​«Вічні» – щось абсолютно нове для Marvel, але стародавнє за своїм походженням

«Вічні» – щось абсолютно нове для Marvel

Авторка: Луїза Прайк, почесна наукова співробітниця Сіднейського університету.

Глядачі фільму Марвел «Вічні» розділилися на два табори: одні хочуть розкрити вплив міфів і коміксів у сучасному епосі Хлої Чжао, інші – просто насолоджуватися видовищем. Ця рецензія переслідує першу мету, але фільм пропонує багато цікавого для обох типів глядачів.

Супергеройський екшн «Вічні» відкриває нові горизонти у Всесвіті Марвелу, як у його богоподібних протагоністах, так і в різноманітності його акторського складу та сюжетних ліній.

Франшиза зміщує фокус від смертних з надзвичайними здібностями та/або надздібностями (наприклад, Залізна людина або Чорна пантера), адже Вічні – це новий вид захисників Землі: група безсмертних (або, принаймні, вражаюче витривалих) супергероїв, яких часто приймають за божества.

Хоч вони є новими у Всесвіті Марвел, їх можна впевнено охарактеризувати як (дуже) стару гвардію.


Історія раннього походження

Класичні міфи відіграють визначальну роль у багатьох сучасних історіях про супергероїв. Ця тенденція продовжується і у «Вічних».

John William Waterhouse Circe InvidiosaСерсі з «Вічних» нагадує давньогрецьку чаклунку Кірку. Джерело: Художня галерея Південної Австралії.

Тена (Анджеліна Джолі) асоціюється з давньогрецькою богинею війни Афіною. Серсі (Джемма Чан) нагадує чаклунку Кірку з «Одіссеї» Гомера. Ікаріса (Річард Медден) можна порівняти з критським міфом про політ (і падіння) Ікара.

Перший комікс про «Вічних» вийшов у 1976 році. У коміксі Вічні та їхні вороги, войовничі Девіанти, прибули з далеких галактик у давнину, і слабкі земляни з трепетом дивилися на них.

За коміксом битви між Вічними та Девіантами (продовження у фільмі) були перенесені в легенди численних стародавніх культур.

Відповідно до власної міфології коміксу, давньогрецькі легенди були натхненні персонажами Вічних, а не навпаки.

Перший супергерой Марвел стародавнього Близького Сходу

На початку фільму, десять яскраво одягнених міжзоряних напівбогів починають виконувати свою роль планетарних захисників у Месопотамії близько 7000 років до нашої ери.

Стародавня Месопотамія (розташована приблизно на території сучасного Іраку) була домом для багатьох ранніх досягнень цивілізації, таких як писемність, сільське господарство і навіть для деяких з найперших відомих літературних «супергероїв»: наприклад, легендарний цар Лугальбанда був обдарований надшвидкістю.

Персонаж Гільгамеша у «Вічних» – перший герой стародавнього Близького Сходу з головною роллю у фільмі Марвел.

11-а табличка епосу про Гільгамеша11-а табличка епосу про Гільгамеша, датована сьомим століттям до нашої ери, розповідає, як боги вирішили послати потоп, щоб знищити Землю. Джерело: Британський музей.

У міфі Гільгамеш – героїчний персонаж найдавнішого у світі епосу. Давня історія розповідає про подорож героїчного молодого царя, який вирушає на край світу у пошуках слави і безсмертя.

Фільм «Вічні» ще більше нагадує месопотамський міф. Шанувальники припускають, що Кінґо (Кумейл Нанджіані) міг представляти божество Кінгу з вавилонського міфу Енума Еліш. У цьому міфі головний бог Мардук бореться з первісною богинею океану Тіамат.

Справді, навіть сама Тіамат належить до числа супротивників героїв у «Вічних».

Сцена, в якій Вічні б’ються з девіантами перед відомою брамою Іштар у стародавньому Вавилоні, чудово відображає майже невикористаний кінематографічний потенціал месопотамського світу.

Акторська гра Дона Лі в ролі Гільгамеша викликає захоплення та добре відображає шарм стародавнього героя, коли він пробивається крізь натовпи Девіантів з такою ж силою, як і для перемоги над «кам’яними предметами» та Небесним Биком в оригінальному епосі.

Подорож, яка того варта

Використання месопотамської легенди та поява корейського супергероя – це лише два з багатьох нововведень, які можна побачити у «Вічних». Серед інших – перший відкритий гей супергерой у франшизі (Фастос, якого грає Браян Тайрі Генрі) і супергероїня з вадами слуху (Маккарі, яку грає Лорен Рідлофф).

Наявність одностатевих стосунків та персонажів з фізичними вадами характерна для багатьох давніх міфів та сучасних коміксів (Соколине око Месників зображується з порушенням слуху у багатьох коміксах). Тут, Фастос з «Вічних» через його технічні навички ототожнюється з Гефестом, давньогрецьким богом ковальства. У класичному міфі Гефест зображений з фізичною вадою – він ходить кульгаючи.

Цікаво відзначити, що виготовлення металевих знарядь, можливо, було звичайним заняттям для людей з фізичними вадами в стародавній культурі Близького Сходу, яка відображає взаємодію між історією, міфом та масовою культурою, спільною для супергеройского жанру.

Насправді, підвищена інклюзивність фільму наближає його і до давніх, і до сучасних джерел.

Любителі міфів і коміксів знайдуть багато цікавого у «Вічних». Використання натурної зйомки допомагає створити всесвіт, який виглядає ширшим і глибшим, ніж раніше. Подорож Ікаріса Меддена відображає типове творче переосмислення у коміксах стародавніх легенд.

Як і швидка Маккарі (яка має схожий характер з богом-посланцем Меркурієм, відомим своїми крилатими черевиками), Ікаріс поділяє здатність до польоту зі своїм міфічним побратимом Ікаром – але це сила, яку потрібно використовувати з розумом.

Шанувальники епосу про Гільгамеша відзначають, що його схильність дрімати і битися з небесними биками була взята зі стародавньої легенди.

Для тих, хто просто шукає розваг, фільм «Вічні» пропонує привабливу, часом вражаючу, подорож в одночасно старий і новий світ.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком«Eternals is something entirely new for Marvel – and entirely ancient in its origins»в журналіThe Conversation 3 листопада 2021 р.

Переклали студенти групи 31п Факультету іноземної філології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.


Читати також