22-11-2021 Мистецтво 267

Як створювався «Ходячий замок» Хаяо Міядзакі

Як створювався «Ходячий замок» Хаяо Міядзакі

17 років тому, 20 листопада 2004 року, в Японії вийшов у прокат один із шедеврів Студії "Гіблі" - мультиплікаційний фільм "Ходячий замок". Розповідаємо його історію: від різниці з книгою до розробки персонажів та використання CGI.

Історія мультфільму починається в 1986 році, коли було випущено казковий роман англійської письменниці Діани Вінн Джонс «Ходячий замок». Головні герої книги — добра і хоробра дівчина Софі, яка має талант наділяти речі душею, і Хоул (у книзі його ім'я пишеться так), на перший погляд зарозумілий і безчесний, але насправді шляхетний чарівник.

Діана Вінн Джонс — автор фантастичних книг для дітей та дорослих. Режисер Хаяо Міядзакі вирішує дещо змінити основну лінію оповідання книги. Він зміщує фокус із класових та гендерних проблем на безмежну силу кохання та руйнівну сутність війни. Незважаючи на зміни, Джонс вразило, як глибоко Міядзакі відчув її твір.

В аніме ідилічні пейзажі протиставляються жахам війни. Письменниця зазначала, що режисер дуже точно відобразив героїв. Наприклад, Міядзакі, сам того не знаючи, зробив Відьму Пустоші напрочуд схожою на тітку Діани Джонс. Домашній демон Кальцифер зі своїм неабияким характером, який у книзі був описаний інакше, також вразив письменницю. Діана Джонс зазначала, що Відьма Пустоші дивовижно схожа на її тітку — у тієї навіть був схожий норковий капелюх.

Режисер додав цікаві та вражаючі сцени, яких не було у книзі. Наприклад, епізод, де Софі та Відьма Пустоші піднімаються довгими сходами до королівського палацу. Письменниця вважала, що цю сцену в мультфільмі було показано чудово.

Одночасно іронічна та добра сцена підйому двох стареньких на неприступні сходи палацу.

І сам образ Замку. Автором книги він описується як «висока, вузька будова з вугілля». Однак Замок з аніме, що став символом твору — одночасно кумедний і жахливий гігант на пташиних ногах — Джонс оцінила дуже високо.


Читати також