Матеріали для вивчення англійської

Матеріали для вивчення англійської

Без правильного підходу до занять вивчення нової мови може стати нудним. Прийнято вважати, що спочатку будь-яку нову мову простіше вивчати за допомогою знайомих, зрозумілих тем. Проте чим далі, тим корисніше поєднуватиме правила та граматику з отриманням нової інформації та вивченням нових цікавих слів. На щастя, існує безліч занять, які роблять вивчення мов ефективним, цікавим і навіть азартним!

Ми хочемо розповісти вам про найбільш популярні способи вивчати англійську вдома, а також про те, як зробити заняття ще кориснішими за допомогою нової інформації.

Зверніть увагу на п'ять найпопулярніших занять, для закріплення англійської мови. Ось кілька порад, які допоможуть перетворити ці заняття на ефективні інструменти.

1. Дивіться відео на YouTube

Youtube – одне з найулюбленіших джерел розваг у світі. Відео можна дивитися годинами. Отже, немає кращого способу провести час, ніж вивчати англійську мову під час перегляду.

Зараз багато знаменитостей записують відео спеціально для іншомовної аудиторії. Ми радимо вам переглянути найпопулярніші з них та потренувати сприйняття англійської мови на слух.

Почніть із недавнього відео Арнольда Шварценеггера, яке він зняв аби достукатися до наших противників. Мова і вимова Арні відрізняється від того, як кажуть корінні американці, оскільки він народився в Австрії і переїхав до Америки на 21 рік. Відео містить субтитри і англійською, і російською мовами – це непогана можливість попрактикуватися та вивчити нові слова.

Складніший варіант – відео, в якому є лише англійські субтитри. Наприклад, відеозвернення Річарда Гіра до своїх передплатників у Instagram. Актор народився в США, тому його вимова є максимально близькою до того, як розмовляють носії мови.

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от CARE (@careorg)

Якщо ж ви готові кинути собі виклик і вправлятися у сприйнятті англійської мови на слух без субтитрів, перегляньте відео, яке записали американські актори Міла Куніс та Ештон Кутчер. Вони говорять досить швидко – ви можете увімкнути субтитри прямо на YouTube, щоб краще розуміти їх та вивчити нові слова.

Щоб потренуватися розуміти британський акцент, послухайте, як спілкується Бенедикт Камбербетч або принц Гаррі (порівняйте його вимову з вимовою американки Меган Маркл).

Ви також можете знайти чудових ютуберів, які створили канали, щоб допомагати тим, хто вивчає англійську мову.

Переключіть Youtube на англійську мову, а ваше місцезнаходження – на США або Великобританію, і вам за замовчуванням показуватимуть тонни нового англомовного контенту щодня. Крім того, такі відео є відмінним способом попрактикувати різну вимову.

2. Дивіться фільми та телешоу

Перегляд фільмів та телешоу – один із найцікавіших та найкорисніших способів вивчати англійську мову вдома. Є кілька можливостей перетворити перегляд "Бріджертонів", "Бетмена" або "Ейфорії" на активну мовну практику.

Один із способів дійсно покращити свої навички – залишити субтитри англійською мовою. Якщо ви відчуваєте труднощі, можете спочатку переглянути шоу з субтитрами рідною мовою, а потім переглянути його з англійськими субтитрами. Так ви зможете зрозуміти сюжет, перш ніж зосередитись на мові.

3. Читайте статті в Інтернеті

Англійська мова, безумовно, є найпопулярнішою в Інтернеті – існує багато статей, форумів і блогів, з яких можна вибирати щось для себе. Якщо хочете, ви можете практикувати свої навички читання нових матеріалів щодня.

Відмінний спосіб вивчати англійську – читати новини в англомовних джерелах. Наприклад, замість української служби Бі-бі-сі ви можете переглядати новини на англійській версії цього медіа.

Ми зібрали для вас кілька видань із найпопулярніших медіа світу, написаних англійською мовою. Так ви не тільки покращите свої навички, але й будете знати те, про що говорить увесь світ. Отже – зможете гідно підтримати діалог у будь-якій ситуації:

  • The NewYorker
  • TED Talks (тут можна і читати, і дивитися відео!)
  • The Guardian
  • The New York Times
  • Aljazeera

Хоч би яка тема вас цікавила, в Інтернеті знайдеться достатньо англомовного контенту. Щоб краще розуміти текст, можна використати вбудовані перекладачі. Такі розширення, як Google Перекладач або Reverso Context будуть дуже доречними. Крім того, радимо використовувати розширення для браузера. Так ви зможете не тільки дізнаватися значення незнайомих слів, але й додавати їх до особистого словника.

Шукаєте додаткові вправи? Перемкніть налаштування телефону та пошукової системи на англійську, щоб усі пошукові запити Google виконувались також англійською мовою. Таким чином, незалежно від того, що ви шукаєте, ви кинете виклик своїм навичкам читання англійською.

4. Слухайте англійську музику

Музика – одна з найбільших радощів у житті. На щастя не залежно від того, чи любите ви поп, фолк або хеві-метал, завжди знайдеться мелодія англійською мовою, якою можна підспівувати.

Тим, хто вивчає англійську мову, пощастило, оскільки деякі з найбільш легендарних артистів виступали англійською мовою, наприклад, Елвіс, Бітлз або Бейонсе. Пропонуємо вам знайти текст пісні “Imagine” та підспівувати Джуліану Леннону або вивчити текст “Another love” Тома Оделла.

Вивчення текстів пісень – чудовий спосіб поповнити словниковий запас, отримуючи задоволення від процесу. Якщо вам потрібен справжній виклик, спробуйте наслідувати приклад таких виконавців хіп-хопу, як Емінем, Дж. Коул або Кендрік Ламар. Але будьте готові шукати тексти... багато текстів! Рядки з пісень – гарний спосіб запам'ятати деякі граматичні правила.

5. Слухайте подкасти

Популярність подкастів зростає з кожним роком, і легко зрозуміти чому. Вони дають можливість виконувати кілька завдань одночасно, отримуючи нову інформацію. Ви можете їхати в громадському транспорті, прибирати вдома або вирушити на пробіжку, і водночас практикувати свої навички сприйняття англійської на слух. Безпрограшний варіант!

Ви можете знайти безліч подкастів на сотні тем, які допоможуть вам вивчити спеціалізовану лексику. Ось кілька актуальних прикладів:

  • The Ezra Klein Show від The ​​New York Times
  • War on Truth від BBC
  • How It Happened Axios
  • Tug of War від CNN

Є більш активні способи вивчати англійську мову вдома за допомогою подкастів. Ви можете уповільнити відтворення та робити нотатки про нову лексику. Ви також можете уважно слухати звуки та ритми англійської мови, повторюючи їх разом із подкастерами, а також роблячи паузи та записуючи незнайомі слова чи фрази.

Складіть збалансований план вивчення мови

Щоб розвиватися на шляху до вільного володіння мовою, вам потрібно серйозно ставитись до витраченого часу. Графік (і його дотримання) – найкращий спосіб залишатися дисциплінованими та почати бачити прогрес.

Щоб зробити ваш навчальний план ефективнішим, переконайтеся, що у вас рівна кількість завдань на «сприйняття» та «відтворення» мови, а також, що всі ваші заняття містять достатньо нової інформації.

Наприклад, ви додали до свого тижневого календаря такі завдання, як «прослуховування подкастів» та «перегляд відео на YouTube». Але чи можете ви використовувати новий словниковий запас у блозі, повністю написаному англійською? Чи можете ви обговорити отриману інформацію з кимось, використовуючи програму для мовного обміну?

Складіть збалансований план самостійного вивчення англійської мови, і ви станете сильнішим у всіх основних мовних навичках.


Читати також