04-12-2021 Мистецтво 348

Що послухати. Японський джаз

Японський джаз

За деякими оцінками, в Японії найбільша кількість шанувальників джазу в світі. Піонером японського джазу був Fumio Nanri (1910-1975).

У 1929 Фуміо їздив до Шанхаю, де грав із Teddy Weatherford, а у 1932 році він гастролював у США.

На кінець 50-х років і наступні два десятиріччя припадає розквіт японського джазу, особливо таких напрямків, як avant-garde та free jazz. Проте вважається, що більшість японських меломанів надають перевагу музиці у виконанні фортепіанного джазового тріо.

Багато хто з музичних критиків відмічають, що японський джаз як музика передає ідеали і атмосферу дзен-буддизму.

У цій статті ми зібрали найцікавіших (на нашу думку) представників японської джазової музики. Приємного прослуховування!

Hiromi


Хіромі Уехара – японська піаністка і джазова композиторка. Відома своєю віртуозною технікою, енергійними живими виступами і поєднанням у своїх композиціях різних музичних жанрів, таких як: пост-боп, прогресивний рок, класика і джаз.

Ai Kuwabara

Сучасна джазова піаністка з Чіби, Японія. Її стиль описують як пост-Хіромі Уехара. Кувабара займається також продюсуванням музики у співробітництві з басистом Юсуке Моріта в групі, яка має назву ai kuwabara trio project.

Makoto Ozone


Джазовий піаніст, віртуоз кінця 20-го початку 21-го століть. Народився 25 березня 1961 року у японському місті Кобе. Почав грати на органі у віці двох років, у сім почав освоювати фортепіано. У молодому віці грав у клубі, власником якого був його батько, також піаніст. Захопився джазом після відвідування концерту Оскара Пітерсона: почав знімати і копіювати його імпровізації. Своїми кумирами називав Володимира Ашкеназі, Оскара Пітерсона і Гері Бьортона. У творчості помітно також вплив Чіка Коріа.

Takuya Kuroda


Такуя Курода – японський джазовий музикант, композитор і аранжувальник. За словами Куроди, найбільший вплив на нього здійснив колись новаторський для свого часу альбом Лі Моргана «The Sidewinder» (1964), який у багатьох сенсах знаменував зародження соул-джазу. Сам японський трубач не менш впевнено почував себе в ролі новатора, створюючи свій цілком оригінальний стиль.

Masahiko Satoh

Японський джазовий піаніст, композитор і аранжувальник. Сато написав музику для кіно, телебачення і реклами. Деякі з його композицій навіяні простором у творчості композитора Тору Такеміцу. Сато також написав музику для традиційних японських інструментів, у тому числі сякухаті і біва.

Kiyoshi Kitagawa

Японсько-американський джазовий контрабасист. Кітагава в дитинстві грав на бас-гітарі, а в старшій школі був учасником рок-групи. Перейшов на контрабас, коли навчався в Kansei Gakuin Daigaku. У 1980-х грав з Takashi Furuya. У кінці 1980-х емігрував до США, де жив у Нью-Йорку і грав з Кенні Берроном, Енді Беєм, Джоном Фаддісом, Кенні Гарреттом та іншими.

Abe Kaoru

Не плутати з японським актором Каору Абе. Японський саксофоніст-авангардист, самоучка. У молодому віці Абе виступав з такими знаменитостями, як: Мотохару Йошизава, Такехиса Косуги, Йосуке Ямасита, Дерек Бейлі і Мілфорд Грейвс. Але найчастіше виступав сольно. Каору Абе був одружений на письменниці Ізумі Судзукі і доводився двоюрідним братом співаку Кю Сакамото.

Ryo Fukui

Рьо Фукуі – японський джазовий піаніст родом з Саппоро. Регулярно грав у джаз-клубі «Slowboat» в Саппоро, який належав йому і його дружині Ясуко. Фукуі викладав і виступав на міжнародному рівні до своєї смерті в 2016 році. Популярність його творчості різко зросла після його смерті, після декількох перевидань його альбомів.

Shibusa Shirazu Orchestra

Японський фрі-джаз оркестр. На різних концертних майданчиках виступає два-три десятка людей: музиканти з духовими інструментами (труби, саксофони, флейти), струнні інструменти (гітара, бас-гітара, скрипка і біва), ударні (барабани і перкусії) і не тільки. Часто концерти Shibusashirazu супроводжуються справжнім шоу, в якому беруть участь танцюристи буто, підтанцьовка шоу-гьорлз («go-go dance»), використовуються різноманітні види перформансу, відео, трюки з вогнем та ін.

Ryo Kawasaki

Закінчив факультет квантової фізики Японського університету (Nihon University), проте його професією на все життя стала музика, якій він почав навчатися з 5 років. Завдяки великому досвіду Кавасакі з рівною досконалістю володів стилями від бопа до джаз-року. Його гру відрізняє віртуозність, яка часом доходить до жорсткої агресивності.

Yosuke Yamashita

Японський джазовий піаніст, композитор і письменник, який мав прізвисько «джазовий камікадзе», яке він отримав за радикальні експериментаторські погляди. За свою кар'єру видав більш ніж 40 альбомів, а також декілька книг.

Yoriyuki Harada


Полюбляєте фрі-джаз? Тоді обов'язково ознайомтеся з роботами авангардного піаніста на ім'я Йоріюкі Харада. Ще в коледжі Йоріюкі Харада почав грати дуетом з іншим видатним японським джазовим музикантом – саксофоністом Кацутокі Умезу. В 1974-76 р.р. грав у лофтах Нью-Йорку. В 1976 повернувся в Токіо, заснував ансамбль Shudan Sokai.

Переклад: Irina Klassic


Читати також