Як перемогти рутину

Як перемогти рутину. Поради психологів

Жити згідно з чітко спланованим розкладом, з одного боку — досить раціональне та зрозуміле рішення. 

Проте є й зворотний бік медалі. 

Суворий розпорядок дня позбавляє людину можливості заводити нові цікаві знайомства, подорожувати, відкриватися новим знанням та захопленням. 

У вас може з'явитися відчуття, що ви проживаєте один і той же день по колу. 

Проте рутину можна перемогти. Для цього достатньо дотримуватися таких рекомендацій:

Скоротіть дратівливі тригери

Боротьбу з рутиною необхідно розпочати з виявлення подразників. Для цього вам необхідно зрозуміти, які і коли у вас виникають емоції протягом дня. 

Наприклад, вранці ви відчуваєте гнів, коли стоїте у заторі по дорозі на роботу, але приїжджаючи в офіс, ви відчуваєте масу позитивних емоцій від спілкування з колегами за чашкою кави. 

Випишіть всі дратівливі ситуації, навіть найменші та незначні. Потім виберіть найнеприємніші пункти зі списку і постарайтеся замінити їх. 

Наприклад, можна вибрати новий маршрут на роботу, щоб не стояти у заторі й менше нервувати.

Опишіть ідеальний день

Постарайтеся дотримуватися прописаного хоча б частково. Не забувайте включити в опис цього дня маленькі радості та приємні дрібниці, які зможуть зробити ваше життя кращим.

Супроводжуйте невеликі перемоги невеликими нагородами. 

Згадайте про позитивне підкріплення. Навіть у разі простих дій важлива нагорода. Однак не варто намагатися цілитися у щось недосяжне. Придумайте реалістичну мету. Як тільки досягнете її, порадуйте себе чимось.

Почніть розвиватися

До самовдосконалення можна віднести заняття спортом, вивчення іноземних мов, читання книг, відвідування різних курсів, оволодіння новою професією і таке інше. Чим більше в людини захоплень, тим різноманітніше її життя.

Використовуйте принцип «зроби хоч щось»

Виконання навіть не складних, простих дій дає нам мотивацію продовжувати проводити час продуктивно.

Юлія Ворман, практичний психолог.


Читати також