АСМР пов’язана з тривожністю і невротизмом

Що таке АСМР

Авторка: Джоанна Ґрір, професорка психології Нортумбрійського університету (Нью Касл, Велика Британія).

Автономна сенсорна меридіональна реакція, або АСМР, описується як інтенсивне приємне поколювання, що виникає на шкірі голови та шиї, та поширюється по тілу. АСМР може бути викликана рядом відео та слухових стимулів, наприклад, спостереженням за тим, як хтось вдає, що виконує розслаблюючі дії, як-от масаж або розчісування волосся, або прослуховування тихих звуків, таких як шепіт або постукування. На таких форумах, як Ютюб, існує безліч відеороликів АСМР, які збирають тисячі, а в деяких випадках і мільйони підписників і переглядів.

Тригери у кожної людини різні. Але для мільйонів людей у всьому світі АСМР є засобом для розслаблення, засинання та зняття стресу.

Хоча науковий інтерес до цього явища зростає, ми ще багато чого не знаємо про АСМР. Наприклад, чому одні люди відчувають сироти на шкірі, а інші ні? Чи може розуміння індивідуальних особливостей, пов’язаних з цим феноменом, допомогти нам при розгляді АСМР як потенційного терапевтичного втручання?

Нові дослідження свідчать про те, що люди, які здатні відчувати АСМР, демонструють більш високий рівень невротизму. Невротизм – це риса особистості, що зазвичай визначається як схильність до депресії, невпевненості у собі та інших негативних почуттів.

Невротизм також пов’язаний зі схильністю відчувати негативні емоційні стани, такі як тривога. І ми знаємо, що люди, які регулярно дивляться АСМР можуть робити це, щоб розслабитися або зняти стрес, що потенційно вказує на підвищений рівень тривожності

Нині існує дуже мало досліджень, що пов’язують невротизм із тривожністю у людей, які відчувають АСМР, або впливу перегляду АСМР відео на тривожність. Наше нове дослідження спрямоване на поповнення знань у цих областях.

Що ми зробили

У дослідженні взяли участь 36 осіб, які відчувають АСМР, та 28 осіб, які її не відчувають. Усі учасники переглянули п’ятихвилинне відео АСМР, яке являло собою добірку кількох поширених тригерів.

Перед переглядом відео учасники заповнили анкети, в яких оцінюють їх рівень невротизму, риси тривожності (схильність до постійного переживання тривоги) і стан тривоги (їх рівень тривоги на той момент). Після перегляду відео вони також відповіли на запитання про свій стан тривоги.

Люди, що відчувають АСМР, мали значно вищі показники невротизму і тривожності як риси, порівнюючи з тими учасниками, які не відчували АСМР, що свідчить про те, що ці характеристики пов’язані зі здатністю відчувати АСМР. Учасники, які відчували АСМР, також мали більш високі показники стану тривожності до перегляду відео, які значно знизилися після.

Натомість серед людей, які не відчували АСМР, не було різниці в показниках тривожності до і після перегляду відео. Таким чином, відео з АСМР зменшило тривогу, але тільки у тих, хто відчував АСМР.

АСМР. дівчина на природі

Однак, коли ми подивилися на дані по-іншому, ми виявили, що схильність до більшого невротизму і тривожності в цілому – незалежно від того, чи відчували учасники АСМР чи ні – була пов’язана з тим, що перегляд АСМР відео позитивно впливав на рівень тривожності.

Це наголошує на важливості індивідуальних рис особистості при розгляді АСМР як потенційного терапевтичного втручання. Це також показує нам, що можна отримати користь від перегляду відео АСМР, навіть якщо ви не обов’язково відчуваєте «поколювання».

Що це все означає?

Ми представили нові дані про риси, які можуть характеризувати людей, які відчувають АСМР, і ознаки того, що АСМР має потенціал як альтернативний метод лікування тривожності.

Наше дослідження підтверджує попередні результати, які свідчать, що люди, які відчувають АСМР, демонструють вищий рівень невротизму. Ми також виявили, що люди з підвищеним рівнем тривожності частіше відчувають АСМР.

Примітно, що у нашому дослідженні перегляд відео з АСМР знизив рівень тривожності у людей, які відчувають таку реакцію. Хоча це здається логічним, враховуючи, що люди, які прагнуть відчути АСМР, часто звертаються до цього з терапевтичною метою, результати нашого дослідження також дозволяють припустити, що АСМР може мати ефект зниження тривожності в цілому.

Тож якщо люди схильні до невротизму та/або тривоги, їм може допомогти перегляд АСМР – навіть якщо вони не дивляться регулярно АСМР відео і не відчувають характерного поколювання.

Що далі?

Наше дослідження проводилося лише на відносно невеликій кількості людей, і не можна виключати, що цільова аудиторія, швидше за все, мала схильність до пошуку АСМР. Тому важливо провести дослідження з більшою кількістю учасників, незнайомих з АСМР.

Безумовно, подальші дослідження з використання АСМР як психологічного втручання будуть важливими, щоб краще зрозуміти, як це може допомогти людям, які відчувають тривогу.

Між тим, результати останніх досліджень у галузі нейровізуалізації починають більш детально висвітлювати це явище. Використовуючи тип візуалізації мозку під назвою електроенцефалографія (ЕЕГ) вчені показали, що електрична активність, яку пов’язують з релаксацією (включаючи медитацію усвідомленості), збільшується у відповідь на стимули АСМР. Це відбувалося навіть тоді, коли учасники виконували складне інтелектуальне завдання.

Ці дослідження свідчать, що АСМР призводить до змін в активності мозку, які зазвичай пов’язані зі станом спокою, можливо, навіть під час повсякденної діяльності. Подальші нейровізуалізаційні дослідження доповнять вивчення поведінки та допоможуть визначити механізми, які можуть бути основою здатності АСМР знижувати тривожність.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком «ASMR is linked to anxiety and neuroticism, our new research finds» в журналі The Conversation 2 лютого 2022 р.

Переклала Аліна Потапенко.


Читати також