кілька днів у фіналі його промотуру. Сценарій побудований на розшифровках, які Ліпскі опублікував окремою книгою після самогубства Уоллеса в 2008 році, але тонкий, елегантний фільм Понсольдта («В мотлох», 2012; «Захоплюючий час», 2013; «Сфера», 2017) зовсім не такий однозначний, як здається. Правду кажучи, його герой - НЕ Уоллес, а Ліпскі: обдарована людина, яка раптом опиняється поряд з величезним талантом і відчуває з цього приводу весь спектр емоцій, враховуючи (чи не в першу чергу) заздрість, ревнощі, подив. Айзенберг ідеальний для цієї ролі; втім, і Сігел, який грає складного, самотнього, примхливого, розгубленого Уоллеса, залишає незабутнє враження. Це не екранізація інтерв'ю, а, ймовірніше, фільм про його неможливість.

Реприза (норв. Reprise) 2006

Режисер Йоакім Трієр і актор Андерс Даніелсен Лі знаходяться в авангарді норвезького кіно з самого початку їх співпраці в 2006.

Фільм "Реприза" розповідає про випробування двох кращих друзів - письменників-початківців. Філіп (Андерс Даніелсен Лі) і Ерік (Еспен Клуман Хойнер) давно мріяли про літературну славу, але, коли кожен робить свою першу публікацію, їхні шляхи розходяться. Книгу Еріка відхиляють, у той час як книгу Філіпа публікують, завдяки чому він швидко стає відомим. Не впоравшись зі своєю славою, Філіп потрапляє до лікарні через нервовий зрив. Ерік тим часом підтримує свого друга, продовжуючи втілювати свої амбіції.

"Реприза" - це романтична картина, атмосфера якої наповнена мріями головних героїв.

Убий своїх коханих (англ. Kill Your Darlings) 2013

Культура завжди розвивалася всупереч війнам і катастрофам. Ось і за часів Другої світової війни в Америці слідом за поколінням «втрачених» з'явилися «бітники». Правда, назву ця субкультура отримала лише через 10 років, але сама філософія даного антисоціального руху сформувалася саме в той непростий час. Засновниками цього яскравого, але неоднозначного руху і стали герої фільму «Убий своїх коханих» - тоді ще студенти Колумбійського університету Джек Керуак, Аллен Гінзберг, Люсьєн Карр і викладач Вільям Барроуз. Вони зовсім не прагнули до здійснення «американської мрії» і цим шокували, і приваблювали оточуючих.

Уже з назви фільму розуміємо, що мова піде про вбивство, а саме про вбивство Люсьеном Карром Девіда Камерера. Але ця драма вже не стає лейтмотивом фільму (про неї читайте в романі Керуака і Барроуза «І бегемоти зварилися в своїх басейнах»). Фільм розповість нам про те, як відкрив свій письменницький талант Гінзберг. Його оригінальне бачення поезії не обмежується римованими формами і виходить за межі «суспільної моралі» того часу.

Головну роль чудово виконав Даніел Редкліфф, більш відомий широкій аудиторії своєю роллю Гаррі Поттера. Але роль письменника-гея Гінзберга, закоханого в Люсьєна Карра, йому вдалося зіграти на славу.

Капоте (англ. Capote) 2005

Знятий за книгою Джеральда Кларка, фільм розповідає про видатного американського письменника Трумена Капоте в період написання ним документального роману "Холоднокровне вбивство" (1965).

14 листопада 1959 року в штаті Канзас відбувся безпрецедентний для тієї місцевості злочин: двоє хлопців жорстоко вбили родину фермерів із чотирьох чоловік. Богемний нью-йоркський письменник Трумен Капоте дізнається про цей випадок із газет і вирішує написати власну версію подій. Він відправляється в Канзас, де спілкується з місцевим населенням і бере інтерв'ю у вбивць.

З одним із них, Перрі Смітом, у Капоте встановлюються особливі відносини. Перрі сподівається, що впливовий письменник допоможе йому уникнути смертного вироку, Капоте ж прагне отримати детальний опис убивства з перших вуст. Отримавши своє, письменник чекає страти, щоб ефектно закінчити свою книгу. Виконання вироку затягується, і Трумен усвідомлює, що давно перестав бути просто хронікером, а почав грати справжніми людськими життями.

Фільм Беннетта Міллера номінувався на "Оскар" як кращий фільм, а Філіп Сеймур Хоффман, який створив образ самозакоханого й егоїстичного письменника, отримав статуетку за кращу чоловічу роль.

Примара (англ. The Ghost Writer) 2010

Письменник-привид, або ж літературний раб (Юен Мак-Грегор), отримує пропозицію написати біографію колишнього британського прем'єра Адама Ленга (Пірс Броснан). На виконання завдання відведено місяць. Попередник мемуариста, який працював з Ленгом, потонув, а сам герой, вийшовши з офісу видавництва, одразу отримує кулаком у живіт. Та очевидні мінуси пропозиції врівноважуються розміром авансу, тому письменник вирушає на острів у США, де Ленг живе під наглядом брюнетки і блондинки - дружини Рут (Олівія Вільямс) і асистентки Амелії (Кім Кетролл). Через кілька днів Ленг опиняється в центрі скандалу: його звинувачують в організації викрадень і тортур осіб, підозрюваних у тероризмі. Тим часом «привид», який спочатку намагався романтизувати історію життя свого персонажа, ніби «Ленг потрапив у політику через любов», розкопує факти, які швидко перетворюють його зі стороннього спостерігача в учасника подій.

Велика краса (італ. La grande bellezza) 2013

Вас чекає історія про публіциста, який проходить через кризу середнього віку. Історія не нова, звичайно ж, усі дивилися «Солодке життя» (1960), але у Соррентіно вона постає в нових реаліях Стародавнього Риму. Зірку глянцевого журналу Джепа Гамбарделла перестають цікавити звичні розваги і жінки і він занурюється в свої спогади.

«Я шукав велику красу, але я її не знайшов», - такою є його відповідь на запитання, чому він став автором однієї книги.

Фільм отримав Оскар як кращий іноземний фільм, Європейська і Британський кіноакадемії теж не обділили стрічку своїми нагородами.

АмбаССада (Ambassada) 2013

Молоде подружжя, яке нещодавно переїхало в квартиру в центрі Варшави, виявило, що на ліфті можна перенестися в 1939 рік ...

Картина " АмбаССада " - одна з тих комедій, в якій гарний настрій і сміх досягаються не за рахунок якихось конкретних жартів або, як це зараз прийнято говорити, гегів, а шляхом створення кумедної, дещо фантасмагоричної атмосфери, коли кожна наступна подія нанизана на загальну гумористичну основу.

" АмбаССада " - це дуже мила, але в той же час, дещо їдка і навіть чорна комедія.

Паперова людина (англ. Paper Man) 2009

Режисерами картини виступили Кіран і Мікеле Малруні. Головний герой - Річард Данн - письменник, який мріє про те, щоб його романи продавалися великими тиражами і мали популярність. Але як би він не намагався, попит на його книжки невеликий.

Одного разу він знайомиться з юною школяркою. Дівчинка з Лонг-Айленда, несподівано для нього самого, стає його кращим другом і допомагає вирішити його проблеми.

Папуша (пол. Papusza) 2013

Біографічна драма про поетесу Броніславу Вайс, яка стала відома під своїм ромським ім'ям Папуша, що в перекладі означає «лялька».

Доля захотіла, щоб у 1949 році в таборі Папуша познайомилася з поетом Єжи Фіцовським, який переховувався від комітету безпеки. Він дізнався, що молода жінка з цього табору, Броніслава Вайс, яку всі називали Папуша, обдарована незвичайним талантом імпровізації. Він умовив її записати свої вірші і надіслати йому. Потім переклав їх на польську мову, удосконаливши версифікацію, і показав їх Юліану Тувіму. Тувім зацікавився ними, і зрештою Папушу почали друкувати. Вона стала, як сказали б сьогодні, героїнею поп-культури і почала жити у двох світах. Один - це світ успіху, а другий – світ циганських злиднів, який погіршувався з кожним роком після примусової осілості. Цей стан - парадокс, про який іде мова у фільмі.

Картина отримала нагороду на міжнародних фестивалях в Карлових Варах і в Стамбулі.

Марат / Сад (англ. Marat/Sade) 1967

Кіноверсія знаменитої п'єси Петера Вайса, знята режисером Пітером Бруком, відтворює реальні події, що відбувалися у французькій психлікарні "Шарантон", коли там перебував знаменитий маркіз де Сад. "Божественний маркіз" провів там останні роки свого життя. У лікарні він писав п'єси і розігрував їх разом із хворими перед керівництвом і працівниками. Картина Брука представляє одну з таких п'єс, написану і поставлену де Садом.

У ній письменник вступає в діалог зі своїм героєм - революціонером Маратом. Він намагається довести, що страждання, як і насолода, завжди індивідуальні для кожної людини. Марат дотримується думки, що насильство - необхідна частина революції, і воно повинно бути поширене на всіх. Їх дебати перетворюються в справжній хаос, де принципи Марата і Сада нарешті знаходять своє втілення.

Порятунок містера Бенкса (англ. Saving Mr. Banks) 2013

Письменниця Памела Треверс після багаторічних сумнівів наважується віддати своє літературне дітище (історію про Мері Поппінс) для екранізації голлівудському гігантові - студії Дісней, сам директор якої присягнувся власним донькам зробити фільм про їх улюблену няню. Затвердження сценарію перетворюється для прискіпливої місіс Треверс на справжню боротьбу, у перервах якої вона занурюється в дитячі спогади, де і живуть прототипи її персонажів.

Фільм цікавий як документальна історія, яка передувала створенню оскароносного мюзиклу про Мері Поппінс, що увійшов у списки найкращих фільмів США. Хоча у фільмі і показано закулісне життя Голівуду, кіноспівтовариство залишило стрічку без Оскара і Золотого глобуса.

Патерсон (англ. Paterson) 2016

У новому фільмі Джима Джармуша (він же і автор сценарію) мова йде про водія рейсового автобуса - мрійливого поета. Він не користується мобільним телефоном і записує свої вірші в блокнот. Дівчина героя розмальовує все навколо, випікає кекси і вчиться грати на гітарі.

Герой підслуховує розмови своїх пасажирів, відвідує кіно зі своєю емоційною коханою, а вечори проводить у барі зі своїми знайомими. Уривки діалогів і випадкові персонажі переплітаються в поетичну і дещо абсурдну реальність, якою її бачить головний герой. Місто, в якому живе і працює Патерсон, також називається Патерсон. А ще у фільмі є пес, який за свою роль отримав нагороду на Канському кінофестивалі.

Геній (англ. Genius) 2016

Френсіс Скотт Фіцджеральд знаходиться у творчій кризі, Ернест Хемінгуей збирається в передвоєнну Іспанію, а Томас Вулф приносить свій рукопис редактору Максвеллові Перкінсу. Саме завдяки останньому були видані твори відомих нині авторів.

Томас Вулф - ексцентричний шибайголова, який вирішив написати книгу «відразу про всю Америку». Звичайно, такий амбітний задум ніколи не був би завершений, якби не знайшлася людина, яка змогла вчасно зупинити автора. Увага стрічки зосереджена на тому, яких зусиль Максу Перкінсу довелося докласти, щоб книги Вульфа не налякали читачів своїми розмірами.

«Геній» - це один із тих рідкісних фільмів, які з неймовірною повагою і захопленням зображують роботу літературного редактора. У ролі Макса Перкінса знявся Колін Ферт, Томаса Вулфа зіграв Джуд Лоу, а його коханку - Ніколь Кідман.

Неруда (ісп. Neruda) 2016

Пабло Неруда - головний чилійський поет і переконаний комуніст. Фільм розповідає про роки після Другої світової війни, коли Неруда був обраний у чилійський Сенат, а потім, після засудження дій президента, був змушений переховуватися.

Поета розшукує фанатичний детектив-тугодум, роль якого виконав Гаель Гарсія Берналь. До речі, останній вважає, що він лише персонаж, якого придумав Неруда для нескінченного переслідування. Однак на засніженому кордоні з Аргентиною погоня все ж завершується. Неруді вдається покинути Чилі, а потім і перебратися до Франції, де його радо зустрічає Пабло Пікассо.

Нескінченна поезія (Poesia Sin Fin) 2016

Автобіографічна історія чилійського поета. Алехандро Ходоровський покинув свою батьківщину і став відомим режисером дивних сюрреалістичних фільмів.

Стрічка розповідає про юні роки автора, бунт проти батька, який хоче, щоб син продовжував його справу, про пошуки свободи, любові та натхнення.

Майже 90-річний Ходоровський розповідає справжню історію своєї молодості, але при цьому не зраджує власному стилю і наповнює фільм сюрреалістичними образами, примарами минулого і майбутнього і поезією у всіх її проявах.

Місіма: Життя в чотирьох главах (Mishima: A Life in Four Chapters) 1985

Ця картина - драма з життя видатного японського письменника Юкіо Місіми, яка тісно переплітається з його найвідомішими творами. Три розділи картини присвячені його романам "Золотий храм", "Будинок Кьоко" і "Коні, що несуть", а четвертий розповідає про 25 листопада 1975, коли Місіма з прихильниками з "Товариства щита" намагався здійснити в Японії державний переворот.

Зрештою, письменнику - рафінованому інтелігентові, вихованому в аристократичних традиціях, - не знайшлося місця в післявоєнній Японії, тому на нього чекав єдиний вихід - самогубство, як давня самурайська традиція.

Повне затьмарення (англ. Total Eclipse) 1995

Фільм Агнешки Холланд, заснований на однойменній п'єсі Крістофера Хемптона 1967 року. У цій картині йдеться про непростий любовний зв'язок двох видатних французьких поетів Артюра Рембо і Поля Верлена. Легковажний, нахабний і волелюбний Рембо спокушає поважного сім'янина Верлена кочовим життям без обов'язків і умовностей.

Вони подорожують Францією, створюючи нові вірші і влаштовуючи один одному скандали. Всі спроби дружини Верлена повернути чоловіка в сім'ю марні - хаотичний юний геній Рембо приваблює поета більше, ніж сімейний затишок. Зрештою, для обох коханців цей болісна зв'язок закінчується стріляниною, в'язницею і повним розчаруванням життям.

Міс Поттер (англ. Miss Potter) 2006

«Міс Поттер» - стрічка Кріса Нунена про відому англійську дитячу письменницю і художницю Беатріс Поттер. Саме вона була літературною «мамою» кролика Пітера і автором чи не першої книжки-картинки.

Міс Поттер – це дещо сумна і водночас натхненна історія про те, як важко жінці доводилося працювати і змагатися, щоб досягти кар'єрного успіху в чоловічому світі. Коли більшість молодих жінок її соціального стану мріяли тільки про вигідне заміжжя, амбітна Беатріс Поттер йде наперекір батькам, сестрам і традиціям вікторіанської Англії і присвячує весь свій час малюванню та написанню дитячих книг.

Вона приходить у книжкове видавництво, де пропонує свою книгу для друку. Брати Уорни, власники видавництва Frederick Warne Co, не сприймають ні її, ні її книгу всерйоз, але все ж вирішують взятися за цей проєкт, щоб чимось зайняти (або ж провчити) молодшого брата Нормана, який у видавничій сфері поки що зовсім новачок.

Толкін (англ. Tolkien) 2019

Фільм про життя письменника Джона Роналда Руела Толкіна ще до того часу, як він написав свою знамениту повість «Хоббіт». Це розповідь про дружбу і про те, наскільки цінними для письменника були стосунки з його товаришами по «чайному клубу», яким ударом для нього стала загибель двох із них під час Першої світової війни. Не обійшлося й без історії щасливого кохання Толкіна і Едіт Мері Бретт, його прекрасної Лютіен. Це картина про страх перед війною і про ненависть до війни.


Читати також