Зелені будівлі можуть підвищити продуктивність, добробут та здоров’я працівників

Зелені будівлі

Автор: Мд Сазан Рахман, аспірант з біоресурсної інженерії Університету Макгілла.

Стаття раніше була опублікована англійською мовою під заголовком «Green buildings can boost productivity, well-being and health of workers» в журналі The Conversation 1 лютого 2022 р.

Переклала Валерія Матура.

Більшість людей сьогодні визнають переваги «зелених» будівель із погляду економії енергії. Такі будівлі споживають менше води, енергії та інших природних ресурсів. У деяких випадках вони можуть збільшувати біорізноманіття, виробляти власну енергію та зменшувати ефект міського теплового острова.

Останні дослідження показують, що зелені будівлі також можуть покращити здоров’я та продуктивність тих, хто живе або працює в них. У деяких випадках зелені будівлі можуть принести таку ж користь, як і відпочинок на природі, що може бути корисним для людей, які живуть у холодному кліматі.

Зелені будівлі коштують на 5-10% дорожче за звичайні. Деякі планувальники можуть турбуватися з приводу додаткових витрат на проектування та будівництво зеленої будівлі. Проте детальний аналіз показує, що невелике збільшення вартості будівлі має помітний вплив на здоров’я та самопочуття тих, хто працює чи живе у будівлі чи поблизу.

Економія енергії

Будинки із зеленими дахами, зеленими стінами, зеленим внутрішнім оздобленням або оточені зеленою інфраструктурою вважаються зеленими будівлями. Такі будівлі зазвичай містять водорості, траву, зелень, овочі або інші листові чи мікрозелені рослини на своїх внутрішніх чи зовнішніх поверхнях.

Покриття даху неізольованої будівлі рослинами може знизити кількість енергії, що використовується для опалення або охолодження, на 5% узимку та на 33% влітку, що дозволяє заощаджувати гроші. Це також зменшує денні коливання температури у приміщенні за відсутності кондиціонування повітря.

Заміна чорного асфальту та черепиці на даху будівліЗаміна чорного асфальту та черепиці на даху будівлі рослинами може знизити температуру навколишнього повітря, фільтрувати зливові води та зменшити споживання енергії. Джерело: THE CANADIAN PRESS/Chad Hipolito

У містах температура повітря часто буває тепліше, ніж у сільській місцевості навколо них, оскільки темні поверхні поглинають сонячні промені та випромінюють тепло. Зелені будинки можуть допомогти зменшити цей ефект міського теплового острова.

Комп’ютерне моделювання показало, що літня температура може бути знижена на 2°C, якщо 7% міських дахів озеленені. Навіть у відносно холодніших містах, таких як Торонто або Нью-Йорк, покриття 50% даху рослинами може знизити місцеву температуру приблизно на 1°C влітку.

Таке зниження температури дає численні переваги. Дослідження показують, що люди, які працюють або живуть у районах з високою часткою зелених дахів, мають краще психічне здоров’я, швидше одужують після хвороби та продуктивніші на роботі.

Поліпшення якості повітря

За даними Агентства з охорони навколишнього середовища США, забруднення повітря у приміщеннях є одним із п’яти основних екологічних ризиків для здоров’я населення. Високі рівні діоксиду сірки, діоксиду азоту, PM10 (тверді частинки діаметром 10 мікрон і менше) та мікроби, що знаходяться у повітрі, можуть сприяти розвитку серйозних респіраторних захворювань.

Збільшення на 20% площі поверхні зелених дахів та стін у центрі Торонто може суттєво знизити вміст у повітрі діоксиду азоту, озону, діоксиду сірки та PM10 та забезпечити економію у розмірі 190 000 доларів США на рік з погляду видалення забруднень.

Одне дослідження показало, що в кімнаті, де кімнатні рослини займали третину площі, було менше цвілі та мікробів у порівнянні з кімнатою, де кімнатних рослин не було. Рослини також підвищують рівень вологості в приміщеннях із сухим кліматом, знижуючи ймовірність сухості очей, свербіння та першіння у горлі або обвітрювання губ.

Швидше одужання

Нещодавні дослідження також показали, що рослини можуть допомогти госпіталізованим пацієнтам швидше одужати.

Звіт Ради з екологічного будівництва Австралії показав, що лікарні із зеленою інфраструктурою, як-от декоративна зелена стіна, рослини на кожному балконі та великі дерева навколо будівлі, скорочують середній час перебування в лікарні на 8,5%, прискорюють час відновлення на 15%, знижують рівень вторинних інфекцій на 11% та зменшують потребу у знеболювальних препаратах на 22%.

Будинки з рослинами не лише допомагають пацієнтам швидше одужати, а й заряджають енергією лікарів, медсестер та інший персонал, який там працює, а також забезпечують естетичні, акустичні та екологічні переваги.

дерева та сади біля лікарень
Деякі дослідження показали, що коли пацієнти могли бачити дерева, сади та іншу природу зі своїх лікарняних ліжок, вони швидше одужували і потребували меншої кількості ліків. Джерело: Jeff Hitchcock/Wikimedia.

Зниження рівня викидів

Внутрішні приміщення із зеленими стінами, вертикальними садами або кімнатними рослинами можуть знизити рівень шуму, що допомагає людям зосередитись на роботі. Зовнішні проникні поверхні, такі як ґрунт, кам’яна вата та вермикуліт, а також рослини на дахах будівель та у внутрішніх дворах знижують відлуння.

Зелені робочі місця відповідають усім критеріям «потрійного результату», коротко сформульованого як «люди, планета та прибуток». Вони покращують здоров’я та благополуччя людей, підвищують енергоефективність та продуктивність праці.

Зелена інфраструктура має очевидні переваги для клімату. Дослідження, проведене Радою з екологічного будівництва Австралії, показало, що завдяки озелененню стін, дахів та іншим заходам з низьким енергоспоживанням, таким як використання світлодіодних ламп, додавання більшої кількості вікон для збільшення денного світла та зміна систем вентиляції, щоб рекуперувати тепло, а не викидати його назовні, сертифікована зелена будівля виробляє на 62% менше викидів парникових газів, ніж середня австралійська будівля.

Давно час зробити «зелені» будівлі нормою для покращення добробуту, якості повітря та скорочення викидів вуглецю.


Читати також