05-06-2022 Мистецтво 20495

PlayForUA. Ференц Ліст. Четверта промоція

PlayForUA. Ференц Ліст

PlayForUA – це мистецький проект для підтримки ЗСУ через благодійні концерти львівських музикантів у Музеї історії релігії. Кожен із планованих концертів отримає свою промоцію (чи – просування) завдяки напередодні опублікованим есе пізнавального характеру.

Даруючи людині життя Господь вкладав у неї частку самого себе. У Святому Письмі читаємо: «І сказав Бог: Сотворімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою...» (Буття 1:26-27). Можливість ТВОРИТИ дана людині Всевишнім. Чи зуміє скористатися цим даром людина вибудовуючи драматургію власного існування? Відповідь на це риторичне запитання залежить від багатьох чинників – від об’єктивних і суб’єктивних обставин; від генетики.

Життєвий шлях Франца Ліста поетапно розкривав найрізноманітніші його творчі, організаторські, комунікативні, підприємницькі здібності; висвітлював глибини його душевних почуттів та етико-моральну суть натури. Протягом усього життя ним керувало почуття соціальної й суспільної відповідальності, відкритості до потреб ближнього і готовність підставити власне плече не лише друзям і молодим талантам, але й знедоленим, немічним і навіть зовсім незнайомим людям, котрих спіткало лихо.

Драматургія його життя – яскрава, гостро конфліктна (як і личить законодавцю романтичної епохи). Він завжди був у центрі уваги: артист, котрого обожнює публіка; його працездатність і легкість у досягненні успіху викликають заздрість конкурентів. А щирість і безінтересовність підкоряли серця протилежної статі.

Перший етап життєвого шляху вундеркінда цілком сформували батьки. Другий – мистецька салонна еліта Парижа. Третій етап був ліричним відходом митця від сфери публічно-елітарної до інтимно-сімейної завдяки графині Марі д’Аґу. Четвертий – це роки віддані оперному театру, постановкам, літературно-філософській критиці та підтримці Ріхарда Ваґнера. П’ятий етап, який з цілком аргументованою певністю можна назвати «Роками мандрів» (перший зошит – Швайцарія), був перерваний знайомством з княжною Кароліною Сайн Віттґенштайн. Шостий етап – це роки дуже продуктивної композиторської творчості, що була освячена великим кохання, надією на справжнє сімейне щастя, а також – продовженням «Років мандрів» (другий зошит – Італія). Сьомий етап – це знайомство з Україною та її музичною традицією, з Поділлям і народною піснею. Тоді був створений цикл «Колоски Воронинець». Останній, восьмий етап – це роки абатства і Третій зошит «Роки мандрів, Рим».

Франц Ліст: “Роки мандрів” і “Колоски Воронинець”

Фактично все життя Ференца Ліста можна було б назвати Роками Мандрів. Мандрівка життям, мандрівка містами, мандрівка концертними залами, оперними театрами, мандрівка в супроводі друзів і коханих, а також мандрівка до апогею творчості, а на завершення – мандрівка чи паломництво на зустріч з Господом.

Але у своєму творчому доробку Ф.Ліст визначив три зошити, що пройняті єдиним настроєм, а водночас були створені у три різні періоди його життєвого шляху:

  • Перші Роки мандрів – присвячено сімейному щастю і романтичній тематиці в літературі, яка надихала композитора у Швайцарії. Кохана Марі д’Аґу, троє дітей і неповторні краєвиди. 1835 – 1837 роки, а з 1837 по 1839 всі разом переїхали до Італії.
  • Другі Роки мандрів – робота над другим зошитом фортепіанних творів продовжувалася з 1837 по 1849 рік. Ця збірка отримала назву «Італія». Це був час, коли Ф.Ліст інтенсивно концертував різними країнами Європейського континенту і отримав загальне визнання, як неперевершений віртуоз та популяризатор музики інших композиторів через власні транскрипції.

Зустріч з княжною Кароліною Сайн Віттґенштайн у 1847 році докорінно змінила життя піаніста. Він повністю присвятив себе оперному театру, диригуванню оркестром і створенню власних композицій.

Між другим і третім зошитами «Років мандрів» з’явилася збірка фортепіанних творів, в яких тематика базується на українській пісенності (“Віють вітри, віють буйні”, “Ой не ходи Грицю”, “Українська балада” і “Думка”) увійшли до збірки 1847-48 року “Колоски Воронинець”. У цей час Ф.Ліст жив у маєтку Воронинці княжни Кароліни. Такою була назва села Воронівці Хмільницького району Вінницької області до 20-30-х років 20 століття поселення носило назву Воронинці.

  • Треті Роки мандрів, дослівно – «Роки паломництва». Цей період у життя Ф.Ліста пов'язаний з Римом, саном абатства і зверненням до Господа.

Драматургія життя Ференца Ліста – це ШЛЯХ ТВОРЦЯ, який був визначений Господом.

комозитор Богдан Котюк


Читати також