Неймовірні хімічні процеси в 4K

Неймовірні хімічні процеси в 4K

Наука не може не дивувати і як доказ цьому – проєкт "Beautiful Chemistry". Цей проєкт був втілений двома китайськими університетами: Університетом Цінхуа і Науково-технічним університетом Китаю. Це спроба зробити хімію більш цікавою і зрозумілою. І навіть, якщо хімічні процеси так і залишаються загадкою для багатьох з нас, візуальна частина цього задуму просто вражає.

Їхній перший проект – це створення декількох короткометражних фільмів, які використовують камеру 4К UltraHD, щоб сфотографувати різні, неймовірно красиві хімічні реакції. Відео знято так, що ми не бачимо звичного антуражу хімічних лабораторій: пробірок, мірних стаканів, лабораторного обладнання, завдяки чому хімія постає в несподівано захоплюючому світі.

Це відео демонструє реакції, при яких утворюється осад. При звичайній демонстрації утворення осаду ми спочатку бачимо прозорий розчин в пробірці, а в результаті – мутну рідину, після додавання декількох крапель іншого розчину. Коли пробірку замінили на об’ємний скляний посуд, то неповторна красота цього процесу стала доступна оку.

Це відео популярного хімічного експерименту наглядно показує чудо хімії. Реакція, що відбулася – це результат додавання солі металу у водний розчин силікату натрію (Na2SiO3). Сіль почала рости і генерувати багато цікавих форм.

Цей експеримент показує, як гідроксид натрію (NaOH) і соляна кислота (HCl) спроможні змінити колір деяких рослин.

Ці красиві текстури – результат з’єднання металічного цинку з розчином нітрату срібла (AgNO3), сульфату міді (CuSO4) і нітрату свинцю (Pb (NO3)2). Щоб зберегти тендітну структуру металічного свинцю також були додані силікат натрію (Na2SiO3) і оцтова кислота (СН3СООН) для желатинування розчинів.

Результатом багатьох хімічних реакцій є генерація газів. В розчині гази виділяються у вигляді бульбашок. Це відео демонструє 4 різних експерименти з подібним ефектом. Серед них можна спостерігати процес електролізу у водному розчині гідроксиду натрію (NaOH).

Кольорові люмінесцентні краплі з динамічним рухом – це цікавий результат змішування олійних хімікатів із люмінесцентних паличок з розчином гідроксиду натрію (NaOH).

Відео демонструє три різних види диму: чорний дим свічки, дим від горіння ладану і дим хлориду амонію (NH4Cl), утворений від з’єднання газів хлористого водню (HCl) і аміаку (NH3).

Другим проєктом співпраці університетів стало створення різних хімічних структур за допомогою 3D графіки.


Читати також