Яким має бути хороший психотерапевт?

Яким має бути хороший психотерапевт?

Про кваліфікацію фахівця, супервізію та етичний кодекс

Психолог, психотерапевт, психіатр — усі ці слова об'єднує один префікс «пси», що означає «душа». Кожен із цих фахівців допомагає людині впоратися з різними проблемами у сфері психічного здоров'я, але робить це трохи по-різному.

Психіатр має медичну освіту, тому він може лікувати психічні розлади за допомогою медикаментів та медикаментозної терапії. Психолог — фахівець, який має вищу гуманітарну психологічну освіту: багато знає про психіку людини і, як правило, вивчає її за допомогою наукових досліджень. Клінічний психолог може вивчати патологічні психологічні процеси. З отриманням додаткової освіти у сфері психологічного консультування ці фахівці можуть займатися допомогою реальним людям. Це буде розмовна терапія без медикаментів.

Підтвердження освіти та метод роботи

Дуже важливо, щоб фахівець мав вищу медичну або психологічну освіту. Плюс до цього — спеціалізована довгострокова освіта у галузі психологічного консультування. У нашій країні буває так, що люди проходять короткострокові курси з психології та презентують себе, як психотерапевта – цього слід остерігатися. Важливо пам'ятати, що психотерапії потрібно довго вчитися — не менше шести, а зазвичай близько десяти років.

Також фахівець повинен чітко та ясно пояснити, які методи психотерапії він використовує і чим саме вони зможуть допомогти.

Яким має бути хороший психотерапевт?

Ставлення до роботи з клієнтом та до самого себе

У психологічній допомозі вкрай важлива конфіденційність. Без дозволу терапевт ні в якому вигляді не може розголошувати інформацію про те, що клієнт розповідає про себе на сесіях.

Друге важливе правило: терапевт не може вступати з вами в так звані подвійні відносини. Це означає, що між вами та терапевтом формується зв'язка «фахівець і клієнт», і такою вона має залишатися. Інші види відносин - наприклад, "фахівець і приятель", "фахівець і співробітник", "фахівець і однодумець" - неприйнятні. У деяких це правило може викликати фрустрацію, але психотерапевтам у всьому світі наполегливо рекомендується його дотримуватись. Практика показує, що подвійні стосунки з терапевтом дуже травматичні для клієнта.

І звичайно, хороший фахівець у жодному разі не критикує і не дає оцінки тому, що ви робите. Він не може давити і до чогось змушувати, а тим більше принижувати чи ображати. Фахівець повинен ставитися до вас із прийняттям, повагою та підтримкою.

Добре, якщо ви знатимете, що ваш терапевт відпочиває і не переробляє. Справа в тому, що психотерапевти дуже схильні до професійного вигоряння. Щоб фахівець виявився ефективним і міг вам допомогти, він повинен уміти подбати про себе, тому якщо ваш терапевт зібрався у відпустку, порадійте за нього.

Супервізія та етичні принципи

Психотерапія та психологічне консультування – досить складна галузь, у якій багато суб'єктивного. Тому робота терапевта обов'язково має відбуватися під супервізією колег, це стандарт для всіх шкіл психотерапії. Супервізія - процес обговорення ходу терапії, її цілей, завдань, плану і складнощів, що виникають, з більш досвідченим колегою. Якщо говорити про конфіденційність, то правило працює і тут: супервізія повинна проходити після поінформованої згоди клієнта, при цьому його особисті дані — ім'я, вік, місце роботи та інші деталі — не розголошуватимуться. Для супервізії важливі швидще концептуалізація випадку, техніки, особливості терапевтичних відносин тощо, але й цю інформацію супервізор зобов'язується зберегти в таємниці.

Добре, якщо ваш терапевт полягає у професійних асоціаціях і спільнотах: перебувати серед людей, які практикують ті ж методи, дуже корисно, це розвиває. Також це говорить про те, яких етичних принципів дотримується конкретний фахівець, адже у кожній асоціації є кодекс. Етика в психотерапії та психологічному консультуванні дуже важлива.


Читати також