Прості наукові досліди для дітей, які можна повторити вдома

Прості наукові досліди для дітей

Більшості дітей подобаються різноманітні наукові шоу, де демонструють досліди. Навіть прості експерименти, які проводить лаборант, зазвичай викликають у малечі захоплення. В більшості випадків прості досліди безпечні та прості у виконанні, завдяки чому у батьків вийде порадувати та здивувати дитину навіть вдома. Зараз розкажемо про кілька доступних експериментів.

Прості досліди, які можна зробити вдома

Для того, аби здивувати дитину незвичним експериментом не завжди потрібні особливі умови. Деякі досліди можна зробити вдома з підручних матеріалів. Наприклад, такі:

  • мильний вулкан;
  • лавова лампа;
  • літаюча каша;
  • невидимі чорнила;
  • вогнестійка купюра.

Звісно, можна знайти сайт і з другими експериментами, ми вибрали кілька найпростіших. Зараз пояснимо, як їх виконувати.

Мильний вулкан

Для досліду потрібні оцет, сода, трохи води, рідке мило, склянка, харчовий пігмент та картон. В першу чергу в воду наливаємо рідке мило та додаємо пігмент. Варто добре розмішати. Потім додаємо оцет.

Із картону робимо конус зі зрізаним кінчиком и надівають його на склянку зі змішаними речовинами. Потім через отвір зверху додаємо ложку соди і – вуаля! «Діючий вулкан» у вас вдома.

Рекомендація: робити дослід краще на кухні біля мийки чи в ванній, бо піни може бути багато.

Лавова лампа

Щоб зробити цей дослід потрібні олія, вода, харчовий пігмент, шипучий аспірин та ліхтарик. На першому етапі слід змішати воду та олію, додавши харчовий пігмент. Після того, як рідина набуде потрібного кольору, в склянку слід додати 1-2 таблетки шипучого аспірину.

«Диво» відбудеться просто на очах. Зафарбовані бульки води будуть підніматися по олії вгору та опускатися вниз. Якщо підсвітити склянку ліхтариком, то вийде домашня «лавова лампа».

Літаюча каша

Цей дослід дасть змогу впевнитися, що всі атоми можуть бути позитивно чи негативно зарядженими й частинки з протилежним зарядом притягуються. Потрібні: суха вівсяна каша (геркулес) та повітряна кулька. Трохи вівсянки слід насипати на тарілку, а кульку наповнити повітрям. Далі – кульку треба потерти об волосся. Так вона стане негативно зарядженою.

Якщо піднести кульку до вівсянки, то пластівці починають підніматися та прилипати до неї.

Невидимі чорнила

Щоб їх зробити потрібна дерев’яна паличка та лимон, мандарин, апельсин. З плоду потрібно вичавити трохи соку. Цей сік слід використати в якості чорнила, написавши ним (за допомогою палички) якесь слово на аркуші паперу й залишити до висихання. Замість соку можна використати також молоко.

Потім необхідно нагріти праску й добре «відпрасувати» аркуш з невидимим написом. Від нагріву він проявиться.

Вогнестійка купюра

Нам потрібні: водно-спиртовий розчин (не менше 50% вмісту спирту), купюра, сірники, пінцет.

Банкноту слід покласти на тарілку та добре полити водно-спиртовим розчином. Далі – підпалити її й підняти пінцетом. Буде видне полум’я на її поверхні, проте сама купюра не горітиме. В даному випадку згорає спирт.

Рекомендація: проводити дослід слід подалі від легкозаймистих предметів.

Більшість цих простих дослідів відносяться до галузі хімії. В цієї величезний потенціал для розвитку в майбутньому, вивчати її корисно і цікаво. Проте, якщо дитина не розуміє дисципліну, то це можна виправити. По-перше, варто найняти репетитора, педагога з будь-якого предмету можна знайти на сайті Buki. По-друге, покажіть їй ці досліди. Демонстрація навіть простих «чудес» допоможе на практиці пояснити різні явища, що нас оточують та пробудити в дітей інтерес до хімії.


Читати також