08-11-2022 Мистецтво 2950

10 найвидатніших сучасних класичних композиторів

Сучасні композитори

Tim Brinkhof

Багато сучасних композиторів живуть у тіні Баха та Бетховена, хоча їх не менш цікаво слухати.

Ключові моменти

Сучасна класична музика — це експерименти з формою та звуком для створення нових композицій. Ось список із 10 найвідоміших сучасних класичних композиторів, які живуть на даний момент. На відміну від класичної музики, сучасна класична музика охоплює весь світ: від Ісландії до Південної Кореї.

Сучасна класична музика, як випливає з назви, відноситься до класичної музики, написаної близько до сьогодення. Насіння цього руху було закладено на початку 20 століття, коли багато композиторів відчували, що умовності так званої Епохи Загальної Практики, яка тривала з 1600 року приблизно до 1910 року, вичерпалися.

Вичерпавши творчі можливості однієї форми, композитори вирушили на пошуки іншої. Не маючи єдиних орієнтирів, кожен прийшов до своєї мети. Після Першої світової війни дуже впливовий австрійсько-американський музикант Арнольд Шенберг винайшов серіалізм: техніку, яка організовує атональну музику в ряди з 12 нот, що повторюються в різних варіантах.

Із серіалізму виникла спектральна музика, яка базується на майже науковому дослідженні властивостей звуків. Натхненна Клодом Дебюссі та Едгардом Варезом, спектральна музика написана за допомогою технологій: комп’ютерні алгоритми генерують частини композиції, які редагуються цифровими програмами та відтворюються за допомогою синтезованого звуку поряд із традиційними інструментами.

Як і будь-який напрям сучасного мистецтва, сучасна класична музика радше приймає експерименти, ніж уникає їх. У сумнозвісній композиції Джона Кейджа 4’33’’ (1952), що складається з трьох частин, виконавці сидять у тиші 4 хвилини 33 секунди. "Музика" — це будь-які звуки, які виникають у навколишньому середовищі, від рипучих стільців до кашлю глядачів.

Однак не всі сучасні композитори рухалися в цьому напрямку. На кожного музиканта, котрий прагне розширити концептуальні рамки, припадає інший, який використовує електронні звуки та інші технологічні інновації просто для того, щоб розвинути або прокоментувати творчість тих давно померлих композиторів, чиї імена та мелодії продовжують спадати на думку, коли ми вживаємо термін "класика".

У той же час багато сучасних композиторів усю свою кар'єру намагаються уникнути тіні Баха та Бетховена. З цією метою Big Think склав список із 10 найвидатніших музикантів, які живуть сьогодні. Результати були зібрані з таких джерел, як: The Guardian, BBC Music Magazine і Балтиморський симфонічний оркестр, який створив власний рейтинг на основі кількості виступів.

Кайя Сааріахо

Кайя Сааріахо - фінська композиторка. Народилася 1952 року в Гельсінкі, музичну освіту здобула в Академії Сібеліуса, потім у Вищій школі музики Фрайбурга в Баден-Вюртемберзі. Тут вона навчалася у композиторів Брайана Фернейхофа та Клауса Хубера, чиє наполегливе прагнення до серіалізму та використання математичних концепцій підштовхнуло її до спектралізму.

Сааріахо - одна з найдосконаліших композиторів сучасності. Вона особливо відома своїми операми. Остання з них, "Невинність", розповідає про людей, що намагаються примиритися з травмою, яку пережили під час шкільної стрілянини. "Подорож у музику Сааріахо, - вигукує Том Сервіс, - це зустріч з найтемнішими і найбільш сліпучими вимірами вашої підсвідомості".

Томас Адес

Томас Адес народився в Лондоні в 1971 році. Адес сирійсько-єврейського походження, навчався в Королівському коледжі в Кембриджі, а потім став професором композиції імені Бріттена в Королівській академії музики. Він найбільш відомий як автор опери "Буря" за однойменною п'єсою Вільяма Шекспіра, а також опери "Припудріть їй обличчя", яка зображує сексуальні акти за допомогою музики.

"Адес дає слухачеві багато матеріалу для роздумів", - писав Рекс Леванг у 1999 році, коли кар'єра Адеса вже стрімко пішла вгору. "Він чудовий інклюзивний музикант. Не те, щоб він писав музичні колажі, але Адес ніколи не створює враження, що він цурається ідеї, тому що вона незвичайна, уникає написання музичних рядків, тому що вони складні, або пише однокомпонентний твір, якщо він вважає за краще розвивати його за допомогою контрастів і епізодів".

Арво Пярт

Арво Пярт народився в місті Пайде (Естонія) у 1935 році. Історія свідчить, що до експериментів його підштовхнули обставини, а не цікавість, коли він почав грати на верхніх і нижніх нотах сімейного піаніно після того, як був пошкоджений середній регістр. Після служби в армії, де він грав в армійському оркестрі, Пярт вступив до Талліннської консерваторії, де продовжив удосконалювати свою майстерність.

Після нетривалого, але безрезультатного танцю з серіалізмом, Пярт відійшов від музичного світу, щоб вивчати середньовічну музику. Пярт, за словами Германа Коена, "висловлює тихий, безмовний протест проти примусу бути сучасним, проти запланованого і прописаного прогресу до невпинно нового у світлі «незмінних істин» віри".

Дженніфер Хігдон

Дженніфер Хігдон народилася в 1962 році в Брукліні, але виросла в Атланті, після чого переїхала до Сеймура, штат Теннессі. У цей період вона стикалася не з класичною музикою, а з роком і фолком. Приєднавшись до шкільного оркестру ударних інструментів, вона продовжила навчання грі на флейті в Державному університеті Боулінг Грін, але не встигала за ним через брак формальної підготовки в юності.

Сьогодні Хігдон є однією з найдосвідченіших композиторів США. Вона отримала три премії "Греммі" за кращу сучасну композицію і навіть була удостоєна Пулітцерівської премії за скрипковий концерт. "Після десятиліть, коли написання оркестрової музики на замовлення не схвалювалося, - писала газета "Файненшел Таймс", - з'являється [Дженніфер Хігдон]".

Стів Райх

Стів Райх також народився в Нью-Йорку, на Бродвеї. 85-річний композитор відіграв важливу роль у розвитку мінімалізму в 1960-х роках. Всупереч західній традиції, музика Райха використовує повторювані фігури, повільні гармонійні ритми і канони, щоб розкрити, а не замаскувати його власні композиторські процеси.

Райх - теоретик і музикант, він багато писав про свої методи. "Мене цікавлять процеси, які можна відчути", - пише він у своєму есе 1968 року "Музика як поступовий процес". "Я хочу мати можливість чути процес, який відбувається під час звучання музики (...) Зосередження на музичному процесі робить можливим зміщення уваги від нього, неї, вас і мене назовні, до цього процесу".

Унсук Чін

Унсук Чін народилася в 1961 році в Сеулі. Вона навчилася грати на фортепіано в юному віці. Після вивчення композиції в Сеульському національному університеті вона навчалася у Вищій школі музики і театру в Гамбурзі, де працювала разом з покійним сучасним композитором Дьордем Лігеті. Її музика популярна як у Кореї, так і в західних країнах, і виконується оркестрами по всьому світу.

Музика Чін має ненаціональний характер. На неї вплинули такі композитори, як Бела Барток та Ігор Стравінський, а також електронна музика, яка не пов'язана з конкретною культурною спадщиною. Її вокальна музика базується на експериментальній поезії та класичних текстах. "Чін не з тих композиторів, які виставляють напоказ свої найпотаємніші страждання чи екстаз, - пише The Times. "Її музика - це чиста звукова драма; вона виражає лише саму себе".

Гільдур Гуднадоттір

Гільдур Гуднадоттір народилася в 1982 році в Рейк'явіку. Вона є наймолодшим композитором у цьому списку. Найімовірніше, ви вже чули її музику. Вона написала саундтреки до таких фільмів, як "Вигнанець"і "Джокер". У 2019 році вона створила музику для мінісеріалу HBO «Чорнобиль» про катастрофу на радянській електростанції, який приніс їй "Еммі", "Греммі" та BAFTA.

Гуднадоттір виховувалась у музичній родині: її батько був кларнетистом і композитором, а мати була оперною співачкою. "Навіть у найтривожніші моменти її музики сповнена незвичайною ніжністю, якоюсь зраненою витонченістю", — написав Pitchfork про саундтрек до "Джокера", завдяки якому Гуднадоттір стала першою жінкою в історії, котра отримала "Оскар" за найкращу оригінальну музику.

Міссі Маццолі

Міссі Маццолі народилася у Пенсильванії у 1980 році. Навчалася в Бостонському університеті, Єльській школі музики та Королівській консерваторії Гааги. Паралельно з навчанням вона була композитором-резидентом Оперного театру Філадельфії та Чиказького симфонічного оркестру. Зараз Маццолі викладає музичну композицію в Музичному коледжі Маннеса.

"Міссі Маццолі, - зазначив Джон Льюїс в огляді її виступів для The Guardian за 2020 рік, - говорила, що її ідеальний слухач нічого не знає про неї та її музику до того, як почує її, усуваючи будь-які упереджені уявлення, основані на жанрі. Багато від чого, слухаючи її творчість у живому виконанні, можна відволіктися".

Мейсон Бейтс

Мейсон Бейтс народився у 1977 році в місті Річмонд, штат Вірджинія. Він є не лише композитором сучасної класичної музики, але й діджеєм електронної танцювальної музики. Багато хто знає його як автора музики до опери (Р)еволюція Стіва Джобса, а також фільму Гаса ван Сента "Море дерев". Бейтс був композитором-резидентом Центру виконавських мистецтв Кеннеді.

Бейтс намагається поєднувати симфонічну та електронну музику і порівнює свої композиції з наративними симфоніями кінця 19 століття. Його творчість "досліджує багатий взаємозв'язок, де органічні звуки розмиваються з цифровими", - писав Pitchfork про його альбом "Stereo is King", що з легкістю можна застосувати і до його оркестрової роботи. Композитор "зачарований звуками - і не має значення, звідки вони походять".

Анна Клайн

Анна Клайн народилася у 1980 році. Вона виросла в Лондоні, але зараз живе і працює у Сполучених Штатах. Дитина-вундеркінд, вона написала свою першу композицію, коли їй було 11 років. Музичну освіту Клайн розпочала в Единбурзькому університеті, після чого закінчила Мангеттенську школу музики. Вона також працювала директором навчальної програми Нью-Йоркського молодіжного симфонічного оркестру для перспективних музикантів.

Cleveland Classical охарактеризував її останній альбом Mythologies як "конвергенцію традиції та винаходу, інколи поєднаних одне з одним, щоб створити захоплюючий контраст, іноді об’єднаних в один чарівний симбіоз – знайоме звучання та свіжа чутливість (...) Mythologies чітко дає зрозуміти, що [Клайн] є важливим голосом у цій галузі сьогодні. І при цьому надзвичайно приємним".

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «10 of the greatest classical composers alive today» в журналі Bigthink 8 травня 2022 року.

Переклала Діана Компанійченко


Читати також