07-01-2023 Розваги 1774

Новини музики за тиждень. 07.01.2023

Новини музики за тиждень. 07.01.2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Пітер Ґебріел представив перший за 6 років сингл «Panopticom» із Браяном Іно на клавішних

Пітер Ґебріел поділився піснею «Panopticom», записаною разом із Браяном Іно. Це його перший трек за шість років та лід-сингл із альбому «I/O», чий реліз очікується у 2023 році.
Окрім Брайана Іно, який зіграв на клавішних, у створенні композиції взяли участь і інші музиканти. Гітарні партії виконав Девід Роудс, бас-гітарні – Тоні Левін, а барабанні – Ману Катче. Усі троє давно співпрацюють із Ґебрієлом і навіть брали участь у записі його головного хіта «Sledgehammer» (1986).

Артист поділився інформацією про «Panopticom»:

«[Трек] заснований на моїй ідеї. Я працював над нею, щоб ініціювати створення нескінченно розширюваного та доступного корпусу даних – Паноптикому. Ми починаємо об'єднувати однодумців у групу. Вони можуть втілити ідею в життя, щоб світ зміг краще побачити себе та зрозуміти, що в ньому насправді відбувається».

«I/O» стане першою студійною роботою музиканта за 11 років. Його останній на сьогодні альбом New Blood виходив у жовтні 2011-го. «I/O» – також перша за 20 (!) років платівка Ґебріела з оригінальним матеріалом. "New Blood" складався з оркестрових версій старих треків артиста, а "Scratch My Back" (2010), що передував йому, був складений з кавер-версій.

Майлі Сайрус показала трейлер нового альбому Endless Summer Vacation і назвала дату релізу

Новий альбом Майлі Сайрус називатиметься «Endless Summer Vacation» і побачить світ 10 березня. Співачка не лише анонсувала платівку, а й показала трейлер майбутнього релізу.
Сама виконавиця називає альбом «зінанням у коханні до Лос-Анджелеса». Вона також пообіцяла, що в новому році її слухачі почують «нову Майлі».

Лід-синглом стане композиція Flowers, її прем'єра відбудеться 13 січня. Дата обрана невипадково: це день народження Ліама Гемсворта, колишнього чоловіка артистки. За чутками, у новому кліпі Сайрус з'являться Селена Гомес та Періс Гілтон. Це схоже на правду: з Гомесом вони давно дружать, а Гілтон навіть стала спеціальним гостем новорічної вечірки Сайрус.

Іггі Поп міг стати вокалістом AC/DC, але відмовився від запрошення

Іггі Поп

Виявляється, Іггі Попа запрошували стати вокалістом AC/DC. Це сталося кілька десятиліть тому і тоді рокер відмовився – він подумав, що його кандидатура не надто підходить гурту.
Про це легендарний панк розповів в інтерв'ю The New York Times. На думку Іггі Попа, робота в AC/DC виходить за межі його навичок.

«Я спілкувався з їхнім менеджером багато років тому. Тоді я ще не відтворив The Stooges та не переїхав до Англії. І тоді цей хлопець запитав мене, чи я не хочу приєднатися до AC/DC. Вони шукали вокаліста. Я прослухав їхній запис і зрозумів, що не підходжу під їхні вимоги».

Музикант уточнив, що сама творчість гурту йому подобається – просто їм справді був потрібен інший співак. Він також розповів, що одного разу побачився з Боном Скоттом – колишнім вокалістом AC/DC, який помер у 1980 році. Іггі Поп назвав це «чудовою зустріччю» і зізнався, що до нього досі періодично приходять спогади про неї. За словами рокера, він дуже любив творчість Скотта.

Останній на сьогодні альбом AC/DC "Power Up" виходив у листопаді 2020 року. Він очолив чарти багатьох країн і приніс гурту одразу три номінації на «Греммі» – «Найкращий рок-альбом», «Найкраща рок-пісня» («Shot In The Dark») та «Найкраще музичне відео» («Shot In The Dark») ).

Іггі Поп випустив перший за 3 роки альбом "Every Loser"

Іггі Поп представив альбом "Every Loser" - це його перша платівка за три роки. На ній можна почути барабанщика Red Hot Chili Peppers Чеда Сміта, басиста Guns N' Roses Даффа Маккагана, ударника Blink-182 Тревіса Баркера і навіть барабанщика Foo Fighters Тейлора Гокінса. І це не повний «зірковий» список гостей: у записі «Every Loser» також взяли участь гітарист Jane's Addiction Дейв Наварро, екс-гітарист Red Hot Chili Peppers Джош Клінггоффер та гітарист Pearl Jam Стоун Госсард.

Продюсером матеріалу виступив Ендрю Вотт, який раніше приклав руку до Patient Number 9 Оззі Осборна. За словами Іггі Попа, вони швидко потоваришували та записали «старомодний» альбом. Щоправда, «старомодний» у цьому випадку ставиться скоріше до творчості самого артиста. Він повернувся до панківського коріння після багатьох років експериментів.

Судячи з перших рецензій, платівка вдалася. Газета The Guardian оцінила її на чотири бали та зазначила, що для своїх 75 років рокер справляється чудово. Журнал NME назвав "Every Loser" "сучасним відродженням первісного панку від єдиного музиканта, який має на це право". На думку видання American Songwriter, у Іггі Попа вийшов «владний і потужний», але «насамперед веселий» альбом. Портал The Skinny охарактеризував платівку як «багатогранну з погляду текстів та техніки».

А ось оглядач журналу Mojo не надто вразився. Тексти пісень та інструментальні рифи видалися йому примітивними. На його думку, з пізньої творчості Іггі Попа краще послухати альбом Post Pop Depression (2016), спродюсований Джошем Хомме з Queens Of The Stone Age. Деяким слухачам «Every Loser» теж не сподобався: так, один із користувачів порталу AlbumOfTheYear назвав платівку «невиразною» та «позбавленою натхнення». Але інтерес у публіки альбом безперечно викликав. На даний момент він входить до топ-10 iTunes-чартів 20 країн світу, причому у п'яти з них знаходиться на першому місці.

Quavo із Migos згадує Takeoff у пісні «Without You»

Quavo, учасник Migos, поділився емоційним треком Without You. Він присвятив його Takeoff – колишньому колегі групи, який загинув 1 листопада 2022 року у віці 28 років.
Takeoff припадав Quavo не лише колегою, а й племінником, тому пісня вийшла дуже особистою. У ній репер ділиться своїм горем, згадує про спільне минуле і сподівається колись побачити Takeoff «на небесах».

У смерті Takeoff підозрюють 33-річного Патріка Ксав'є Кларка. Його було заарештовано лише через місяць після трагедії – 1 грудня. Він намагався залишити США та навіть підготував фальшиві квитки на літак. При затриманні у Кларка також було виявлено велику суму грошей. Сам підозрюваний звинувачення заперечує.

Хоча всі учасники Migos були один з одним родичами, в останній рік Quavo і Takeoff віддалилися від Offset. 7 жовтня 2022 року Quavo і Takeoff представили спільний альбом Only Built for Infinity Links. Він отримав хороші відгуки критиків і увійшов до топ-10 чарту Billboard 200.

Тим часом доля Migos, як і раніше, залишається невизначеною. Заяви про розпад гурту не було, а їх останній на сьогодні альбом «Culture III» виходив нещодавно – влітку 2021 року. Однак восени 2022-го Quavo ясно дав зрозуміти, що не хоче мати жодних справ із Offset. Фанати гурту сподіваються, що артисти таки помиряться – хоча б через повагу до Takeoff.

Якщо вірити сайту Genius, у 2023 році Quavo може випустити другий сольний альбом під назвою Cheat Codes. Він навіть має передбачуваний лід-сингл – «Strub tha Ground», який вийшов восени 2021-го. Але офіційно про це поки що не повідомлялося. Єдина на сьогодні сольна платівка репера «Quavo Huncho» виходила у 2018 році.

Daft Punk показали обличчя в архівному відео 1997 року «Rollin' & Scratchin'»

Daft Punk поділилися рідкісним концертним відео, знятим ще 1997 року. На ньому музиканти виконують пісню Rollin & Scratchin з дебютного альбому Homework (1997) – причому роблять це без звичних масок.

Ролик був знятий під час виступу у лос-анджелеському театрі Mayan. Його уривок можна було побачити під час Twitch-трансляції у лютому 2022 року, присвяченій 25-річчю «Homework» та річниці з дня розпаду гурту. Нагадаємо: Daft Punk оголосили про завершення кар'єри 22 лютого 2021 року.

Хоча Daft Punk зазвичай виходили на люди в масках, у Мережі можна знайти чимало фотографій музикантів. Деякі навіть з'являлися у соцмережах групи.

У листопаді інтернет-користувачі виявили шолом Daft Punk в іграх Pokemon Scarlet та Pokemon Velvet. Це «маска» одного з учасників гурту, Гі-Манюеля де Омем-Крісто. Головний убір можна придбати в різних версіях - від класичного золотого до червоного і зеленого.

Незважаючи на офіційне закінчення кар'єри, Daft Punk досить активні в інтернеті та соцмережах. Так, у жовтні вони завели сторінку в TikTok, на яку підписались 174 тисячі осіб. А в листопаді музиканти опублікували ремастовану версію кліпу Da Funk з коментарями Спайка Джонза.

Останній альбом Daft Punk "Random Access Memories" виходив у травні 2013 року - через кілька місяців він відзначить своє десятиліття. Не виключено, що на честь наближаючогося ювілею група вже підготувала сюрпризи для фанатів. "Random Access Memories" виділяється серед інших робіт музикантів. За нього Daft Punk отримали "Греммі" у головній номінації "Альбом року", а хіт "Get Lucky" був визнаний "Записом року". До того ж, це єдина платівка гурту, що посіла перше місце в американському чарті Billboard 200.

Тейлор Свіфт може випустити перезаписаний альбом Speak Now в найближчі місяці

Тейлор Свіфт

Тейлор Свіфт може представити перезаписану версію альбому Speak Now в найближчі пару місяців. Реліз має відбутися до початку нового туру Eras, який стартує 17 березня.
Про це повідомляє The Sun із посиланням на анонімне джерело. За словами інформатора, це не єдиний новий проект співачки.

"Speak Now" – наступний пункт у серії Taylor's Version [перезаписаних альбомів]. Тейлор тихо працювала у студії над новими версіями платівок "Speak Now" та "1989". Вона все ще відточує останні штрихи, але оновлена "Speak Now" має вийти найближчими місяцями – до початку Eras».

Нагадаємо: Тейлор Свіфт не змогла отримати права на майстер-запис своїх перших шести альбомів, випущених на її попередньому лейблі Big Machine. Тому вона вирішила перезаписати матеріал заново, із позначкою Taylor's Version (Версія Тейлор). У 2021 році вона представила відразу дві оновлені платівки - Fearless і Red. Оригінали релізів вийшли у 2008 та 2012 роках відповідно. До них увійшли не лише пісні з оригінальних треклістів, а й невидані речі та альтернативні варіанти композицій.

"Speak Now" - третя студійна робота Тейлор Свіфт, вона побачила світ у 2010 році. На відміну від двох попередніх альбомів Taylor Swift (2006) і Fearless (2008), на Speak Now співачка написала всі пісні самостійно, без співавторів. З платівки було випущено шість синглів: "Mine", "Back to December", "Mean", "The Story of Us", "Sparks Fly" і "Ours".

NewJeans потрапляють до психіатричної лікарні в кліпі «OMG»

NewJeans показали кліп "OMG". У ньому учасниці групи опиняються у психіатричній лікарні – але дуже сучасній та незвичайній. Це не моторошне місце зі злими лікарями, а безпечний простір, де можна розповідати про свої почуття.

Режисером відео став Сін Ву-сок, який уже працював із NewJeans над кліпом «Ditto». Він також зняв фільми «Сеульський банк», «Договірний матч» та міні-серіал «Амбра».

За звучанням «OMG» – R&B-композиція з хіп-хоп-ритмом, а також елементами трепу та британської електронної музики. Цікаво, що до OMG приклала руку Ганні, одна з учасниць групи - вона виступила співавтором треку.

NewJeans – новий жіночий k-pop-гурт, створений компанією Hybe Corporation, де також записуються BTS, Tomorrow X Together, Seventeen, Enhypen та Le Sserafim. Колектив дебютував у серпні 2022-го з міні-альбомом New Jeans. Він очолив чарт Південної Кореї, а журнал Rolling Stone включив його до списку найкращих релізів року.

Хоча з дебюту NewJeans не минуло й півроку, гурт уже двічі посідав перше місце в корейському пісенному чарті – з дебютним синглом «Attention» та нещодавнім грудневим треком «Ditto». Крім того, NewJeans набирають популярності у світовому Spotify – так, композиція «Ditto» розташовується на 44-му місці.

«OMG» має всі шанси стати суперхітом. Тільки за рахунок попереднього замовлення сингл розійшовся 800-тисячним тиражем, а всього за добу кліп набрав 7,7 млн переглядів. Це дуже серйозні, навіть видатні показники для групи-початківця. Колектив також популярний у соцмережах: за їхньою Instagram-сторінкою стежать 3,5 млн осіб, а на їхній TikTok-аккаунт підписалося 3,7 млн користувачів.


Читати також