16-11-2021 Мистецтво 743

​ТОП 10 захоплюючих кінотрилогій

Кінотрилогії

При згадках про кінотрилогії, здається, першими спадають на думку оригінальні «Зоряні війни» і «Повелитель перстнів». Однак, в авторському кіно менше прикладів трилогій, в яких відбувається розвиток однієї і тієї ж самої історії, як у Річарда Лінклейтера у фільмах «Перед світанком» – «Перед заходом сонця» – «Перед північчю», а більш розповсюджені трилогії, що складаються з частин, не пов'язаних між собою спільним сюжетом. Це можуть бути фільми, які об'єднані спільною ідеєю, темою чи обставинами. Найцікавіші в цій добірці.

1. Трилогія «Європа» Ларса фон Трієра

Трилогія «Європа» Ларса фон Трієра

  • Елемент злочину (Forbrydelsens element, 1984), рейтинг на Кінопошуку – 6,8; IMDb – 6,9
  • Епідемія (Epidemic, 1987), рейтинг на Кінопошуку – 6,5; IMDb – 6,1
  • Європа (Europa, 1991), рейтинг на Кінопошуку – 7,8 IMDb – 7,7

Триологія датського режисера пов'язана з темою криз в Європі і страхом перед тим, що може трапитися з континентом у майбутньому. В «Елементі злочину» розповідь сконцентровано на поліцейському, котрий розслідує жорстокі злочини, вчинені серійним вбивцею. Детектив використовує метод ідентифікації злочинця - і відмінності між ними починають зникати.

В «Епідемії» Ларс фон Триєр і Нільс Вьорсель знялися у ролі самих себе. За сюжетом, вони пишуть сценарій фільму про епідемію, яка розповсюджується. Події в заключній частині трилогії «Є» розгортаються в післявоєнній Європі. Молодий американець з німецьким корінням переїжджає до Германії, де починає працювати і розривається між двома країнами.

2. Трилогія про трьох матерів Даріо Ардженто

Трилогія про трьох матерів Даріо Ардженто

  • Суспірія (Suspiria, 1977), рейтинг на Кінопошуку – 7,1; IMDb – 7,5
  • Інферно (Пекло / Inferno, 1979), рейтинг на Кінопошуку – 6,4; IMDb – 6,7
  • Мати сліз (La terza madre, 2007), рейтинг на Кінопошуку – 5; IMDb – 5,1

Любителі фільмів джалло добре знайомі з творчістю Даріо Ардженто. Саме піджанр італійських фільмів жахів – основне творче середовище режисера. Одна з його найбільш відомих робіт – «Суспірія», що увійшла в трилогію, частково основану на концепції «Левана і Богоматері Скорботні» з видатного твору Томаса де Квінсі «Зітхання з глибини душі» («Suspiria de Profundis»).

У кожному фільмі представлена одна з трьох скорбот: Мати Зітхань (Mater Suspiriorum) в «Суспірії», Мати Темряви (Mater Tenebrarum) в «Інферно» і Матір Сліз (Mater Lachrymarum) у заключній частині трилогії «Мати сліз», а також відомої як «Третя мати».

3. Трилогія про смерть Алехандро Гонсалеса Іньярріту

Трилогія про смерть Алехандро Гонсалеса Іньярріту

  • Сука-кохання / Amores perros (2000), рейтинг на Кінопошуку – 7,9; IMDb – 8,1
  • 21 грам (21 Gramos, 2003), рейтинг на Кінопошуку – 7,8; IMDb – 7,7
  • Вавилон (Babel, 2006), рейтинг на Кінопошуку – 7,6; IMDb – 7,5

Популярність мексиканського режисера впевнено росте після «Оскару» за кращий фільм «Бьордмен» (повна назва «Бьордмен, чи Несподівана гідність невігластва») і після трьох статуеток кіноакадемії за фільм «Виживший». Проте його трилогія складається з більш ранніх робіт: «Сука-кохання», «21 грамів» і «Вавилон».

Три фільми, які об'єднані в трилогію про смерть, насправді протирічать назві. Сполучний елемент цих картин не смерть людей, а, навпаки, елемент людського життя. Кожний фільм поєднує історії різних людей, які переплітаються в результаті певної події, без якої вони, можливо, не зійшлися би, і фокусуються на стані людини в результаті цієї події.

4. Трилогія ЛА Девіда Лінча

Трилогія ЛА Девіда Лінча

  • Шосе в нікуди (Lost Highway, 1997), рейтинг на Кінопошуку – 7,5; IMDb – 7,6
  • Малхолланд-драйв (Mulholland Drive, 2001), рейтинг на Кінопошуку – 7,7; IMDb – 8
  • Внутрішня імперія (Inland Empire, 2006), рейтинг на Кінопошуку – 6,9; IMDb –7

Казкова (чи жахлива) режисерська трилогія сформувалася з його останніх повнометражних фільмів. Як вказано у назві, одне зі сполучних понять – місце дій, район Лос-Анджелесу. Більш ранні роботи Девіда Лінча розігруються в невеличких містах, наприклад, в «Твін Пікс» і «Синьому бархаті».

У фільмах з цієї трилогії через хаотичне і спутане оповідання досліджуються особистості головних героїв. Вона починається з «Шосе в нікуди», де перекривається розповідь про Фреда Медісона і Піта Дейтона, чиї особистості співпадають. Так само «Малхолланд-драйв» фокусуються на історії про розділені світи між Бетті / Дайаной і Ритою / Каміллой. Трилогія завершується «Внутрішньою імперією», де актриса Ніккі Грейс потрапляє в образ своєї героїні Сьюзен.

5. Доларова трилогія Серджо Леоне

Доларова трилогія Серджо Леоне

  • За жменю доларів (Per un pugno di dollari, 1964), рейтинг на Кінопошуку – 8; IMDb – 8
  • На декілька доларів більше (Per qualche dollaro in piu, 1965), рейтинг на Кінопошуку – 8,2; IMDb – 8,3
  • Добрий, поганий, злий (Il Buono, il brutto, il cattivo, 1966), рейтинг на Кінопошуку – 8,5; IMDb – 8,9

Відомі спагеті-вестерни Серджо Леоне пов'язані персонажем Клінта Іствуда, «Людиною без імені» і його подорожами. Хоча в першому фільмі його прізвисько Джо, у другому – Однорукий (Manco), у третьому – Блондин.

Подібно трилогії Пола Томаса Андерсона, черговість виходу фільмів не відображає хронологічну послідовність. Приквелом прийнято вважати «Добрий, поганий, злий», потім «За жменю доларів» і «На кілька доларів більше».

6. Трилогія про душителів Альфреда Хічкока

Трилогія про душителів Альфреда Хічкока

  • Тінь сумніву (Shadow of a Doubt, 1943), рейтинг на Кінопошуку – 7,6; IMDb – 7,9
  • Мотузка (Rope, 1948), рейтинг на Кінопошуку – 8; IMDb – 8
  • Незнайомці в потягу (Strangers on a Train, 1951), рейтинг на Кінопошуку – 7,8; IMDb – 8

Трилогія відомого майстра нагнітання сюжетної напруги, як відчувається з назви, складається з картин, в яких є вбивці, хоча і діють за зовсім іншими мотивами, але віддають перевагу вбивству своїх жертв шляхом задушення.

«Тінь сумніву» назвали «першим безперечним шедевром» Хічкока, і це його перша робота в трилогії. У фільмі розповідається про дівчину, котра втомилася від одноманітності життя. Радісне хвилювання приходить до неї зі звісткою про приїзд блудного дядька. Але, можливо, він не той, ким здається.

У фільмі «Мотузка» двоє друзів з коледжу позбавляють життя свого однокурсника, котрого вони вважають інтелектуально неповноцінним, щоб показати, що їх не розуміють. Вчинивши злочин, вони влаштовують банкет і запрошують кращого товариша жертви, його подругу, батька й інших людей. Серед гостей лише одна людина, котру вбивці вважають інтелектуально рівною. Це один з їх колишніх вчителів, який починає підозрювати недобре.

Останній у трилогії – фільм «Незнайомці в потягу», де пересікаються долі двох чоловіків, які опинилися в скрутному становищі. У кожного є людина – джерело проблем. Один із суб'єктів пропонує рішення: «Я вб'ю твою дружину, а ти вб'єш мого батька».

7. «Квартирна трилогія» Романа Поланскі

«Квартирна трилогія» Романа Поланскі

  • Відраза (Repulsion, 1965), рейтинг на Кінопошуку – 7,7; IMDb – 7,8
  • Дитина Розмарі (Rosemary's Baby, 1968), рейтинг на Кінопошуку – 7,7; IMDb – 8
  • Мешканець (Le Locataire, 1976), рейтинг на Кінопошуку – 7,8; IMDb – 7,7

У «Квартирну трилогію» Романа Поланскі увійшли найвідоміші роботи режисера. Основна єднальна ланка – місце дії, оскільки всі події відбуваються в квартирі.

Стрічки різняться за питаннями і тематикою. У «Відразі» - страх згвалтування, у «Дитині Розмарі» - страх змін, а «Мешканець» пов'язаний з ідентичністю і одержимістю. Схожість між ними зберігається, бо кожен із фільмів – психологічний трилер, в якому через параною показана неврівноваженість розуму персонажу.

8. Любовна трилогія Вонга Карвая

Любовна трилогія Вонга Карвая

  • Дикі дні (Ah fei zing zyun, 1990), рейтинг на Кінопошуку – 7,4; IMDb – 7,6
  • Любовний настрій (Faa yeung nin wa, 2000), рейтинг на Кінопошуку – 7,8; IMDb – 8,1
  • 2046 (2004), рейтинг на Кінопошуку – 7,4; IMDb – 7,5

Ці роботи гонконгського режисера показують, що таке кохання і як воно впливає на наші думки і спогади. Трилогія починається з «Диких днів», де зображене кохання в молодості і труднощі, які пов'язані з пошуком змісту, налагодженням зв'язків з іншими людьми, спробами прийти до своєї ідентичності.

Другий у трилогії фільм «Любовний настрій» – одна з найвідоміших і прекрасних робіт Вонга Карвая, в якій показано, що не завжди спроба встановити зв'язок завершується так, як хотілося. В завершальній частині трилогії, в «2046», демонструється, як думки можуть заважати рухатися далі. Нав'язливі ідеї про минулі зв'язки заважають створювати нові.

9. «Три кольори» Кшиштофа Кесьльовского

«Три кольори» Кшиштофа Кесьльовского

  • Три кольори: Синій (Trois Couleurs: Bleu, 1993), рейтинг на Кінопошуку – 7,7; IMDb – 8
  • Три кольори: Білій (Trois Couleurs: Blanc, 1994), рейтинг на Кінопошуку – 7,6; IMDb – 7,7
  • Три кольори: Червоний (Trois Couleurs: Rouge, 1994), рейтинг на Кінопошуку – 7,8; IMDb – 8,1

Кінотрилогія польського режисера представляє кольори французького прапора зліва направо: синій, білий, червоний. А концепція і тема серії об'єднані девізом Французької республіки: свобода, рівність і братерство.

У фільмі «Три кольори» висвітлюється поняття свободи. Героїня Жюлі виживає в автомобільній аварії, але, втративши чоловіка та доньку, вчиться жити знову. «Три кольори: білий» пов'язаний з рівністю. В ньому зображене життя перукаря Кароля, котрий після принизливого розлучення стає жебраком і повертається до Польщі, але виношує план повернення до Парижа. Заключна частина трилогії «Три кольори: червоний» присвячена братерству, оскільки життя роз'єднаних людей починає поєднуватися.

10. Трилогія про помсту Пак Чхан Ука

 Трилогия о мести Пак Чхан Ука

  • Співчуття пану Помста (Boksuneun naui geot, 2002), рейтинг на Кінопошуку – 7,4; IMDb – 7,7
  • Олдбой (Oldeuboi, 2003), рейтинг на Кінопошуку – 8,1; IMDb – 8,4
  • Співчуття пані Помста (Chinjeolhan Geumjassi, 2005), рейтинг на Кінопошуку – 7,6; IMDb – 7,6

У трилогії південнокорейського кінорежисера три різні історії про помсту. У фільмі «Співчуття пану Помста» глухонімий хлопець Рю, чия сестра потребує пересадки нирки, викрадає дочку багатої людини з метою отримання викупу. Але дівчинка гине, а її вбитий горем батько присягається помститися.

У надзвичайно успішному фільмі «Олдбой» невідомі викрадають бізнесмена на ім'я О Де Су. Після п'ятнадцяти років ув'язнення в один чудовий день його звільняють. Протягом п'яти днів від повинен з'ясувати, хто його викрав і чому, інакше вб'ють його нову кохану. Трилогія завершується «Співчуттям пані Помста». Ця історія про жінку, котру звинуватили у вбивстві. Коли вона вийшла на волю, то відправилася на пошуки справжнього вбивці з ретельно продуманим планом помсти.

Переклад: IrinaKlassic


Читати також