04-01-2023 Розваги 680

7 найкращих акторських робіт головного режисера нашого покоління

У головній ролі – Тайка Вайтіті: 7 найкращих акторських робіт головного режисера нашого покоління

Незабаром у світовий прокат вийде «Тор: Кохання та грім» — один із найочікуваніших блокбастерів року. Його режисер Тайка Вайтіті лише за кілька років встиг перетворитися з маловідомого новозеландського коміка на перспективну зірку Голлівуду. Сьогодні ми вирішили згадати його акторські роботи – благо, талант Вайтіті не обмежується постановкою фільмів.

Реальні упирі (2014) / What We Do in the Shadows

Реальні упирі (2014) / What We Do in the Shadows

Без «Реальних упирів» Тайка Вайтіті, можливо, ніколи не став би світовою зіркою — саме цей фільм зробив його відомим за межами Нової Зеландії (наступні «Полювання на дикунів» та «Тор 3: Раґнарок» теж допомогли). Вайтіті тут грає одного з вампірів-співмешканців, манерного денді Віаго, який найбільше піклується про чистоту і навіть своїх жертв намагається чимось порадувати перед смертю. Актор показує себе не лише майстром фізичної комедії, а й чудовим імпровізатором. Справа в тому, що значна частина «Реальних упирів» була придумана на ходу: режисери Джемейн Клемент і Тайка Вайтіті так захоплювалися експромтом, що геть-чисто забували про команду «Знято».

Хлопчик (2010) / Boy

хлопчик

У самому недооціненому фільмі Вайтіті-режисера ховається за сумісництвом і недооцінена робота Вайтіті-актора. У цій комедійній драмі про хлопчика-фантазера з новозеландського села Тайка грає батька головного героя - напівміфічного персонажа, який, за чутками, вміє танцювати як Майкл Джексон і здатний втекти з в'язниці за допомогою однієї лише ложки. А насправді він звичайний невдаха, який ховається від розчарувань дорослого життя в кримінальних фантазіях про страшні банди і закопані скарби. Спочатку герой виглядає звичайним персонажем Вайтіті - безглуздим, але милим інфантилом. Але що довше йде фільм, то сильніше проявляється його трагічна сторона.

Кролик Джоджо (2019) / Jojo Rabbit

Кролик Джоджо (2019) / Jojo Rabbit

У «Кролику Джоджо» роль Вайтіті чимось нагадує його роботу з «Хлопчика». Він тут теж виступає в ролі дисфункціональної батьківської постаті, від якої герой у ході історії має відмовитися. Тільки півтонів у цій ролі, звичайно, набагато менше, ніж було у «Хлопчику». Вайтіті грає ексцентричну карикатуру на кошмарного тирана, перетворюючи зловісний образ на нешкідливого блазня. Чи не найскладніша роль актора, але дуже смілива: не щодня Гітлера грає маорійський єврей.

Наш прапор означає смерть (серіал, 2022-...) / Our Flag Means Death

Наш прапор означає смерть (серіал, 2022-...) / Our Flag Means Death

У комедійному серіалі про аристократа, який від нудьги вирішив стати піратом, Вайтіті грає легендарного Едварда Тіча, він же Чорна борода. Спочатку його персонаж є зловісним морським вовком, у звичках якого вгадується вплив капітана Джека Спарроу. Але дуже швидко стає ясно, що Тіч не такий простий, як здається. Він глибоко страждаюча людина, якій набрид власний легендарний статус: Чорна борода досягла всього і не знає, чим ще зайнятися. Вайтіті чудово грає всі грані непростого персонажа. Він і смішний, і жалюгідний, і нескінченно сумний. А коли треба — грізний: таким добродушним клоуном Тайку ми ще не бачили.

Загін самогубців: Місія навиліт (2021) / The Suicide Squad

Загін самогубців: Місія навиліт (2021) / The Suicide Squad

У новому «Загоні самогубців» Тайка має зовсім невелику, але дуже важливу роль. Він грає Крисолова I - батька однієї з головних героїнь, який являється їй у видіннях. Для режисера Джеймса Ганна завжди дуже важливою була тема дисфункціональної сім'ї, і саме на персонажі Вайтіті тут лежить серйозний ідейний тягар. Він одночасно і примара травмованого минулого, і незручний ментор, який у потрібний момент спрямовує дочку і допомагає тій врятувати весь світ. У фільмі, повному екшену, крові та чорного гумору, Вайтіті виступає таким собі невинним промінцем сонця. Навіть при тому, що грає бездомного наркомана.

Сім ступенів до вічного блаженства (2018) / Seven Stages to Achieve Eternal Bliss

Сім ступенів до вічного блаженства (2018) / Seven Stages to Achieve Eternal Bliss

Маловідома, але непогана комедія про молоду пару, яка переїхала у підозріло дешеву квартиру. Виявляється, у їхній ванні колись закінчив життя самогубством глава дивного релігійного культу. Тепер його послідовники приходять у квартиру, щоб наслідувати приклад свого пастиря. Тайка Вайтіті якраз і грає таємничого гуру на ім'я Сторш, що з'являється на відеозаписах та дивних баченнях героїв. Ще одна коротка роль, що запам'ятовується — Вайтіті грає так яскраво, що в його силі переконання сумніватися не хочеться ні секунди.

Персонаж (2021) / Free Guy

Персонаж (2021) / Free Guy

Вайтіті нерідко грає персонажів неочевидної моралі. Але відвертих лиходіїв, не рахуючи «Кролика Джоджо — дуже рідко. Так чи інакше, в «Персонажі» Тайці дісталася роль відвертого мерзотника — безпринципного власника медіакорпорації, який готовий красти ідеї своїх співробітників і цікавиться тільки грошима. Актору вдається витримати ідеальний баланс, з одного боку, за викрутасами його персонажа захоплююче і кумедно спостерігати, з іншого — лиходій викликає щиру ненависть, і тому приємніше стає перемога героїв.


Читати також