Навушники для страйкболу і не тільки

активні навушники

Вибір зброї та прицілу – це лише один з аспектів, про який повинен подбати кожен стрілець. Не менш важливо захистити свій слух від звуку пострілу під час занять на стрільбищі або гри у страйкбол. Для цього були розроблені пасивні та активні навушники, які можна придбати у мережі магазинів Strikeshop. Нижче ми розповімо, як працюють захисні навушники та яку модель краще вибрати.

Засоби захисту слуху в минулому і сьогодні

За старих часів стрільці з вогнепальної зброї набивали вуха шерстю або робили імпровізовані пробки з гільз від використаних патронів (в основному калібру 0,38). Такі примітивні методи були замінені в 1960-х роках іншим, набагато ефективнішим рішенням. У цей період в професійній й аматорській стрільбі набули популярності пасивні навушники (які раніше використовувалися в авіації та промисловості). Їх було створено під час Другої світової війни для потреб пілотів, які піддавалися впливу шуму авіадвигунів. З часом дизайн навушників поступово збагачувався новими функціями та можливостями. Сьогодні на ринку можна знайти як базові пасивні навушники, так і вдосконалені активні моделі для вимогливих стрільців.

Як працюють навушники для стрільбища?

Стандартні навушники складаються з двох щільно прилягаючих амбушур, з’єднаних за допомогою оголовка. Чаші наповнені водою або полімером, завданням якого є поглинання звуків з навколишнього середовища. Навушники знижують рівень шуму до оптимального рівня приблизно 75-80 дБ – сильніша звукоізоляція може відрізати стрільця від важливих звуків, таких як сигнали тривоги.

Види засобів захисту органів слуху

На ринку представлені два види засобів захисту слуху стрільця:

  • Пасивні навушники. Це найдешевше рішення, позбавлене будь-якої електроніки. Їх перевага в низькій ціні й простоті експлуатації – їх потрібно просто надіти. Однак слід зазначити, що пасивні навушники однаково пригнічують усі акустичні хвилі. На практиці стрілець буде відрізаний не тільки від шкідливих шумів, але й від інших навколишніх звуків. Це заважає спілкуванню між членами команди та робить практично неможливим відстеження перебігу гри.
  • Активні навушники. Це більш технологічний варіант. Електронні схеми, заховані в корпусі, відповідають за придушення низьких і середніх частот. Електроніка фільтрує звуки з навколишнього середовища, дозволяючи лише тонам, нижчим за певний поріг, проникати у вуха. Це захищає слух стрільця й дозволяє йому спілкуватися на полі бою. Спілкування відбувається через вбудовані динаміки та спрямовані мікрофони. Більш того, деякі моделі навіть покращують якість слуху, посилюючи тихі звуки. Особливо цю функцію оцінять мисливці.

Для порядку напишемо також про найпростіші внутрішні затички (або стопери), які при вставленні заповнюють слуховий прохід демпферним матеріалом. Це найдешевший і ненадійний спосіб, і ми його категорично не рекомендуємо.


Читати також