Що таке метавсесвіт

Що таке метавсесвіт

Метавсесвіт – це концепція, про яку технологічні компанії, маркетологи й аналітики говорять як про The Next Big Thing ("Наступна Велика Подія").

Цей тренд приваблює як увагу зі сторони користувачів, так і фінансування від деяких з великих технологічних компаній, наприклад, від Марка Цукерберга з Facebook і Тіма Суіні з Epic Games.

Що таке метавсесвіт?

Оскільки це всього лише ідея, єдиного погодженого визначення «метавсесвіту» не існує.

Для стороннього спостерігача метавсесвіт може здатися вдосконаленою версією віртуальної реальності (VR). Деякі експерти вважають, що за метавсесвітом може бути майбутнє Інтернету.

Занурення Інтернету у віртуальну реальність буде значним ривком уперед так само, як сучасний смартфон зробив вплив на наше життя порівняно з першими незграбними телефонами 1980-х років.

У метавсесвіті замість звичайного комп’ютера з монітором буде використовуватися проста VR-гарнітура у вигляді окулярів, які дозволяють увійти у віртуальний світ, що з’єднує всі можливі цифрові середовища, нібито занурився в «Оазис» з фільму «Першому гравцю приготуватися».

На відміну від нинішньої віртуальної реальності, яка обмежена у використанні й актуальна в основному для ігор, новий віртуальний світ можна використовувати практично для будь-чого: для роботи, ігор, концертів, походів у кіно або для відпочинку.

Більшість людей уявляють, що у вас буде трьохвимірний аватар – ваша уява про себе, коли ви його використовуєте. Можна буде вибрати власну стать, расу, форму тіла, власний стиль одягу, зачіску і тому подібне.

Що таке метавсесвіт

Чого це раптом стало «великою подією»?

Галас навколо цифрових світів і доповненої реальності виникає кожні декілька років, але зазвичай швидко минає.

Однак серед багатих інвесторів і великих технологічних компаній існує велике хвилювання через метавсесвіт, і ніхто не хоче відставати від тренду, якщо виявиться, що це майбутнє Інтернету, як наслідок – нові ринки і гігантські прибутки.

Також це відчуття, що вперше за декілька років технологія виявилася на порозі реалізації.

Чому в цьому бере участь Facebook?

Facebook зробив створення метавсесвіту одним зі своїх нових пріоритетів. Марк Цукерберг вкладає великі кошти у віртуальну реальність через свої гарнітури Oculus, що робить їх дешевшими, ніж у конкурентів, імовірно, навіть собі у збиток, щоб якомога більше користувачів звикли до нового середовища.

Він також створює VR-додатки для соціальних мереж і для роботи, в тому числі ті, які взаємодіють з реальним світом.

Facebook стверджує, що метавсесвіт «не буде створений одночасно однією компанією», нещодавно він інвестував 50 мільйонів доларів у фінансування некомерційних груп, щоб допомогти «відповідально створити метавсесвіт», щоб він був вільний для всіх без прямого контролю з боку корпорації.

Але Цукерберг вважає, що поки він не готовий до виходу, а на реалізацію істинної ідеї метавсесвіту потрібно ще 10-15 років.

Що таке метавсесвіт

Кого ще цікавить метавсесвіт?

Тім Свіні, голова Epic Games (знаменитої по грі Fortnite), давно говорив про свої прагнення щодо метавсесвіту.

Багато онлайн-ігор хоч і не є метавсесвітом, але у них присутні загальні ідеї.

В останні роки Fortnite значно еволюціонував з простої гри, яка має багато користувачів, до проєкту, в якому проводяться концерти, відбуваються заходи брендів і багато іншого у власному світі.

Це багатьох вразило. Саме розуміння, що це взагалі можливо. Таким способом Тім Суїні намагається подати своє бачення метавсесвіту й активно розвиває цю ідею.

Інші ігри теж наближаються до ідеї метавсесвіту. Наприклад, Roblox – це платформа для тисяч окремих ігор, пов’язаних з більш великою екосистемою.

Тим часом Unity, платформа розробки 3D, інвестує у "цифрових двійників" – віртуальних копій реального світу. А графічна компанія Nvidia створює свою Omniverse, яку вона описує як платформу для з’єднання віртуальних 3D-світів.

Так вся справа в іграх?

Facebook експерементує з додатком для зустрічей VR під назвою Workplace і соціальним простором, який називається Horizons, обидва з яких використовують свої системи віртуальних аватарів.

Інший додаток VRChat повністю орієнтований на спілкування в Інтернеті і спілкування в чаті без якої-небудь цілі, крім дослідження навколишнього середовища і зустрічей з людьми.

Тім Свіні в свою чергу недавно прокоментував Washington Post, що він представляє собою світ, в якому виробник автомобілів, намагаючись рекламувати свою модель, випустить її віртуальну модель у метавсесвіті, де кожен зможе протестити її перед покупкою.

Можливо, через 10-15 років, коли ви будете робити покупки в Інтернеті, ви спочатку приміряєте цифровий одяг чи аксесуар, а потім замовите їх доставку в реальний світ.

Що таке метавсесвіт

На якій стадії зараз знаходиться метавсесвіт?

В останні роки віртуальна реальність пройшла довгий шлях від громіздких і неймовірно дорогих пристроїв до висококласних і доступних безпровідних гарнітур, які можуть обдурити людське око своїми окулярами з високим розширенням.

VR-технологія теж стала більш популярною – ігрова гарнітура Okulus Quest 2 VR була популярним подарунком на Різдво в 2020 році.

Ріст цікавості до NFT, які можуть забезпечити спосіб надійного відслідковування прав власності на цифрові товари, може вказувати на те, як буде працювати віртуальна економіка.

"Просунутим" цифровим світам буде потрібний кращий, більш узгоджений і більш мобільний зв’язок – те, що зможе бути вирішено з розгортанням 5G, якому активно сприяє Huawei.

Але поки все знаходиться на початковій стадії. За еволюцію метавсесвіту, якщо вона взагалі відбудеться, будуть боротися технологічні гіганти протягом наступного десятиліття, а може, і довше.

Переклала Андрух Галина


Читати також