Про особливості сучасної української поезії

​Сучасна українська поезія

Сучасна українська поезія дуже різнорідна та елітарна, відірвана від простого користувача соціальних мереж чи покупців книжкових магазинів. Є різні вектори та стилі: щось подібне до суперскладної поезії, іронічна поезія, продовжувачі класичної школи, «соціальщики». Є ще сценічна поезія – це одно сюжетна історія, яка обов'язково стосується актуальної теми, зрозумілої широкому глядачеві. Той, хто прийшов на поетичний слем, повинен схопити твої емоції і запам'ятати хоча б один рядок. Нехай і через провокацію або щось грубе.

Як стверджують фахівці, сучасна українська поезія також доволі гнучка, підлаштовується під різні медійні формати та умови. Товсті літературні журнали починають відступати на другий план. З'являється багато закритих тусовок, автори яких видаються у приватних видавництвах. Одним словом, це культурно-соціальне явище з високим ступенем адаптації.

Нововведення у поезії

Сучасна поезія включає весь багаж минулого і нинішню інформаційну засміченість. Ось так народжуються нововведення у поезії та її галузях. Зараз будь-яка творчість – це певний вакуум, люфт, який відкривається з часом.

Завдяки цифровим технологіям межа між спільнотами авторів і читачів стала більш проникною, а ієрархія, в якій письменник був «вищою» та «виключною» істотою, авторитетом, трансформувалася у менш очевидні та складніші порядки стосунків між акторами.

Сучасна поетика все частіше не поділяється на конкуруючі стилі та школи (символізм, футуризм, соцреалізм, імажинізм тощо). Вона стала топологічною, тобто пов'язаною із місцем публікації. Є поети мережеві, які мають найбільше читачів. Саме багато звичайних людей і сприймають їх за сучасну поезію.

Друга група, що включає, як класиків, і молодих авторів, публікується в товстих журналах. Є у цій групі підгрупа авангарду. Про цих авторів говорять критики, але, на жаль, вони менш відомі для широкої публіки.

Поради для тих, хто тільки починає писати вірші

Дуже багато читати. У тому числі, поетів, які тобі незрозумілі, можливо, навіть огидні. Тих, хто не викликає жодного відгуку. Так легко розібратися, як усе влаштовано в тексті, як це працює.

Для натхнення читати тих, хто подобається. Але не намагатись їм уподібнитися. Може навіть, навпаки, ефективніше спробувати епігонство на тих, хто тобі не подобається. Подолання – це величезний досвід.

Якщо ви можете не писати, краще не пишіть.

Источник: book-ye.com.ua


Читати також