10-07-2021 Мистецтво 450

5 кінострічок, які змусять вас почати бігати

Що подивитися. 5 кінострічок, які змусять вас почати бігати

Бажаєш бути сильним – бігай, бажаєш бути гарним – бігай, бажаєш бути розумним – бігай. Але як розпочати бігати? Про що треба дізнатися перед тим, як розпочати займатися бігом. Про ці питання ми писали в статті Все про біг і намагалися відповісти на них докладно. Зараз ми зупинимося виключно на мотивації.

Біг – це найкращий спосіб для підтримки організму в тонусі, він сприяє продукуванню ендорфінів, прискорює кровообіг і покращує роботу серцево-судинної системи. Регулярні пробіжки уповільнюють старіння.

Перший крок – це, звичайно ж, спитати себе «для чого це мені?». Важливо відповісти максимально відверто та неупереджено. Для кожної людини мотивація буде різною: хтось хоче схуднути, інший – поліпшити фізичний стан. Можливо, саме для вас пробіжка – це час у приємній компанії однодумців або, навпаки, наодинці з собою та своїми роздумами.

Важливо зрозуміти: якщо ви вирішили почати бігати, маючи лише бажання довести щось комусь, то це тимчасова мотивація. Вона спрацює, але вас вистачить не на довго, і з плином часу ви повернетеся до звичного життя.

Робіть це виключно для себе, полюбіть біг, зважайте на наші прості поради – і у вас усе вийде! Біг поліпшує життя, сприяє боротьбі з зайвими кілограмами, знижує рівень холестерину, нормалізує обмін речовин і роботу кишківника. А для того, щоб ви скоріше розпочали бігати, ми підготували збірку мотивуючих кінострічок про бігунів і перепони, які їм доводилося долати на своєму шляху.

«Сила волі». Режиссер: Стівен Хопкінс

 

Стрічка розповідає історію легендарного темношкірого атлета Джессі Оуенса, який завдяки своїй завзятості зміг взяти участь в Олімпійських іграх 1936 року в окупованому нацистами Берліні. Перешкоди, які довелося йому здолати для участі, були суттєвими, але їх не порівняти з величним змаганням, за яким слідкував уесь світ. Затамувавши дихання, одні сподівалися на перемогу Джессі, як на символ рівності й гідності, інші жадали його поразки в ім’я ідеологій. Лише кілька секунд – і Джессі увійшов в історію, зробивши виклик самому Гітлеру.

Якщо вам не вистачає внутрішніх сил для того, щоб зранку чи ввечері натягнути кросівки та випхати себе на пробіжку, то цей фільм саме те, що треба. В основу спортивної драми «Сила волі» була покладена історія афроамериканського спортсмена, який не тільки вперше за всю історію олімпіади зміг завоювати медалі одразу в чотирьох дисциплінах, але й тим самим в порох втоптав усю нацистську доктрину і расову теорію. Певно, найбільшою нагородою для Джессі стали не золоті медалі на шиї, а обличчя Гітлера, який відмовився потиснути руку бігуну-переможцю.

Ця стрічка яскраво змальовує всі перепони, які бігуну довелося здолати, щоб встановити історичний рекорд, і своїми досягненнями посперечатися з доктринами нацистів.

«Біжи, товстуне, біжи». Режисер: Девід Швіммер

 

Стрічка розповідає про марафон у Лондоні, де тисячі ніг біжать уздовж набережної Темзи. Дві з них належать не дуже спортивному невдасі Денісу Дойлу. Він біжить, щоб повернути повагу (а можливо, і кохання) Ліббі. Це дівчина, яку він покинув вагітною і з розбитим серцем біля вівтаря п’ять років тому. А поряд із ним біжить новий обранець Ліббі – гарний та успішний, впевнений у собі бізнесмен Уітт. Чи зможе Деніс повернути собі те, що втратив? Тільки одне відомо напевно – Він готовий віддати серце і душу, щоб отримати ще один шанс.

Як кажуть – головне у змаганнях не перемога над суперником, а перемога над собою, але все ж таки доволі часто до цього додаються ще й інші цілі у вигляді надокучливих зайвих кілограмів, жаданої медалі або чогось набагато серйознішого.

Для героя стрічки «Біжи, товстун, біжи» ціль максимально зрозуміла – повернути повагу (а краще кохання) своєї колишньої нареченої, а разом із тим і маленького сина. Як це зробити? Звичайно ж, перемогти нового нареченого своєї коханої у Лондонському марафоні, адже це ідеальне вирішення для його проблеми.

Фільм гарний тим, що не намагається втопити глядача у мотиваційних проповідях, залишаючись одночасно і кумедною, і зворушливою стрічкою, адже всі прагнення героя не задля особистих досягнень, але про особисте щастя, роботу над помилками і спокуту.

«Самотність бігуна на довгу дистанцію». Режисер: Тоні Річардсон

 

Стрічка розповідає історію Коліна Сміта, юнака, що був засуджений після пограбування крамниці та відправлений до виправної школи. Директор колонії впевнений у реабілітаційних здатностях спорту і, дізнавшись, що Колін – природжений бігун, вмовляє його тренуватися, адже це надасть можливість взяти участь у місцевих змаганнях, що забезпечить йому особливі привілеї в разі перемоги. Значна частина фільму зосереджена на тренуваннях Коліна, під час яких він пригадує події, людей і стосунки з ними, які привели його до такого фіналу. І от вже настає день змагань. Колін легко випереджає суперників, але вже біля самого фінішу він зупиняється в знак непокірності й марності сподівань, які на нього поклав директор школи.

В цій картині біг змальований достатньо метафорично, як подорож. Адже хтось може бігти тротуаром або узбіччям дороги, хтось надриватися, щоб розірвати фінішну стрічку, а інші тікають від себе й особистих проблем.

Вся історія цього вже класичного фільму з довгою назвою побудована навколо проблемного підлітка, який потрапляє до колонії через пограбування, але не все так погано, адже в цьому норовливому бунтарі директор помічає талант бігуна і починає готувати його до нових життєвих викликів попереду.

Ця стрічка не навчить вас правильно бігати і не стане близьким відображенням сьогодення, адже соціальні питання Туманного Альбіону середини ХХ сторіччя не надто схожі на наші реалії. Але це прекрасна картина про внутрішню силу, про бунтарство та непідкореність, про унікальний монолог людини, яка боролася і перемогла своєю поразкою, якісно знята та чудово відіграна.

«Фінішна пряма». Режисер: Режис Варньє

 

Стрічка розповідає історію молодої жінки Лейли, яка останні п’ять років відбувала у в’язниці й тепер вийшла на свободу. Вона зустрічає молодого атлета Янніка, який втратив зір після аварії. Незважаючи на свою інвалідність, він продовжує бігати, але йому потрібен поводир. Лейла, яка сама в минулому атлет, вирішує йому допомогти.

Якщо для вас фільм нудний без зворушливої «лав-сторі», то «Фінішна пряма» точно вас зацікавить. Ще один привід зупинити свій вибір саме на цій стрічці – це країна, адже її знімали у Франції.

Двоє головних героїв, звичайно ж, бігуни. Їх спіткала не найлегша доля, і виною не колір шкіри чи особисті негаразди, все трохи інакше. Хлопець Яннік позбавлений зору, дівчина Лейла, що п’ять років провела за гратами, але вони не збираються зупинятися на цих індивідуальних трагедіях і впевнено рухаються до нового життя. Власне в цьому і полягає центральний сюжет картини про бігуна і його партнерку-поводиря.

Фільм про любов і подолання досить серйозних негараздів. Якщо після перегляду стрічки про те, як незрячий Яннік не здається і впевнено долає кілометр за кілометром, ви все ще бажаєте залишитися на дивані замість пробіжки – передивіться його ще раз.

«Префонтейн». Режисер: Стів Джеймс

 

Стрічка розповідає драматичну історію життя легендарного Стіва Префонтейна, спортсмена, якому не було рівних на біговій доріжці. Для нього не існувало недосяжних рекордів і незламних кордонів. Але сяйво олімпійського золота жорстоке до тих, хто занадто наближається.

На шляху до перемоги Префонтейну довелося пережити гіркі поразки, від яких зупинився би будь-хто, але тільки не він. Стіву Префонтейну судилося стати найтрагічнішою зіркою американського спорту, адже велике і трагічне – дві сторони золотої медалі.

«Я збираюся працювати так, щоб із мене вилетіло все нутро», - здоровий (або все ж таки трохи занадто?) підхід до спорту завжди відрізняв героя картини Стівена Префонтейна, легендарного американського бігуна. Хлопець, якого зіграв оскароносний Джаред Лето, не просто здолав рекорд і майже помирав на доріжці, він став справжнім символом для молоді й однією з фігур, що викликала справжній біговий бум в США.

Цю стрічку можна вважати мотивуючою саме через особистість, на честь якої її було знято. Стів Префонтейн мав вдачу дуже агресивного бігуна, який прагнув до неможливого і не давав собі перепочинку, саме це найбільш необхідно всім спортсменам, навіть початківцям, які вперше взули бігові кросівки.


Читати також