Науково-популярні відео тижня. Добірка від 30.10.2022

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі. 30 жовтня 2022 року

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

Рідкісний і загадковий спалах у галактиці, розташованій на відстані 236 мільйонів світлових років від нас, міг бути спричинений інверсією магнітного поля, спонтанним переворотом магнітного поля, що оточує центральну чорну діру Наприкінці 2017 року галактика під назвою 1ES 1927+654 стала яскравішою майже в 100 разів у видимому світлі. Коли обсерваторія імені Ніла Герельса Свіфта NASA вперше дослідила галактику в травні 2018 року, її ультрафіолетове випромінювання також було в 12 разів вище, але неухильно знижувалося, що вказує на недосліджене раніше явище. 

Роберт Сапольський представляє першу з двох частин лекцію, яка досліджує суперечливу наукову практику визначення поведінки на основі генетики. Вона охоплює класичні методи генетики та недоліків поведінки, значення факторів навколишнього середовища, негенетичне успадкування ознак, а також вплив кількох поколінь і зв’язок з епігенетичними відмінностями. 

Дайджест новин 29 жовтня.

З чого складається матерія і увесь Всесвіт? Які сили діють у Всесвіті? З відео ви дізнаєтесь про Стандартну модель - теоретичну конструкцію, що описує всі елементарні частинки та взаємодії між ними.

Сьогодні спіритизм здається безглуздістю, але ще на початку XX століття захоплення ним було повсюдним. Медіумами оголошували себе всі, кому не лінь, дошки Віджа продавались як гарячі пиріжки, а спіритичні сеанси та спілкування з духами були звичними. Навіть такі розумні та освічені люди, як творець Шерлока Голмса сер Артур Конан Дойл, серйозно вірили у спіритизм, духів і привидів. У новому випуску WAS ми розповімо про спіритизм — найбільш модне і парадоксальне захоплення кінця XIX — початку XX століття. Ви дізнаєтеся, чому він завоював світ саме в цей період, як на захоплення спіритуалізмом впливали війни та як дві дівчинки-підлітки, сестри Фокс, стали першими “комерційними” медіумами XIX століття. Ми розповімо, як саме були влаштовані містифікації, що таке спіритична фотографія, як знаменитий фокусник та ілюзіоніст Гаррі Гудіні викрив аферистку-”медіума” Міну Крендон і коли епоха спіритизму нарешті пішла в минуле. 

Кожен психолог чи психотерапевт у своїй роботі зобов’язаний керуватися етичним кодексом психолога. Що це таке, та про що у ньому йдеться, поговоримо сьогодні з нашими експертками: Оленою Дерень – психологом в арт терапевтичному та гештальт терапевтичному напрямку, когнітивно-поведінковою консультанткою та Мар'яною Франко психотерапевткою, засновницею Психологічної студії Сенс. 

У двадцять першому епізоді ми знову поговоримо про модальні дієслова Can та Could. А також розглянемо тему Робота та з'ясуємо, чим між собою відрізняються слова work, job, occupation, profession. 

Нільс Бор: Від будови атома до ядерної бомби

Лекція від атвора каналу Довколаботаніка.

Найбільші ядерні катастрофи світу

Відкриття радіоактивного розпаду поклало початок розвитку ядерної галузі. Вона дозволяє отримувати енергію без спалювання мільйонів тонн органічного палива. 1896 року французький фізик Антуан Беккерель випадково відкрив радіоактивність під час дослідження фосфоресценції в солях урану, і понеслося. Я зібрав для вас список найбільших ядерних катастроф людства, що сталися поза межами СРСР.

Наприкінці жовтня 1922 року відбувся “похід на Рим”, унаслідок якого Беніто Муссоліні прийшов до влади, а Італія почала перетворюватися на фашистську державу. В нашій країні фашизм і досі нерозривно асоціюється з німецьким нацизмом, що не є правильним. Яку ідеологію сповідував італійський фашизм, яку еволюцію він пройшов за чверть століття свого існування, яким було ставлення фашистів до ролі жінок і чоловіків у суспільстві, як виникла найменша держава світу – Ватикан, що Муссоліні писав про Україну і що Дмитро Донцов та інші українські діячі писали про Муссоліні та фашистську Італію – про все це йдеться у стрімі.


Читати також