Gannababy презентували новий погляд на пісню «Ганьба» Віки Врадій

новий погляд на пісню «Ганьба»

Київський електропоп-гурт gannababy_ переспівав пісню «Ганьба» Сестрички Віки (Віки Врадій), яку та виконувала на Червоній Руті 1989. Це був бунтівний фестиваль українського духу серед ще живого на той час СРСР, а gannababy_ захотіли подарувати нове звучання культовій уже пісні.

«Мені дуже тяжко пройнятися музикою, особливо вітчизняною. Але виступ Сестрички Віки з Червоної Рути — це щось нереальне. Я відчула таку жіночу силу, такий протест. Віка на своїх виступах така жіночна, сильна, сексуальна. Зі сцени валила така сила, якої я не бачу в жодній українській вокалістці нині»

— розповідає фронтвумен гурту Ганна Нелуп.

Для gannababy_ запис каверу став авантюрою, оскільки записувати кавери — спірне питання для гурту, який має достатньо власного матеріалу. До того ж це ще й питання авторських прав. Гурт каже, що робити пісні з нуля — завжди легше, ніж перероблювати чужу музику під свій стиль. Але бажання «приміряти» на себе таку величну пісню перемогло. 

Окрім того, нині важливо відновлювати ностальгію за автентично українськими культурними явищами, а не асоціювати музичні 90-ті з навʼязаною нам російською музикою типу Ласкового Мая.

«У авторів, які створюють музику, є таке відчуття прикрості, коли вони чують пісню, яка їх дуже зачіпає. Бо ти такий: “трясця, чому не я її написав”»

— коментує гурт.

Ще до 24 лютого gannababy_ записали «НРА» — Найкращий Реп Альбом, який мав стати їхнім дебютним лонгплеєм. Проте велика війна відсунула реліз альбому на невизначений час, тому тріо сконцентрувалося на випуску синглів.

«На диво, пісня далася легко, і ми всі такі: “о, клас, вийшло круто”. Таке рідко буває. Я коли вмикаю цю пісню, зʼявляється багато візуальних образів у голові.

З цікавого, у пісні є рядок “Замовкни, вчений жиду, облиш переконання!”. Ми вирішили замилити оце «жиду» в аудіо, але потім замінили це слово на нейтральніше “гнидо”. І щоб заповнити пустоту перед цими словами, ми взяли уривок з присяги на вірність українському народові Леоніда Кучми. Цілком відповідає рядку»

gannababy_ — колаба Ганни Нелуп, Тимура Соловйова та Стаса Жеребчука, яка сформувалася у 2018 році і відтоді живе витівками та музичними експериментами. Гурт працює на стику електропопу, трепу та купи інших жанрів. Радіо «Аристократи» охрестили їхній стиль «андеграунд-попом». Та гурт воліє не обмежуватися ні жанровими межами, ні будь-якими іншими і робить те, що побається у першу чергу їм.

«Я творю безлад, я ж митець»

— характеризує діяльність гурту Ганна Нелуп.

Фішка гурту — яскраві лайви, які не поміщаються у студійках, тому gannababy_ часті гості українських фестивалів, вони встигли зіграти на Ulichnaya Eda, Zaxidfest, Koktebel Jazz Festival, Файне Місто, Рок Булава, Фестивалі Дибільної музики, Respublica Fest, та Dnipro GogolFest.


Читати також