26-10-2021 Мистецтво 326

Суд в Амстердамі вирішив передати «скіфське золото» Україні

Скіфське золото повернеться в Україну

Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив рішення, що музейна колекція «Крим. Золотий острів у Чорному морі» має бути передана Україні.

Приблизно 2 тис. предметів із кримських музеїв було відправлено на виставку до Нідерландів у лютому 2014 року — до захвату Криму Росією. Після завершення виставки "скіфське золото" стало предметом суперечок.

У грудні 2016 року окружний суд Амстердама відмовився повертати експонати до Криму.

Представники музеїв та Мінкультури РФ після рішення суду оголосили, що воно буде оскаржене. У січні 2017 року російська сторона подала апеляцію.

"Музей Алларда Пірсона (APM) має передати так звані кримські скарби державі Україна", - йдеться у вердикті. Вирішальне засідання у цій справі відбулося ще у квітні, але рішення оголосили тільки зараз.

"Хоча експонати музею походять із Криму і в цьому сенсі також можуть розглядатися як спадщина Криму, вони є частиною культурної спадщини України", - йдеться у повідомленні суду.

Скіфське золото

Президент України Володимир Зеленський у свою чергу назвав рішення суду "довгоочікуваною перемогою". «Вдячний суду за справедливе рішення. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", - заявив він.

Про колекцію

«Крим — золотий острів у Чорному морі», також «Скіфське» або «Скитське золото» — виставка історико-культурних цінностей, яка спочатку проходила у Рейнському крайовому музеї, пізніше в археологічному музеї Алларда Пірсона за сприяння Амстердамського університету із 7 лютого по 31 серпня 2014 року. Сформована з колекцій шести українських музеїв та історико-культурних заповідників.

Виставка являла собою першу науково-експозиційну та культурно-освітню основу, в якій об'єднано видатні пам'ятки культурного надбання України. Сама виставка висвітлювала давню історію Криму, який через історично-політичні події є «об'єктом» перетину різних етносів та різних державних утворень протягом багатьох століть.

Скіфський золотий шолом IV ст. до н. еСкіфський золотий шолом IV ст. до н. е., один із експонатів, що були на виставці «Скіфське золото» в Амстердамі. Повернутий в Україну. Музей історичних коштовностей України, 2021 рік.


Скіфський меч із золотими піхвами IV ст. до н. еСкіфський меч із золотими піхвами IV ст. до н. е., ще один експонат виставки «Скіфське золото» в Амстердамі, повернутий в Україну. Музей історичних коштовностей України, 2021 рік.


Читати також