18-11-2021 Мистецтво 8930

30 небанальних фільмів про кохання

Фільми про кохання

Щодня ми шукаємо фільми в інтернеті. Фраза «фільми про кохання» часто стає лідером пошукових запитів. Але що робити, якщо старі фільми вже набридли, а щось цікаве нове знайти досить нелегко? Ця стаття — список шедеврів світового кінематографу. Всі представлені нижче фільми поєднала тема кохання. Більшість із цих непопсових картин — як ковток свіжого повітря. Ви, напевно, раніше їх не бачили, тож настав час це виправити. Повірте, ви не пошкодуєте. Зверніть увагу, що список складено в хронологічному порядку.

На останньому подиху / 1960 / Жан-Люк Годар

«На останньому подиху» — один із перших фільмів знаменитого режисера Жана-Люка Годара, який одразу ж приніс йому всесвітню популярність.

Мішель Пуакар — молодий гульвіса, марнотратник життя, якому не доводиться заробляти на життя тяжкою працею. Гроші дістаються йому легко, так само легко їх і витрачає. Не життя, а мрія! У цьому є лише один мінус — заробіток Мішеля незаконний. Він заробляє на своє шикарне життя, викрадаючи дорогі автомобілі. Але Мішель не замислюється про наслідки, адже тут і зараз він багатий, вродливий і щасливий, і кого хвилює, що там буде потім? Не обтяжений сім’єю та друзями, він живе моментом, поки на дорозі його не зупиняє поліцейський. Тоді життя Мішеля круто змінюється, адже щоб уникнути неприємностей із машиною, йому доводиться убити правоохоронця. І з цього моменту мінливе везіння відвертається від щасливого колись шахрая…

Люблю тебе, люблю / 1968 / Ален Рене

Пройшовши реабілітацію після спроби суїциду, Клод Ріддер погоджується брати участь в експерименті з дослідження часу. У засекреченій заміській лабораторії його поміщають у біоморфну камеру, де він мусить знову пережити одну хвилину зі свого минулого. Однак спогади тягнуться один за одним, наближаючи Клода до подій, які штовхнули його на самогубство.

Головне — кохати / 1974 / Анджей Жулавський

Фільм геніального Анджея Жулавського. Доля героїні, приреченої на муки любовної пристрасті. Блискуча робота Ромі Шнайдер, яка отримала премію «Сезар» за найкращу жіночу роль. У мелодраматичний сюжет за романом «Американська ніч» вдало вплетені елементи детективу та відверто еротичні епізоди.

Скажіть їй, що я її люблю / 1977 / Клод Міллер

Давид Мартіно (Жерар Депардьє) — бухгалтер. Щоп’ятниці їде з міста, нібито відвідати рідну матір. Насправді його батьки давно померли, а він присвячує кожен вікенд думкам про жінку, яку знає з юності, — Ліз Дютіє (Домінік Лаффен). Ліз одружена з іншим чоловіком, у неї є син. Однак Давид переслідує її, пише їй любовні листи, думаючи, що вони створені одне для одного, божеволіє від кохання. Й одного разу пристрасть приводить його до краю прірви.

Енні Голл / 1977 / Вуді Аллен

Хроніка життя нью-йоркського коміка Сінгера: про його пригоди та любов до дівчини Енні, яку він зустрічає ще у 70-х, будучи молодим.

Починаючи з Енні Голл, Вуді Аллен відійшов від звичної для себе формули комедії, щоби розповісти про серйозніші й вагоміші речі. Він не тільки по-новому подивився на мужність і супутні їй речі, а й торкнувся не менш важливих тем національної й релігійної ідентичності та конфліктів, які вирують навколо цього.

Цей фільм Вуді Аллена кінця 1970-х став програмним і для режисера, і для художнього американського кіно загалом. Картина здобула три «Оскари», серед яких за найкращий фільм року, оригінальний сценарій та режисуру. Премію також отримала виконавиця головної ролі Дайан Кітон.

Окрема особливість картини — два дотепні камео. Перше належить Маршаллу Маклуену, який допомагає персонажу Аллена в суперечці з псевдоінтелектуалом у черзі в кінотеатрі. Відомо, що замість філософа медіа режисер хотів бачити в цьому епізоді маестро Федеріко Фелліні, але його було значно складніше виписати з Італії, ніж Маклуена з Канади. Друге камео ще комічніше, адже в ньому справжній автор «Сніданку в Тіффані» гуляє Центральним парком в образі «переможця конкурсу двійників Трумена Капоте».

Сусідка / 1981 / Франсуа Трюффо

Чому люди зраджують тим, кого обрали собі в партнери? Сімейне життя — це феномен. Сім’я, з одного боку, обіцяє нам затишок та тепло, яких ми постsйно шукаємо та чекаємо, з іншого боку — сковує нас обов’язками. І ми перетворюємося з юних бунтарів на нормальних, пересічних членів суспільства. Якщо нам пощастило, ми знаходимо енергію для розвитку, якщо ні — поповнюємо статистику «нормальних сімей» і постійно ностальгуємо за минулим.

У тихому старовинному провінційному передмісті Гренобля живе поважно та розмірено сімейна пара. Власне, тут усі живуть таким чинним і розміреним життям, по черзі запрошують одне одного в гості, розмовляють, а у вихідні зустрічаються в тенісному клубі. Й ось це спокійне життя провінційного французького містечка буквально підриває приїзд нової пари. Літній Филип і його красуня дружина Матильда. 8 років тому в Матильди був бурхливий роман з одним із мешканців містечка, Бернаром. Вируюча і всепоглинаюча пристрасть буквально підриває життя Гренобля з появою сусідки. Зустрівшись знову, колишні коханці опиняються на краю прірви з власних почуттів і борються зі спокусою пустити під укіс життя свої та своїх близьких…

Сум Вероніки Фосс / 1982 / Райнер Вернер Фассбіндер

Події фільму розгортаються в Німеччині 1955 року. Економічне диво подіяло, і країна впевнено стоїть на ногах. У центрі фільму — акторка Вероніка Фосс. Вона зі своєю країною пережила всі злети та падіння, пік її слави припав на часи Третього рейху.

Усе життя Вероніки Фосс — гра світла та тіні. Блискуча кар’єра на тлі Голокосту, низка романів і повна самотність, розкішні вбрання та наркотична ломка, жага слави та страх яскравого світла. Як каже сама героїня: «Світло й тінь — дві головні таємниці кіно».

Повертаючись пізно ввечері додому, спортивний журналіст Роберт Крон бачить даму, що мокне під зливою, й люб’язно запрошує її під парасольку. Роберт відразу заінтригований, як така вродлива й багата жінка могла опинитися одна в безлюдному парку, а знамениту кінозірку Вероніку Фосс незнайомець приваблює тим, що він зовсім не цікавиться кіно й навіть не впізнає її.

А головне — його доброзичливе ставлення до неї не міняється на підлещування після того, як він розуміє, що перед ним — кумир тисяч глядачів. Їхні стосунки стають дедалі тіснішими, проте Роберт зауважує, що й без того екзальтована зірка ніби не належить собі, а іноді в неї трапляються дивні напади, що нагадують абстиненцію…

Погана кров / 1986 / Леос Каракс

Найближче майбутнє… Світ набув нових фарб. Однак рушійними силами людських пристрастей, як і раніше, залишилися пристрасті до наживи й любові, які нищать одна одну. Головний герой виявляється втягненим у злочинну операцію з метою викрадення з лабораторії вакцини від вірусу STBO, який вражає тих, хто «займається коханням без кохання». Але кохання героя руйнує плани злочинців.

Мої ночі прекрасніші за ваші дні / 1989 / Анджей Жулавський

Люка, геній-комп’ютерник, страждає від невідомої смертельної хвороби, через яку втрачає пам’ять. Він зустрічається з Бланш, молодою жінкою, яка не може порвати зі своїм розпусним оточенням. Для них обох починається короткий, але насичений період пристрасті, оскільки вони розуміють, що разом їм довго не бути. Це напрочуд поетичний і сильний фільм, який розповідає про перемогу кохання над смертю, про те, що почуття має певну цінність у нашому прагматичному світі.

Дикі дні / 1990 / Вонг Кар Вай

Дія картини розгортається в 60-ті роки. Долі героїв переплітаються настільки, що створюється враження маленького тісного світу. Усі вони самотні. Кожен по-своєму не влаштований у цьому житті. В центрі оповідання молодий чоловік на ім’я А-Фей. Він видається благополучним хлопцем, який не обтяжений роботою, і водночас живе в матеріальному достатку, до нього прихильні дівчата, його життя проходить у ледарстві та розвагах.

А-Фей вміло спокушає дівчат, розбиває їхні серця, він нещадний до прийомної матері — усе це вчинки дуже самотньої людини, ображеної на життя, відчувається, що з ним вчинили несправедливо, і він мстить за це оточуючим, а найбільше дістається тим, кого він любить.


Коханці з Нового мосту / 1991 / Леос Каракс

Вуличний факір Алекс (Дені Лаван) — злодій, п’яниця та безпритульний, який відчайдушно намагається знайти щирі людські почуття. Він щойно вийшов із нічліжки для безпритульних, де лікувався після наїзду автомобіля. Повертаючись на старий паризький міст Пон-Неф, він виявляє, окрім звичного постачальника наркотиків, ще й молоду художницю Мішель (Жульєт Бінош). Вона, втративши зір, вирішила залишити дім і друзів.

Між Алексом і Мішель виникає стрімкий і цілющий для обох роман. Не ванільно-сиропний роман паризьких буржуа, а важке й тягуче кохання двох молодих людей, які кинули виклик світові.


Розсікаючи хвилі / 1996 / Ларс фон Трієр

Молода дівчина Бесс (Емілі Вотсон) із віддаленої общини на північному заході Шотландії закохалася в чудового хлопця — Яна (Стеллан Скашгорд), який працює на буровій установці в морі. Незважаючи на заборони родичів, вони одружуються. Бесс просить Бога, щоб Ян завжди був поряд із нею, і Ян повертається до неї скаліченим після нещасного випадку на буровій. Що може зробити молода жінка, щоб її коханий залишився живим? На які жертви може піти? Відповіді шукайте в роботі геніального Ларса фон Трієра.

Життя прекрасне / 1997 / Роберто Беніньї

Життя прекрасне — це трагікомедія про одну з найстрашніших сторінок історії людства — Другу світову війну з її концтаборами. Втім, стрічка не є класичним фільмом про війну, це радше історія про сім’ю та вічні цінності.

Під час Другої світової війни в Італії до концтабору були відправлені євреї - батько та його маленький син. Дружина, італійка, добровільно сідає на той же поїзд за ними. У таборі батько сказав синові, що все, що відбувається навколо, є дуже великою грою за приз — справжній танк, що дістанеться тому хлопчику, який зможе не потрапити на очі наглядачам. Він зробив усе, щоб син повірив у гру й залишився живим, ховаючись у бараку.

Талановитий режисер і актор Роберто Беніньї зумів сплести в одному фільмі і щастя, і нескінченний розпач. Перша половина фільму протікає як комедія — весела та щира, і згодом її замінює страшна реальність. Однак у цю, здавалося б, безнадійність Беніньї зумів вселити дух віри в краще.


Баффало 66 / 1997 / Вінсент Галло

Головний герой — Біллі Браун, який народився в Баффало 1966 року. Він виходить із в’язниці, де провів п’ять років через те, що програв на ставках велику суму, і як розплату був змушений взяти на себе чужу провину. Тепер Біллі хоче помститися тому злощасному гравцю «Баффало Біллс», який схибив у фіналі чемпіонату і таким способом позбавив хлопця п’яти років життя. Але спочатку Біллі має відвідати батьків, які думають, що він одружився й поїхав працювати до іншого міста. Зайшовши в танцювальний клуб у пошуках туалету, він випадково зустрічає дівчину на ім’я Лейла, викрадає її, а потім пропонує зіграти перед батьками роль його дружини…

Куди приводять мрії / 1998 / Вінсент Ворд


Головний герой фільму Кріс Нільсен (Робін Вільямс) потрапляє в автокатастрофу й гине. Прийшовши до тями, він не відразу розуміє, що помер і є тепер своїм духовним відображенням. Навіть відвідує свій власний похорон, спостерігає за тугою своєї сім’ї, намагається вийти на контакт із коханою дружиною Енні (Аннабелла Шіорра). Коли він усвідомлює марність своїх спроб, провідник потойбіччя допомагає йому звільнитися від зв’язків із земним життям, щоб вирушити до Раю. Це край, де все виглядає як у ваших мріях, і кожен може влаштувати це місце таким способом, як йому хотілося б. Те, у що ти віриш, стає твоїм світом. Але, незважаючи на райську атмосферу, Кріс сумує за дружиною, адже вони є спорідненими душами.

Сумує і його дружина Енні. Не витримавши болю розлуки, вона накладає на себе руки, цим порушивши закони Раю. Тому вона потрапляє в Пекло — місце повної зневіри та страхів. Кріс не може допустити розлуки з коханою і приректи її душу на страждання, тому вирушає в небезпечну подорож, щоб урятувати її.


Із широко заплющеними очима / 1999 / Стенлі Кубрик

Білл і Еліс Харфорд — подружня пара, яка справляє враження щасливих і успішних людей, що живуть своїм розміреним життям. Але за фасадом ідеальних стосунків ховаються потоки ревнощів, невдоволення, таємних бажань і жаги чогось неймовірного.

Майже 3 години перегляду історії стосунків сімейної пари героїв Тома Круза та Ніколь Кідман проходять, як сон, фантазія, вигадка. І все це під геніальну музику Шостаковича, Лігеті та Ліста. Стрічка відома також як остання робота Стенлі Кубрика. Режисер помер через 4 дні після закінчення монтажу фільму.

Зйомки тривали 400 діб. Круз та Кідман, чий творчий дует фахівці визнали одним із найкращих наприкінці ХХ ст., погодилися підписати т. зв. «відкриті» контракти, тобто зобов’язалися зніматися стільки, скільки, на думку режисера, буде потрібно. Щоб стрічку не заборонила до показу цензура з погляду моралі, деякі відверті сцени довелося вирізати. Обробка відеоматеріалу після зйомок фільму пост‑продакшн також тривала майже рік.

Сюжет фільму навіяний повістю Артура Шніцлера «Новелла про сни», проте Стенлі Кубрик осучаснив твір Шніцлера, крім того, ввів у стрічку багато зрозумілих лише небагатьом посвяченим ремінісценцій образів, діалогів, частина з яких стали цитатами.

Дівчина на мосту / 1999 / Патріс Леконт

Французька трагікомедія режисера Патріса Леконта розповідає про циркача, метальника ножів, який рятує від самогубства молоду дівчину та бере її асистенткою для виконання цього смертельного номера під час турне європейськими містами. І, звичайно, усе це переростає в історію кохання під загальним знаком Ероса і Танатоса.

Головні ролі у фільмі виконали Данієль Отей та Ванесса Параді. Ця акторська пара створила досконалий екранний дует. Для обох акторів ролі в цьому фільмі стали вершинами їхніх артистичних досягнень.

Дівчина на мосту — це історія двох самотніх людей, які віддають своє життя до рук фатуму, історія болю, розбитих сердець і втрачених душ. Поетично сумний початок, який видається надто сентиментальним, інтригує, а потім розгортається справжнє циркове дійство, повне спокус, пристрастей і суміжних ситуацій.

Любовний настрій / 2000 / Вонг Кар Вай

Герої фільму шедевра Су й Чоу винаймають у будинку сусідні кімнати. Їхні чоловік і дружина весь час відсутні. Глядач ніколи не побачить їх. Чоу впізнає сумочку Су, подаровану їй чоловіком. У його дружини така сама. А Су впізнає краватку Чоу, подаровану йому дружиною. У її чоловіка така ж. Без слів зрозуміло, що їхні чоловік і дружина зраджують їх одне з одним. Що лишається героям фільму? Помститися? А може, просто поринути в солодку музику любовного настрою?

За словами Вонга Кар Вая, він не намагався розповідати про любовний роман. Він описав певні стосунки в певний період історії Гонконгу. Автору нудно знімати фільм про любовний роман. На цю тему вже знято й так багато картин.

У коханні не буває переможців. Вонг Кар Вай спробував подивитися на це з іншого погляду. Він спробував показати зміну через незмінне. Найважливіше для режисера в цьому фільмі — час, історичний період і як люди ставляться до своїх стосунків упродовж багатьох років. Вони бережуть їх, неначе найбільшу таємницю. Таємниця — ось головна тема цієї картини.


Ціна молока / 2000 / Гаррі Сінклер

Дивна та дивовижна дівчина на ім’я Люсінда бореться за своє кохання. Унікальність її випадку полягає в тому, що на шляху в цієї любові нічого не стоїть. Чарівний фермер на ім’я Рон кохає її до нестями, збирається пов’язати з нею свою долю, але через якісь дивні жіночі інстинкти Люсінда на шляху до свого щастя примудряється створити величезну кількість перешкод, які потім сама важко й долає.

Криза в їхніх стосунках виникає через просту ковдру. Ця ковдра розбрату стає важливим об’єктом у романтичній казці для дорослих «Ціна Молока», яку зняв новозеландський режисер Гаррі Сінклер.


Вірність / 2000 / Анджей Жулавський

Молода талановита фотожурналістка Клелія працює на скандально відомого медіамагната Люсьєна Мак Руа, котрий колись був коханцем її матері. Фоторепортажі Клелії вирізняються великою винахідливістю та вимагають чималої сміливості.

Редактор Клев, котрий закохався в Клелію з першого погляду, освідчується їй. Не встоявши перед його прямодушністю та зворушливою незграбністю, вона відповідає згодою. Адже заради неї Клев відмовився одружитися з дочкою самого Мак Руа.

Напередодні весілля Клелія знайомиться з молодим папараці Немо, який працює на того ж Мак Руа. І хоча Клелія закохується в Немо, вона намагається лишитися вірною чоловікові, якого, ймовірніше, поважає, ніж кохає…

Реконструкція / 2003 / Крістофер Бое

Якось у Копенгагені молодий фотограф Алекс зустрічає в барі розкішну білявку Аме. Розпочинається розмова. Дим, сигарети, відчуття справжньої закоханості. Що далі? Варіантів безліч. В одному з них уранці вони прокинуться в одному ліжку. А якщо по-іншому? Закохані знову опиняються в барі - і все відбувається зовсім інакше. Наче хтось програє різні варіанти. Але хто? У нашому випадку — це письменник Август. Припустимо, що саме він реконструює різні варіанти любовної історії для своєї молодої дружини Аме та цього самого фотографа.

Письменник Август реконструює історію романтичного захоплення між своєю дружиною і якимось молодиком… Тобто замість того, щоб проводити час із красунею дружиною, він вивчає своє кохання теоретично, таким способом, очевидно, проживаючи й сублімуючи власні почуття. Заразом пригнічує можливий бунт жінки, адже тепер вона просто персонаж сценарію, а він контролює й сюжет, і фінал. Виникає логічне питання: чи бачить Август реальну Аме? Можливо, йому варто перестати бачити в ній лише невиразний об’єкт бажання? Як би там не було, кожен глядач побачить у фільмі щось своє, бо він є ідеальним конструктором. Складіть його інакше — отримайте щось своє.

Ангел-А / 2005 / Люк Бессон

«Ангел-А» — французький чорно-білий фільм, любовна історія з елементами комедії та фантастики режисера Люка Бессона. Майже казкова історія про невдаху, якому Доля подарувала ще один шанс.

На думку багатьох кінокритиків, Ангел-А є одним великим півторагодинним сеансом психотерапії, де висвітлюються всі сучасні недоліки чоловіків…

Головний герой — маргінал у всьому: соціальному статусі, національному походженні, фінансовій спроможності. Він невисокий та фізично слабкий. Він ненавидить себе за все це. Його ж рятівник, його Ангел, навпаки, втілює сучасний ідеал. І для земного втілення він вибирає образ повії, яка дивним чином втілює в собі чи не всі іпостасі сучасної жінки з обличчям і тілом супермоделі. І цей ангел на ім’я Ангела намагається навчити чоловіка (біля дзеркала в туалеті) любити себе й говорити правду.

Фільм Ангел-А запам’ятається надовго, як мінімум, одним із найкращих дуетів у сучасному кіно — Жамель Деббуз та Рі Расмуссен. Реалістична гра на контрасті. І як забути коротку сукню героїні, її хвилюючу ходу, її прекрасні руки, якими вона, здається, охоплює весь світ?

Фонтан / 2006 / Даррен Аронофскі

Стародавні індіанці мая, чия цивілізація переживала пору розквіту в III-Х ст., вірили у зв’язок життя і смерті, який випливав з їхніх уявлень про реінкарнацію. Важливим аспектом духовної культури мая було символічне розуміння смерті як повернення в материнську утробу. Смерть передувала народженню й була необхідною умовою життя, своєрідним актом творіння. Згідно з віруваннями, місцем очищення душі та підготовки її до переродження була Шибальба. Це певний підземний світ, де протягом 819-денного періоду душа проходила випробування і звільнялася від плоті, перебуваючи під владою дев’яти повелителів царства мертвих.

Концепція фільму Даррена Аронофскі «Фонтан» побудована саме навколо ідеї Розвитку та Відродження. Потойбічне життя Шибальби розкривається режисером як туманність зірки, що вмирає, яка стає сюжетним і смисловим центром картини.

Іспанський конкістадор за наказом королеви вирушає на пошуки Дерева Життя — джерела вічного життя. У сучасності він — лікар-онколог, який намагається винайти ліки від раку, щоб урятувати свою дружину, яка помирає від раку мозку. Обидві ці історії представлені як «спогади» людини містичного майбутнього, що прямує на пошуки згасаючої зірки «Шибальби», яка, на думку стародавніх мая, дарує нове життя після власної смерті.

Фея / 2011 / Домінік Абель, Фіона Гордон, Брюно Ромі

Історія простого працівника маленького мотелю в приморсько-портовому Гаврі. Якось уночі до нього приходить загадкова босонога леді, яка представляється феєю і пропонує загадати три бажання. Два з них навіжена (в доброму сенсі) фея виконує, після чого безвісти зникає, змушуючи головного героя кинутися на її пошуки. Витончений сюрреалізм упереміш із французьким гумором, божественними танцями та справжнім театром абсурду, незважаючи на хаос на екрані, не відштовхують, а зовсім навпаки: ти сидиш і мимоволі запитуєш, а що ж буде далі? Дивитися лише сміливим, відчайдушним і трохи божевільним романтикам!

Королівство повного місяця / 2012 / Вес Андерсон

60-ті роки ХХ століття. Пара закоханих підлітків, що живуть на острові в Новій Англії, тікають з-під нагляду дорослих. Сем Шикаскі — бойскаут, сирота, від якого відмовилися прийомні батьки, через свій непростий характер став ізгоєм серед інших бойскаутів, і Сьюзі Бішоп — замкнута, замріяна про чарівні світи дванадцятирічна неврівноважена дівчинка, мати якої зраджує чоловіка.

Після виявлення пропажі місцевий шериф починає розслідування, а вожатий табору бойскаутів організовує пошуковий загін.

Цей фільм про кохання, таємниці та молодість. Він буде до вподоби любителям світлого, щирого й дещо сентиментального кіно.

Любов / 2012 / Міхаель Ганеке

Австрійського режисера Міхаеля Ганеке часто критикують за велику кількість насильства й болю в його стрічках. Сам же режисер не вважає свої фільми грубими. Його мета — бути в кожному фільмі якомога правдивішим, а оскільки дійсність не завжди весела, то часто саме такою її й показує в кіно. Фільм «Любов» не ніжніший й не жорсткіший за інші картини Ганеке. Тут ідеться про кохання. І любов тут є більшою мірою, ніж в його фільмі про наявність насильства в мас‑медіа.

«Любов» — це розповідь про літню подружню пару (у ролях легенди французького кіно Жан-Луї Трентіньян і Еммануель Ріва), життя якої перевертається після того, як у дружини трапляється інсульт. Це фільм про меланхолію старіння та про глибоку взаємну відданість. Режисер каже, що пройшов у житті через подібний досвід: «У моїй сім’ї був хтось, хто страшенно страждав, і не менш жахливим було спостерігати за цим, залишаючись безпорадним. Це була моя точка відліку для цього фільму: бачити страждання людини, яку любиш. Треба було подумати, як зобразити це. Звісно, я міг би зробити фільм про 30-річну пару, чий маленький син помирає від раку, проте це був би, найімовірніше, одиничний випадок. Якщо ж ми говоримо про старість, то це вже не одиничний трагічний випадок, це трагічна доля, яка може спіткати кожного з нас».

Виживуть лише коханці / 2013 / Джим Джармуш

«Виживуть лише коханці» — історія двох вампірів: песимістичного музиканта Адама, який живе в Детройті (Том Хіддлстон), та оптимістичної Єви, яка збирає всі свої книги та їде рятувати його від депресії (Тільда Суінтон). Ця картина — незвичайний погляд на вже звичну й трохи набридлу вампірську тематику. Але вампіри Джима Джармуша, з одного боку, такі, яких звикли бачити глядачі (і читачі) вампірських і готичних історій, і водночас — інші. Джармуш підходить до теми вампірів по-дорослому. Жодних романів із простими смертними, жодних примітивних бажань на зразок влади, грошей, слави й інших дрібниць. Джармуш акуратно дотримується загальноприйнятої міфології (сонячне світло, часник, сни в трунах), але водночас усі ці ознаки відведені на другий план і є лише епізодичними. Автор ставиться до вампірів максимально гуманно, його більше цікавить їхній внутрішній світ, а не зовнішні атрибути. Він виділяє головне — це істоти, які живуть вічно, і саме це його найбільше цікавить.


У фільмі «Виживуть лише коханці» немає динамічної зміни подій, що й не дивно: герої живуть надто довго, щоб поспішати. Розміреність цієї картини можна порівняти з ніччю, яка тут, до речі, також головна героїня.

Стрічка вийшла надзвичайно гарна. Естетика декадансу та поетична меланхолія — у кожному кадрі. Живий класик кіно ностальгує за минулим. Єва пакує біля валізи книги Семюеля Бекета, Адам дивиться на портрети Франца Кафки, Едгара Алана По й інших великих авторів своєї стіни. Вони прожили сотні та сотні років. Навколо тільки люди (їх Адам називає «зомбі», адже вони не розуміли Піфагора та Галілея, розпочали інквізицію і стратили інакодумців за часів Середньовіччя). Хоча це не має жодного значення, бо в цій історії немає кінця.

А на що ви витратили б вічність?

Піна днів / 2013 / Мішель Гондрі

Молодий багатий гульвіса Колен (Ромен Дюріс) знайомиться на вечірці з дівчиною своєї мрії Хлоєю (Одрі Тоту). Його найкращий друг Шик (Гад Ельмалех) залицяється до дівчини Алізи (Аїсса Маїґа), хоча більше уваги (і грошей) віддає не їй, а модному в паризьких інтелектуальних колах філософу Жану-Соль Партру. Фантасмагоричний світ любовних поневірянь і веселих пригод манить героїв неймовірною круговертю: на їхньому небосхилі сяятиме круглощоке мультяшне сонечко, доки не з’ясується, що Хлоя важко хвора — в її легенях проростає латаття.

Кохання / 2015 / Гаспар Ное

Кохання поза добром і злом. Кохання — це генетична потреба. Це дар і прокляття. Кохання — це хвороба, наркотик. Це втрата і віднайдення себе. Кохання — це найпрекрасніше й найжахливіше в нашому житті.

Кохання — це сплетіння душ і поєднання тіл.

«Кохання» — це збуджуюча сексуальна мелодрама про хлопця, дівчину й ще одну дівчину.

Лобстер / 2015 / Йоргос Лантімос

Хочете добре заощадити на психології й таки розібратись у людських стосунках? Тоді цей, «найзрозуміліший і найприємніший», фільм грецького режисера Йоргоса Лантімоса саме для вас.

Події стрічки відбуваються в антиутопічному недалекому майбутньому. Відповідно до правил Міста самотні люди потрапляють до незвичайного готелю. Там самотнє серце має 45 днів для того, щоб знайти собі гетеро- або гомосексуального партнера з-поміж інших постояльців. Якщо особа не досягла успіху після закінчення зазначеного терміну, її буквально перетворюють на будь-яку обрану тварину і відпускають у ліс.

Але є в лісі не лише люди-тварини. Живуть там і Одинаки, які відкинули вимогу Міста жити в парі. Для власного спокою вони заборонили любовні стосунки у своїй громаді та смертельно карають за ці порушення.

На Одинаків полюють постояльці готелю, заробляючи за кожного вбитого додатковий день для пошуку пари. Саме тому кожен мешканець лісу має викопати собі могилу. Про всяк випадок.

Фільм «Лобстер» — науково-фантастичний і дещо романтичний трилер, у якому знайти партнера — буквально питання життя і смерті.


Читати також