Останні новини у світі високих технологій. 21.02.2022

Добірка новин технологій за тиждень. 21 лютого 2022 року. Портал Експеримент

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Curiosity показав чарівні фото дрейфуючих хмар на Марсі

Ровер Curiosity, який вже 10 років досліджує Червону планету, зробив знімки хмар, що дрейфують над його дослідницькою ділянкою на горі Шарп, з метою вимірювання їхньої швидкості. Звичайна швидкість вітру на поверхні Марса становить приблизно від 7 до 35 кілометрів на годину.

Realme представила смартфони 9 Pro та 9 Pro Plus

9 Pro и 9 Pro Plus

Компанія Realme представила два нових смартфони - моделі 9 Pro та 9 Pro Plus.

Базовий варіант Realme 9 Pro отримав чіп Snapdragon 695 від Qualcomm, 6 або 8 Гб оперативної та 128 Гб вбудованої пам'яті, а також 6,6-дюймовий IPS-дисплей роздільною здатністю Full HD+ (1080x2412 пікселів) з частотою оновлення 120 Гц.

Гаджет оснащений 16-Мп фронтальною камерою та основним модулем, що включає три об'єктиви - на 50 Мп з оптичною стабілізацією, ширококутний 8 Мп та макрооб'єктив 2 Мп. Акумулятор на 5000 мач підтримує швидку зарядку 33 Вт.

Realme 9 Pro Plus оснащується процесором MediaTek Dimensity 920 5G, який поєднується з 6 Гб або з 8 Гб оперативної та 128 Гб або 256 Гб вбудованої пам'яті.

Смартфон отримав 6,4-дюймовий Super AMOLED екран роздільною здатністю Full HD+ (1080x2400 пікселів) з частотою оновлення 90 Гц. Що стосується камер, версія 9 Pro Plus аналогічна 9 Pro. Батарея на 4500 мАг може працювати із швидкою зарядкою 60 Вт – SuperDart. Особливістю Realme 9 Pro Plus став колір корпусу, що змінюється - одна з версій смартфона має фотохромне скло, яке на сонці змінює колір з синього на рожевий.

Realme 9 Pro Plus отримав 6,4-дюймовий екран Super AMOLED формату Full HD+ із частотою оновлення 90 Гц. Смартфон Realme 9 Pro у свою чергу обладнаний 6,6-дюймовим екраном IPS з частотою оновлення 120 Гц.

Обидві моделі працюють на операційній системі Android 12. Продаж нових смартфонів почнеться в лютому 2022 року.

Xiaomi представила ігровий смартфон Redmi K50

Redmi K50 Компанія Xiaomi офіційно представила новий смартфон під брендом Redmi – K50G. Новинка стала наступником торішньої моделі K40 Game Enhanced Edition.

Новий ігровий смартфон має плоскі бічні грані корпусу з додатковими висувними магнітними клавішами, розташованими на них. Для захисту від перегріву K50 G отримав систему охолодження із роздільним відведенням тепла від процесора та акумулятора із зарядним пристроєм.

В основу гаджета лягла флагманська платформа Snapdragon 8 Gen 1, яка поєднується з 8 Гб або 12 Гб оперативної та 128 Гб або 256 Гб вбудованої пам'яті.

Redmi K50G отримала 6,67-дюймовий OLED-дисплей роздільною здатністю Full HD+ (2400х1080 пікселів) з частотою оновлення 120 Гц – екран покритий захисним склом Gorilla Glass Victus.

Новинка від Redmi працює на Android 12 із фірмовою оболонкою MIUI 13. Смартфон отримав батарею на 4700 мАг з підтримкою швидкої зарядки потужністю 120 Вт. Передбачені фронтальна камера 20 Мп і основний блок, що включає три об'єктиви - основний 64 Мп, надширококутний 8 Мп і макрооб'єктив 2 Мп.

Google випустили безкоштовну операційну систему для слабких ноутбуків

Це безкоштовний спосіб модернізувати старий пристрій.

  • Chrome OS Flex – це полегшена версія Chrome OS, вона тестується у рамках раннього доступу, оголосила компанія. Щоб встановити її, операційну систему потрібно завантажити на флешку USB.
  • ОС доступна безкоштовно та призначена для старих комп'ютерів та ноутбуків на Windows та MacOS. Насамперед вона орієнтована на компанії та школи, але встановити її можуть і звичайні користувачі.
  • Chrome OS Flex можна встановити "за лічені хвилини", пише Gizmochina. Google стверджує, що операційна система може ефективно працювати на пристроях віком до 13 років.
  • У грудні 2020 року Google купила Neverware, розробника полегшеної операційної системи Cloudready, яка дозволяла перетворити старий ноутбук на Chromebook. У користувачів, які встановили Cloudready, вона оновиться до Chrome OS Flex, коли ОС пройде тестування.

Для встановлення Windows 11 з'явилася нова вимога

Windows 11

Розробники запровадили обов'язкове підключення до інтернету для входу в обліковий запис Windows 11 Pro

Для встановлення Windows 11 Pro необхідне обов'язкове підключення до Інтернету та облікового запису Microsoft. Як повідомляє The Verge, у зв'язку з новою вимогою розробників ОС не дозволить налаштування з локальним обліковим записом.

Зазначається, що такий підхід вже реалізований у Windows 11 Home. У повідомленні компанії йдеться, що Windows 11 Pro тепер вимагатиме підключення до інтернету під час початкового налаштування. За їх словами, це буде необхідно навіть для пристроїв поза роботою, тобто призначених для особистого користування.

За неофіційними даними, Microsoft вже розпочала перевірку працездатності ОС після запровадження змін через групу тестувальників. У найближчі кілька місяців нововведення може бути включене у всі збірки Windows 11 Pro.

В Ізраїлі створили ШІ, здатний виявляти генетичні порушення у ембріонів за допомогою аналізу крові

ШІ, здатний виявляти генетичні порушення у ембріонів

10 лютого 2022р. Ізраїльський стартап розробляє неінвазивний метод раннього виявлення з використанням штучного інтелекту (ШІ) виявлення генетичних порушень у людських ембріонів.

За допомогою простого аналізу крові, взятого у вагітної матері протягом першого триместру, штучний інтелект IdentifAI Genetics може прочитати всю ДНК ембріона та провести поглиблений аналіз для виявлення генетичних порушень.

Професор Ноам Шомрон є головним науковим співробітником та співзасновником IdentifAI, а також керує групою функціональної геноміки на медичному факультеті Тель-Авівського університету.

"У вагітної матері є крихітні фрагменти ДНК, які походять від ембріона, від плаценти", - сказав Шомрон. — Якщо ми подивимося на ембріон, що розвивається, ми побачимо крихітні шматочки плаценти або ембріональної ДНК, і якщо ми зможемо досить добре відокремити їх і розділити, то зможемо прочитати всю ДНК ембріона».

ШІ можна використовувати для виявлення будь-якого генетичного захворювання, спричиненого незначною кількістю змін у ДНК.

Деякі відео на YouTube можуть позбавити можливості розповсюджуватися за межами платформи. У тому числі у них приберуть кнопку «Поділитися»

обмеження YouTube

YouTube думає над подібними обмеженнями щодо прикордонного контенту

YouTube думає над тим, щоб позбавити деякі відео можливості розповсюджуватися за межами платформи.

Йдеться про так звані «прикордонні» відео. Під цим терміном YouTube має на увазі контент, який безпосередньо не порушує правил платформи, проте все ж таки є достатньою мірою спірні відео, які платформа не хоче рекомендувати користувачам.

Ми переглянули наші системи рекомендацій, щоб знизити споживання прикордонного контенту, який виходить від наших рекомендацій значно нижче 1%. Але, навіть якщо ми не рекомендуємо певне прикордонне відео, воно все одно може отримати перегляди на інших веб-сайтах, які посилаються на відео або вбудовують його.
Один із можливих способів вирішити цю проблему - відключити кнопку "Поділитися" або розірвати посилання на відео, які ми вже обмежуємо у рекомендаціях. Фактично це означає, що ви не можете вбудувати або надати посилання на прикордонне відео на іншому сайті.
Інший підхід може полягати у відображенні оголошення, яке з'являється до того, як глядач зможе переглянути вбудоване або пов'язане відео. Це дозволить користувачам зрозуміти, що контент може містити дезінформацію. Такі міжсторінкові оголошення схожі на «лежачого поліцейського»: додатковий крок змушує глядача зробити паузу, перш ніж він подивиться чи поділиться контентом.

При цьому у YouTube розуміють, що в таких обмеженнях можна зайти далеко та обмежити свободу глядача. У компанії вважають, що мають бути обережними, щоб збалансувати обмеження поширення потенційно шкідливої дезінформації, залишаючи місце для обговорення та навчання з делікатних та спірних тем.

НАСА публікує перші зображення із IXPE. На них наднова Кассіопея А

Кассіопея А

IXPE – новий космічний апарат НАСА для рентгенівських досліджень. Телескоп був запущений у космос у грудні. Тепер ми маємо можливість побачити перші знімки, зняті пристроєм. Вони являють собою наднові Кассіопеї А. На одному з них зображений об'єкт у відтінках синього та пурпурового.

НАСА запустило місію IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) у грудні 2021 року. Після кількох тижнів підготовки до роботи нарешті з'явилася можливість побачити перші результати. Це два зображення, які опублікувало американське агентство.

Перші зображення IXPE показують наднову Кассіопею A, розташовану близько 11 000. світлових років від Землі. Нижче ви можете побачити фотографію об'єкта, отриману з даних, зібраних новим кораблем (відтінки пурпурного) та телескопом Чандра (синій). Першою метою для дослідження цієї другої місії понад два десятиліття тому також була саме ця наднова.

Кассіопея А

Однак нижче ви можете бачити той самий об'єкт, і це зображення інтенсивності рентгенівських променів від Кассіопеї А. Дані були зібрані 11-18 січня. Вчені кажуть, що IXPE зможе зібрати більше інформації про випромінювання, спричинене вибухами наднових.

Камери Nikon Z9 і Sony a1 здатні відобразити кулю, що летить.

У поточному спортивному сезоні у "озброєння" фотографів прибуло поповнення - компанія Nikon активно розповсюджує свої флагманські Nikon Z 9 серед спортивних фоторепорерів. Донедавна в цьому сегменті повнокадрових бездзеркальних швидкісних камер з високою роздільною здатністю була лише Sony Alpha 1.

І з часом, можна констатувати, що обидві камери мають неймовірні можливості в плані швидкості зйомки. Оскільки раніше такі кадри можна було зробити лише з допомогою спеціальних високошвидкісних камер.

Так, у січні цього року, на етапі Кубка світу з біатлону в німецькому Рупольдінгу, шведський фотограф Göran Strand зі своєю допомогою Nikon Z9 зміг запам'ятати кулю, що летить.

Nikon Z9 куля

Ось так фотограф прокоментував свої вражаючі кадри: "Сьогодні протестував нову Nikon Z9 на швидкість. При витримці 1/32 000 с та 120 к/с ви можете спіймати кулю, коли вона вилітає з гвинтівки.

Після відкриття Горана, вже на Олімпійських Іграх 2022 у Пекіні, Vytautas Dranginis зіткнувся зі схожими здібностями вже іншого флагмана – Sony α1. Литовський фотограф також зміг сфотографувати кулю на вильоті з гвинтівки спортсмена:

Sony α1 куля, що летить

Vytautas Dranginis: Це одна з найвеличніших фотографій, які я коли-небудь робив. Легше зробити кілька виграшних знімків, коли ви знімаєте розслаблено і без особливої відповідальності. Проте коли ви знімаєте спортсменів своєї країни, все по-іншому. Мені дуже пощастило, що я зняв ці кадри.


Читати також