13-10-2021 Мистецтво 256

10 кращих історичних фільмів

10 історичних фільмів. Добірка  старих і нових кінострічок

Історичний фільм – це завжди захопливо та видовищно. Масштабні декорації, атмосферна музика, костюми, які є символом минулих епох – усе це викликає непідробний інтерес глядачів. Та все ж таки головним елементом таких кінострічок є образ головного героя, котрий є або реальним історичним персонажем, або вигаданим у рамках історичного матеріалу. Зазвичай у центрі таких фільмів опиняються виняткові особистості, які внесли вклад у життя окремого народу чи навіть змогли змінити хід історії в цілому.

Пропонуємо вашій увазі 10 кращих історичних фільмів і запрошуємо в захопливу подорож із сучасності у глибину віків.

Гра в імітацію (2014)

Фільм Гра в імітацію (2014)

Режисер: Мортен Тільдум

Герой фільму - англієць Алан Тюрінг – математик від Бога, наділений унікальним мисленням. У розпал Другої світової війни керівництво держави ставить перед ним надскладне завдання – зламати секретний код німецької шифрувальної машини Енігма. Для генія не існує нездійсненних завдань, особливо коли поруч знаходиться команда однодумців. Знайшовши спосіб дешифрування послань нацистів, учений наблизив не лише перемогу у війні, але й трагічний фінал власного життя, оскільки був підданий кримінальному переслідуванню у післявоєнні роки.

Лоуренс Аравійський (1962)

Лоуренс Аравійський (1962)

Режисер: Девід Лін

Історія англійського військового та мандрівника Томаса Едварда Лоуренса переносить нас у роки Першої світової війни. Будучи офіцером британської розвідки, він відправляється до Сирії, щоб виконати наказ командування. В Аравійській пустелі харизматичний і ексцентричний офіцер знаходить своє призначення. Йому вдається об’єднати арабські племена й очолити їхній похід проти Османської імперії. Кінострічка, знята з великим розмахом, не залишить байдужими людей, які полюбляють історичні фільми, а 7 оскарів говрять самі за себе.

Віднесені вітром (1939)

Віднесені вітром (1939)

Режисер: Віктор Флемінг

Небагато історичних кінострічок можуть позмагатися з попередньою за кількістю нагород премії «Оскар». Одна з них – неймовірна екранізація культового роману М. Мітчел «Віднесені вітром». Це фільм, який став одним з найкасовіших в історії кіно. В основі сюжету події, які розгортаються на фоні громадянської війни 1861-1865 рр., – протистояння південних та північних штатів Америки. Головна героїня Скарлет – норовлива молода дівчина, закохана в сина сусіда. Навіть заручини молодого чоловіка з його коханою не є перешкодою на шляху планів Скарлет. Незалежна, горда та рішуча, вона готова досягати свого будь-якими засобами. Саме ці якості її характеру допоможуть дівчині витримати всі незгоди війни та звичного укладу життя після поразки Півдня. У боротьбі за своє життя і свою землю Скарлет переосмислює почуття і вчинки, розуміючи, що справжня любов, яку вона неодноразово відштовхувала, знаходиться зовсім поруч.

12 років рабства (2013)

12 років рабства (2013)

Режисер: Стів Макквін

Кінострічка, яка показує темні сторінки періоду експлуатації рабської праці у США з зовсім іншого ракурсу, ніж попередня. Соломон Нортап – темношкірий освічений чоловік, який живе зі своєю родиною у штаті, вільному від рабства. У пошуках заробітку він приймає пропозицію поїхати в інше місто, не здогадуючись, що ця подорож розтягнеться на 12 років. Соломона обманним шляхом викрадають та, видаючи за іншу людину, продають у рабство. Проте роки принижень, горя, відчаю не змогли викорінити жагу свободи. Головний герой, незважаючи на всі жахи рабського становища, зумів зберегти людську подобу та любов до життя. Драматизму цій історії додає той факт, що в основу покладено реальну біографію людини.

Анна і король (1999)

Анна і король (1999)

Режисер: Енді Тенант

Сюжет фільму також розгортається у середині ХІХ століття, однак переносить глядача у екзотичну країну Південно-Східної Азії – Сіам. Молода вдова Анна та її син прибувають з Англії у загадкову країну на зпрошення короля Монгкута для того, щоб навчити його численних дітей англійській мові. Неминуче зіткнення традицій Заходу і Сходу, протиріччя та непорозуміння, протистояння характерів головних героїв незабаром переростають у глибоке почуття. Чи зможе король знехтувати традиціями Сіама та поставити власні інтереси вище інтересів монархії?

Герцогиня (2008)

Герцогиня (2008)

Режисер: Сол Діб

Історія іншої, не менш харизматичної жінки свого часу, лягла в основу цієї історичної драми. Джорджина у юному віці стала дружиною багатого герцога Девонширського. Гарна та норовлива дівчина сподівалася розтопити лід у серці деспотичного чоловіка. Але незабаром зрозуміла, що потрібна йому лише у ролі матері майбутнього спадкоємця. Байдужість герцога Джорджина з успіхом компенсувала визнанням вищого світу, а неабиякі здібності та гострий розум дозволили їй стати найвпливовішою дамою при дворі. Але все ж таки, незважаючи на свою популярність і статус люблячої матері, законодавиці моди та прихильниці азартних ігор, герцогиня продовжує пошуки взаємного кохання.

Королівський роман (2012)

Королівський роман (2012)

Режисер: Ніколай Арсель

Історія ще одного невдалого шлюбу представників вищого світу XVIII століття. Мова йде про напівбожевільного короля Данії Кристіана VII та його молоду дружину Кароліну-Матильду. Юна королева презирливо ставиться до свого чоловіка, який, у свою чергу, надає перевагу спілкуванню з жінками легкої поведінки. Поява в оточенні короля молодого освіченого лікаря Струнзе не лише змінює життя Кароліни, але й сприяє проведенню ряду важливих державних реформ. Однак не всі члени королівської родини готові змиритися з діяльністю юного просвітителя.

Хоробре серце (1995)

Хоробре серце (1995)

Режисер: Мел Гібсон

Середні віки – один із найзагадковіших періодів історії, який надихнув багато режисерів. Дія фільму «Хоробре серце» розгортається у період класичного Середньовіччя, коли Шотландія вела боротьбу за незалежність від Англії. Головний геро Вільям Волес двічі постраждав від англійців. У дитинстві, під час жорстокого набігу на шотландське поселення, солдати англійського короля вбивають батька та брата Вільяма. Через багато років від руки англійського воїна гине його кохана. Головний герой не бачить іншого виходу, ніж присвятити себе боротьбі за справедливість та досягнути незалежності своєї батьківщини.

Бен-Гур (1959)

Бен-Гур (1959)

Режисер: Вільям Вайлер

Один із наймасштабніших фільмів в історії кінематографу, дія якого відбувається на початку новї ери. Знатний і багатий Юда Бен-Гур за помилковим звинуваченням засуджений до рабства на галерах. Але доблесть і розум дозволили йому повернутися до Іудеї та помститися жорстокому трибуну Мессале – другу дитинства, за чиїм доносом Юда був засуджений. Нещодавно на екрани вийшла картина Тимура Бекмамбетова «Бен-Гур» (2016).

Вихід: Боги та царі (2014)

Вихід: Боги та царі (2014)

Режисер: Рідлі Скот

У нашому тисячолітті інтерес кінематографа до історії стародавнього світу не згасає. Один із нещодавніх фільмів, який заслуговує на увагу, завершує підбірку історичних картин. Це розповідь про життя великого пророка Мойсея, котрий повинен був загинути ще у дитячому віці. Єгипетський фараон видав наказ, згідно якого кожного новонародженого єврейського хлопчика треба було вбити. Дивом виживши, Мойсей волею долі потрапляє на виховання до дочки фараона та росте поруч з майбутнім правителем – Рамсесом. Коли через багато років таємниця походження Мойсея розкрилась, йому знову загрожує смерть. Йдучи за покликом серця та волею Господа, він починає шлях визволення ізраїльського народу від єгипетського гніту.


Читати також