20-11-2022 Розваги 465

Джеймс Мак-Евой: з морпіхів до «Людей Ікс»

Джеймс Мак-Евой: з морпіхів до «Люди Ікс»

Кінокар'єра шотландця Джеймса Мак-Евоя йде в гору, і з кожним новим фільмом зростає його популярність. Однак його рішення стати актором було досить спонтанним.

Уродженець Глазго Джеймс Мак-Евой, який з дитинства відвідував католицьку школу, мріяв стати священиком. Але, незважаючи на це, коли Джеймс потрапив до Військово-морських сил Сполученого Королівства, він вирішив пов'язати своє життя з морем. Але й тут не вийшло. Цілком випадково він зустрівся з режисером Девідом Хейманом («Хлопчик у смугастій піжамі», «Тюремщик»), і ця подія докорінно змінила плани Мак-Евоя.

Завдяки Хейману Джеймс потрапив у картину «Сусідня кімната». Потім були роботи у фільмах різних жанрів: трилер «Басейн», музична мелодрама «Королева Боллівуду», драма «Всередині я танцюю», фентезі «Хроніки Нарнії: Лев, чаклунка і чарівна шафа» та інші. 2005 року Джеймс Мак-Евой виконав головну роль у сучасній британській інтерпретації п'єси Шекспіра «Макбет» («Шекспір ​​на новий лад»).

У 2006 році на екрани вийшла драма Кевіна МакДональда «Останній король Шотландії», яка розповідає про час правління президента Уганди Іді Аміна. Джеймсу Мак-Евою дісталася роль особистого лікаря Іді Аміна, який відчуває суперечливі почуття до методів правління президента. Цього ж року побачив світ байопік «Джейн Остін» з Енн Гетеуей та Джеймсом Мак-Евоєм у головних ролях.

Найбільше схвалення кінокритиків викликала гра Мак-Евоя у драмі Джо Райта «Спокута». Його партнерами по фільму стали Бенедикт Камбербетч, Кіра Найтлі, Сіріша Ронан та Ромола Гарай. Події фільму розгортаються на тлі Другої світової війни. Сценарій «Спокути» Джеймс Мак-Евой назвав найкращим із тих, що коли-небудь читав, а кінокартина була представлена ​​у чотирнадцяти номінаціях на премії BAFTA.

Наступним проектом Джеймса Мак-Евоя, що викликав шквал схвальних відгуків у критиків, став фільм Джона С. Бейрда "Багно", знятий мотивами роману Ірвіна Велша. Цю картину дійсно називають брудною, грубою, мерзенною, як Брюса Робертсона – головного героя, якого зіграв Мак-Евой. Проте за іронію та психологізм «Багно» отримала досить високі оцінки.

У 2014 році відбулося одразу дві кінопрем'єри з Джеймсом Мак-Евоєм у головній ролі: «Люди Ікс: Дні минулого майбутнього» та заключна частина трилогії «Зникнення Елеанор Ріґбі», яка розповідає про складні стосунки сімейної пари, яка намагається повернути колишні почуття.

На даний момент актор працює над кінокартиною «Віктор Франкенштейн» та фільмом «Люди Ікс: Апокаліпсис» – третьою частиною історії про мутантів з надздібностями.

Катерина Осипова


Читати також